Στην Ικαρία τα πρώτα φωτοβολταϊκά σε στέγες του Νομού Σάμου

Και ενώ πολλά ακούγονται και λέγονται για το αιολικό πάρκο στην Ικαρία, δύο αδέρφια από τον Άγιο Κήρυκο, ο Μανώλης και ο Στέλιος Ξενάκης μάς δείχνουν πώς οι ανανεώσιμες πηγές ενέργειας μπορούν να εφαρμοσθούν και να ωφελήσουν τον καθένα μας προσωπικά , βάζοντας απλά φωτοβολταϊκά στις στέγες μας ,βοηθώντας το περιβάλλον και κάνοντας παράλληλα μια επένδυση προς όφελος μας!

‘Όπως μας εξηγούν τα παιδιά, «Πριν από περίπου έναν χρόνο και μετά από τον ντόρο που δημιουργήθηκε με τα Φωτοβολταϊκά Πάρκα, άνοιξε ένα νέο μέτρο που επιτρέπει σε ιδιώτες να εγκαταστήσουν φωτοβολταϊκούς συλλέκτες στη στέγη του σπιτιού τους με αποκλειστικό σκοπό την πώληση της παραγόμενης ενέργειας στη ΔΕΗ.

Αυτό το νομοσχέδιο ουσιαστικά καθιστά παραγωγό ενέργειας κάθε ιδιώτη χωρίς την ανάγκη σύστασης εταιρείας, περιβαλοντολογικών μελετών ή ό,τι άλλο χρονοβόρο και κοστοβόρο ήταν απαραίτητο να για να ξεκινήσει ένα «Φωτοβολταϊκό Πάρκο».

Ενώ για τις ηπειρωτικές περιοχές το μέτρο των Φωτοβολταϊκών στη στέγη ξεκίνησε τον Ιούλιο του 2010, για την Ικαρία (που εντάσσεται στην κατηγορία Μη Διασυνδεδεμένων Νησιών) το μέτρο άρχισε να ισχύει από τον Ιανουάριο του 2011.

Να σημειώσουμε ότι στο γειτονικό νησί της Σάμου έχουν γίνει πάνω απο 50 αιτήσεις για ανάλογες εγκαταστάσεις όμως το δίκτυο της Σάμου ειναι ήδη κορεσμένο από τις άδειες που έχουν δοθεί για Φωτοβολταϊκά Πάρκα και για αυτόν τον λόγο αν και δέχονται αιτήσεις δεν προχωρούν προς το παρόν εγκρίσεις έναρξης εργασίων. Αυτήν την στιγμή σε ολόκληρο τον νομό υπάρχουν δύο εγκαταστάσεις που ολοκληρώθηκαν και έχουν τεθεί σε λειτουργία και βρίσκονται και οι δύο στην Ικαρία.

Στο χωριό Ξυλοσύρτη, δύο ιδιώτες ξεκίνησαν να αναζητούν πληροφορίες από την τοπική ΔΕΗ στον Άγιο Κήρυκο και τελικά αποφάσισαν να κινήσουν τις διαδικασίες της κατάθεσης φακέλου και εγκατάστασης στην στέγη τους του ανώτερου επιτρεπτού ορίου σε ισχύ, της τάξης των 5KW.

Αυτό που κάνει ελκυστική μια τέτοια επένδυση είναι η τιμή στην οποία αγοράζει η ΔΕΗ την παραγώμενη από τον ιδώτη κιλοβατώρα. Η τιμή αγοράς είναι σχεδόν 6 φορές μεγαλύτερη απο την τιμή χρέωσης. Για την ακρίβεια, ένας ιδιώτης στην Ικαρία πληρώνει την κιλοβατώρα στην ΔΕΗ απο 0.09 Ευρώ μεχρι 0.12 Ευρώ, ενώ την ίδια κιλοβατώρα η ΔΕΗ την αγοράζει από τον ιδιώτη 0.55Ευρώ.

Μ' ένα από τα αδειοδοτημένα πάρκα στον οικισμό Περδίκι πολύ κοντά στην ολοκλήρωση, με το πρότυπο στην Ευρώπη Υβριδικό Ενεργειακό Έργο της Προεσπέρας σε εξέλιξη και με δύο στέγες ήδη σε λειτουργία, η Ικαρία δεν μένει απλώς να παρακολουθεί γειτονικά νησιά να δοκιμάζουν νέες τεχνολογίες και να ωφελούνται από τις νέες προοπτικές, αλλά δείχνει ότι ενημερώνεται εγκαίρως και δε διστάζει να κάνει το πρώτο βήμα.

Εμείς να ευχηθούμε να συνεχιστούν τέτοιες κινήσεις που ενισχύουν την προσπάθεια για να στραφούμε σε Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας!

ikariamag.gr|η Ικαρία… αλλιώς!
Ακολουθήστε μας σε Facebook & Twitter.

ikariastore banner