Ρεπορτάζ: Ποινή φυλάκισης 6 μηνών σε κτηνοτρόφο για 2 βαρελόσκυλα στην Ικαρία

photo: Nicote

Το GAWF (Ελληνικό Ταμείο Μέριμνας Ζώων) έχει ενώσει τις δυνάμεις του με τον οργανισμό Dogs Trust (που εδρεύει στην Αγγλία) σε μια κοινή εκστρατεία για να σταματήσει η απάνθρωπη τακτική της χρήσης σκυλιών για να παρεμποδίζουν τη μετακίνηση από περιοχή σε περιοχή των κατσικιών και προβάτων στην Ικαρία.

Τον Μάρτιο του 2010 μετά από καταγγελίες κατοίκων και της GAWF η υπόθεση έφτασε στα ελληνικά δικαστήρια (στον Αγ. Κήρυκο) όπου λόγω αμφιβολιών υπήρξε μια αθωωτική συνολικά απόφαση για τον Σύλλογο των Κτηνοτρόφων. Από τότε έχει υπάρξει πρόοδος με την επιτυχημένη δικαστική απόφαση για 3 βοσκούς το Νοέμβριο του 2010. Στην δε δίκη που έγινε στις 26/9/11 στην Ικαρία και αφορά την κακοποίηση 2 σκύλων, επιβλήθηκε στον ιδιοκτήτη των η ποινή φυλάκισης των 6 μηνών.

Να σημειώσουμε ότι από τη στιγμή που κατατέθηκε ειδική γραπτή αναφορά προς την Εισαγγελία Πρωτοδικών Σάμου (από τον φθινόπωρο του 2010), η δικηγόρος του  GAWF κ. Ιάσμι Παπαθεοδώρου, βρίσκεται σε συχνή επικοινωνία με τον Εισαγγελέα Σάμου. Όπως αναφέρουν οι άνθρωποι της GAWF, ο Εισαγγελέας, «αποδίδοντας στο θέμα των σκυλιών τη σοβαρότητα που του πρέπει και προκειμένου να ενημερωθούν όλοι και όχι μόνον εμείς οι οποίοι θέσαμε και κυνηγήσαμε το ζήτημα, απέστειλε γραπτή απάντηση προς όλους τους φορείς για να λάβουν γνώση».

Να πούμε επίσης ότι το GAWF βρίσκεται σε επικοινωνία με το Σύλλογο των κτηνοτρόφων, με την Κτηνιατρική υπηρεσία, με τον δήμο Ικαρίας για την αντιμετώπιση του θέματος. Είχαν συναποφασίσει μάλιστα, στα σημεία όπου υπάρχουν και χρειάζονται σήμερα σκύλοι για φύλαξη θα μπουν ειδικές σχάρες στον δρόμο όπου θα αντικαταστήσουν τα σκυλιά. Δυστυχώς εδώ και δυο μήνες περιμένουν τις προσφορές τιμών για τις σχάρες. Τα έξοδα σε μεγάλο ποσοστό θα καλυφθούν από την  Dogs Trust την οποία και ευχαριστούμε για το ενδιαφέρον τους και τη γενναιόδωρη επιχορήγησή τους να βοηθήσουν τα «βαρελόσκυλα» του νησιού.

Προφανώς, όπως σημειώνουν, «για να μετατρέψουμε την Ικαρία σε ένα «φιλοζωικό νησί» του οποίου τα φιλοζωικά προβλήματα πέραν από τα «βαρελόσκυλα»  περιλαμβάνουν και άλλα σοβαρά θέματα όπως υπερπληθυσμό γάτων και το αντιφατικό γεγονός ότι οι κτηνοτρόφοι επιδοτούνται από τη  ΕΕ για τις κατσίκες οι οποίες όχι μόνο σφάζονται χωρίς αναισθησία αλλά επιπλέον καταστρέφουν το περιβάλλον συμπεριλαμβανομένου και ενός δάσους που προστατεύεται από το πρόγραμμα Natura 2000. Η Ικαρία δεν θα είναι μια εύκολη αποστολή, σκοπεύουμε όμως όλοι στο GAWF να λάβουμε κάθε μέτρο και να αναπτύξουμε κάθε ευκαιρία προς την επίτευξη των στόχων μας».

Στα σχετικά άρθρα μπορείτε να διαβάσετε τις αναφορές της αστυνομίας, ρεπορτάζ καθώς και όλο το ιστορικό.

ikariamag