Σε μονόδρομο η κτηνοτροφία της Ικαρίας - οι εξελίξεις

Οι τελευταίες εξελίξεις, η μεταφορά των εριφίων το Σάββατο στην Αθήνα και η επικείμενη συνάντηση του Δημάρχου με την Υπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης.

Πολύ δύσκολοι καιροί ..και για την Ικαρία. Δοκιμαζόμαστε σε πολλά επίπεδα. Ένα από αυτά είναι και το θέμα της κτηνοτροφίας με τις γνωστές τελευταίες  εξελίξεις. Ευκαιρία όμως κάτω από αυτή την πίεση να βρούμε από κοινού τις λύσεις που δεν θα μας ξαναφέρουν σε τέτοιου είδους καταστάσεις και θα δημιουργήσουν τις συνθήκες για κάτι πιο ολοκληρωμένο, σύννομο και αποδεκτό από την μεγάλη μερίδα των Ικαρίων . Οι 4 ημέρες καταλήψεων στο δημαρχείο Ικαρίας και η 1 ημέρα στην ΔΟΥ Αγ. Κηρύκου (μαζί με τις πιέσεις τοπικών κομματικών παραγόντων) δεν κατάφεραν να πείσουν τους αρμόδιους να επιτρέψουν την σφαγή των ζώων όπου και όπως τους πρότειναν ο δήμος Ικαρίας με τον σύλλογο των Κτηνοτρόφων (στέγαστρο στην περιοχή Αμάλου ή στο κτίριο του παλαιού στρατοπέδου στην περιοχή Φύρην Άσπα, με τον έλεγχο των κτηνιάτρων Ικαρίας ). Ο νόμος πλέον εφαρμόζεται αυστηρά, χωρίς παρεκκλίσεις, όλες οι σφαγές ζώων θα εκτελούνται σε σφαγεία όπου γίνονται όλοι οι απαραίτητοι υγειονομικοί έλεγχοι. Η Δ/νση αγροτικής οικονομίας κ κτηνιατρικής Περιφερειακής Ενότητας Σάμου με έγγραφο της (5/4) ενημερώνει τους δήμους Σάμου, Ικαρίας και Φούρνων ότι από 12 έως 18 Απριλίου θα λειτουργήσει του Σφαγείο της Σάμου όπου για την εύρυθμη λειτουργία καλεί όσους εμπλέκονται στην εμπορία κρέατος να επικοινωνήσουν με τον υπεύθυνο του σφαγείου για τα περαιτέρω. Η παραπάνω υπηρεσία θα κάνει όλους τους προβλεπόμενους ελέγχους πριν αλλά και μετά το Πάσχα σε όλα τα σημεία διακίνησης κρέατος, σε κτηνοτροφικές εκμεταλλεύσεις, προκειμένου να διαπιστώσει τυχόν παράτυπες σφαγές ή απομακρύνσεις ζώων, μη τήρηση μητρώων κλπ.

Το Σάββατο 16/4 με το Ρ/Ρ Μύκονος θα μεταφερθούν με φορτηγά από την Ικαρία για την Αθήνα (προορισμός τα σφαγεία των Σπάτων) 620 ερίφια όπου θα πουληθούν στην αγορά των Αθηνών. Με τα υπόλοιπα (περίπου 1.500 ζώα) που προορίζονται για την αγορά της Ικαρίας και της Σάμου ακόμα δεν γνωρίζουμε αν θα υπάρξουν αλλαγές αποφάσεων για το θέμα, αφού εκκρεμεί την Παρασκευή 15/4 και η συνάντηση του δημάρχου Ικαρίας κ. Σταυρινάδη με την υφυπουργό Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Μ. Αποστολάκη για θέματα αγροτοκτηνοτροφικά (πρόγραμμα απόσυρσης,  υπερβόσκηση, σφαγείο κλπ). Στο θέμα του σφαγείου φαίνεται να προκρίνεται η λύση της δημιουργίας ενός σφαγείου στην Ικαρία με προϋπολογισμό 600.000 ευρώ, από αυτά το 60% είναι η επιδότηση το 25 % είναι του δήμου και το 15% από τον σύλλογο Κτηνοτρόφων ή ιδιώτη. Ο σύλλογος κτηνοτρόφων έχει ήδη συλλέξει το ποσό των 40.000 ευρώ και πρωτοστατεί στην εξεύρεση και άλλου χώρου για την δημιουργία σφαγείου πέραν του χώρου στα Κοσοίκια όπου εκκρεμεί ακόμα η δίκη στο Συμβούλιο της Επικρατείας (τέλη Νοέμβρη του 2011). Θα επανέλθουμε.

ikariamag

ikariastore banner