Πώς να φτιάξετε φάβα για πρωινό (ιδέα από Ικαρία)

Φάβα με λίγο αγγούρι, μαϊντανό, φέτα και τσάι του βουνού: το τέλειο πρωινό

Εδώ θα βρείτε μία πολύ απλή συνταγή που έτρωγα για πρωινό αρκετές μέρες στην Ικαρία. Επειδή… γιατί όχι;  Πάντα δεν ψάχνουμε καινούριες ιδέες για πρωινό;

Η Ελληνική φάβα είναι ουσιαστικά τα φασόλια της κίτρινης φάβας σε μορφή πουρέ και  σερβίρεται ως μεζές ή ως συνοδευτικό πιάτο. Αλλά εμένα μου φαίνεται ότι είναι ιδανική για ένα γεμάτο ενέργεια πρωινό. (Σημείωση: η Ελληνική φάβα δεν είναι η ίδια με τα φασόλια φάβας… μπερδεμένο, ξέρω)

Εγώ λοιπόν, δεν είμαι ιδιαίτερη φαν των οσπρίων… είναι δύσκολα στην πέψη και τα φυτικά οξέα και οι άλλες τοξίνες που περιέχουν είναι δύσκολα για κάποιον σαν εμένα που έχω θέματα με την πέψη και άλλα αυτοάνοσα. Γι’ αυτό άλλωστε φτιάχνω τις δικές μου ρίζες από όσπρια (όσπρια που έχουν αφεθεί στο νερό, μέχρι να βγάλουν ρίζες και χρησιμοποιούνται σε σαλάτες)

Αλλά όσο ήμουν στην Ικαρία, η υγεία μου ήταν τόσο καλή που «διαβάζοντας» το σώμα μου, ήξερα ότι είναι δεν θα είχα πρόβλημα αν έτρωγα λίγα φασόλια. Έτσι είμαι εγώ. Νοιώθω όπως νοιώθει και το σώμα μου. Δεν μου αρέσουν οι κανόνες στο φαγητό.

Η φάβα είναι πολύ φθηνή τόσο στο να την αγοράσεις όσο και στο να την φτιάξεις. Μπορείς  να την βάλεις και στο ψυγείο για λίγες μέρες και να την φας κρύα ή να την ζεστάνεις πάλι.

Εμένα μου αρέσει με γιαούρτι, αγγούρι και ελιές. Ή φέτα. Και πάντα γαρνιρισμένη με ψιλοκομμένο κρεμμύδι ή κρεμμύδι εσαλότ και μπόλικο ελαιόλαδο από πάνω!

πρωινό με φάβα
- 250 γρ φάβα
- 1 μεγάλο κρεμμύδι ψιλοκομμένο
- 3 σκελίδες σκόρδο ψιλοκομμένες
- ¼ κούπα μαϊντανό ψιλοκομμένο
- Το χυμό από ένα λεμόνι
- 1 κούπα ελαιόλαδο
- Αλάτι και πιπέρι

Ξεβγάλτε τη φάβα και στη συνέχεια βάλτε την σε μία κατσαρόλα με τόσο νερό έτσι ώστε να την καλύπτει εντελώς και λίγο πιο πολύ... Βράστε τη φάβα για 30 λεπτά αφαιρώντας κάθε λίγο τους αφρούς από την επιφάνεια. Στη συνέχεια στραγγίστε την. Προσθέστε το  κρεμμύδι και το σκόρδο, ξανακαλύψτε με νερό και βάλτε την κατσαρόλα πάλι στο μάτι της κουζίνας. Χαμηλώστε τη φωτιά και αφήστε τη να βράσει μέχρι να εξατμιστεί όλο το νερό και η φάβα να γίνει μαλακή και σχεδόν λιωμένη. Μόλις φτάσει σε αυτό το σημείο ανακατέψτε την με το χυμό από το λεμόνι, τον μαϊντανό και το λάδι και λιώστε την με το εργαλείο που φτιάχνουμε τον πουρέ. Τέλος, βάλτε τη φάβα σε ένα πυρέξ και αφήστε τη στο ψυγείο να δέσει.

Για γαρνίρισμα: ξερό κρεμμύδι ψιλοκομμένο, κρεμμύδι εσαλότ ελαφρώς τσιγαρισμένο, ρίγανη, λάδι, περισσότερο λεμόνι, περισσότερο μαϊντανό, λίγη κάπαρη…

Δοκιμάστε το λοιπόν και πείτε μου τα αποτελέσματά σας!

sarawilson.com.au
Μετάφραση: ikariamag.gr

ikariamag: Η Σάρα Γουίλσον είναι από την Αυστραλία. Είναι δημοσιογράφος και μπλόγκερ. Η φωνή της φτάνει στην τηλεόραση, στο ραδιόφωνο, στα περιοδικά, στις εφημερίδες και φυσικά στο ίντερνετ. Πάσχει από Χασιμότο, μία μορφή θυρεοειδούς, και στο μπλογκ της θα βρείτε πολλές πληροφορίες για τα αυτοάνοσα νοσήματα, την υγεία, την καλή διατροφή, την άσκηση καθώς επίσης και πολλές ενδιαφέρουσες συνταγές.

ikariastore banner