Πρόταση του ΞΕΕ για τα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού

Πρόταση για την ανάληψη εξ ολοκλήρου της διαδικασίας συμμετοχής των ξενοδοχειακών επιχειρήσεων και των κάμπινγκ στα προγράμματα κοινωνικού τουρισμού απέστειλε το Ξενοδοχειακό Επιμελητήριο Ελλάδος στον υπουργό Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης κ. Γ. Βρούτση.

Τα εν λόγω προγράμματα δεν υλοποιήθηκαν φέτος λόγω της κατάργησης του Οργανισμού Εργατικής Εστίας. Το Επιμελητήριο διευκρινίζει ότι ο αποκλειστικός σκοπός της πρωτοβουλίας του είναι η επανενεργοποίηση των προγραμμάτων, καθώς η φετινή αναστολή τους έχει δημιουργήσει σοβαρότατα και δυσεπίλυτα προβλήματα σε σημαντικό αριθμό τουριστικών επιχειρήσεων που επί σειρά ετών είχαν βασίσει τη λειτουργία τους στον κοινωνικό τουρισμό. Παράλληλα, σημαντικές περιοχές της περιφέρειας αντιμετωπίζουν για τους ίδιους λόγους πρόβλημα τόσο στην απασχόληση όσο και στο εισόδημα των κατοίκων τους. Σύμφωνα με εκτιμήσεις του Ινστιτούτου Τουριστικών Ερευνών και Προβλέψεων η αναμόχλευση του περιφερειακού εισοδήματος που επιτυγχάνεται σε τοπικό επίπεδο με την εισροή των χρημάτων του κοινωνικού τουρισμού είναι πολλαπλάσια, 5 έως 8 φορές περισσότερη της δαπάνης που αντιπροσωπεύουν τα εκταμιευόμενα κονδύλια κοινωνικού τουρισμού. H σχετική πρόταση του ΞΕΕ αναφέρεται στο διαχειριστικό σκέλος των εν λόγω προγραμμάτων. Ειδικότερα, αφορά τη δημιουργία ειδικού διαδικτυακού τόπου για προγράμματα κοινωνικού τουρισμού όπου θα περιλαμβάνονται πληροφορίες τόσο για τις συμμετέχουσες επιχειρήσεις όσο και για τους δικαιούχους του προγράμματος και στην ηλεκτρονική υποβολή των αιτήσεων εκ μέρους των ξενοδοχείων και των κάμπινγκ με ηλεκτρονικό έλεγχο της εκπλήρωσης των όρων και των προϋποθέσεων του προγράμματος. Επιπλέον, το ΞΕΕ προτίθεται ειδικά για τα ενοικιαζόμενα δωμάτια να αναλάβει την ηλεκτρονική διεκπεραίωση των αιτήσεών τους σε συνεργασία με τον ΕΟΤ και με τη σύμπραξη της Συνομοσπονδίας που τους εκπροσωπεί.

Στο μεταξύ το ΞΕΕ μέσω κοινωνικού μηνύματος - σποτ η προβολή του οποίου έχει ήδη ξεκινήσει σε ραδιοτηλεοπτικά Μέσα Μαζικής Ενημέρωσης επιχειρεί την ευαισθητοποίηση των επαγγελματιών που εμπλέκονται στη διαμόρφωση του τουριστικού προϊόντος της χώρας.

kathimerini.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr