Πρόγραμμα ψηφιακής προσβασιμότητας για όλους από την Περιφέρεια Β.Αιγαίου

Σε ανταγωνιστικό Ευρωπαϊκό πρόγραμμα υπέβαλλε πρόταση η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου. Ειδικότερα η Περιφέρεια υπέβαλλε πρόταση σαν συντονιστής εταίρος στο διακρατικό  πρόγραμμα INTERREG MED (η Ευρώπη στη Μεσόγειο) που έχει σαν στόχο - με τίτλο: «Ψηφιακή Προσβασιμότητα για όλους» (DACA- Digitally accessibility for all) - τη δημιουργία μίας ηλεκτρονικής πλατφόρμας που θα παρέχει υπηρεσίες για τη βελτίωση της προσβασιμότητας στους κατοίκους της Μεσογείου και κυρίως εκείνων που ζουν σε νησιωτικές και απομονωμένες περιοχές, δίνοντας έμφαση σε άτομα με ειδικές ανάγκες. Ο συνολικός προϋπολογισμός του έργου ανέρχεται σε 1.915.00 ευρώ και μοιράζεται σε επτά διαφορετικά κράτη της Μεσογείου.

Αναλυτικότερα προβλέπει:
-on line πρόσβαση σε πληροφορίες και δεδομένα σε εθνικό και διεθνές-διεθνικό επίπεδο.
-on line ψηφιακά εργαλεία που θα παρέχουν ώριμη ψηφιακή λύση για επικοινωνία και ανταλλαγή απόψεων σε όλους τους πολίτες της Μεσογείου ανεξαρτήτως ηλικίας, τόπου διαμονής.
-Ψηφιακή κοινωνικοποίηση μέσω on line τεχνολογιών που θα επιτρέψουν στους πολίτες, να παράγουν πληροφορίες επηρεάζοντας τα κέντρα αποφάσεων.

Εφόσον εγκριθεί αναμένεται να ξεκινήσει στις αρχές του 2012 και θα έχει διάρκεια δύο χρόνια.  
Επικεφαλής είναι η Περιφέρεια Βορίου Αιγαίου και εταίροι του προγράμματος είναι μεταξύ άλλων: Η Περιφέρεια Νοτίου Αιγαίου, Η Περιφέρεια Κρήτης, το ίδρυμα τεχνολογίας και έρευνας Κρήτης, ο Δήμος Πέγειας της Κύπρου, η Ένωση Δήμων Μάλτας, το Τεχνολογικό πάρκο της Σικελίας, ο Δήμος του Aubagne από τη Γαλλία, το Ινστιτούτο Μποντάρσκι από την Κροατία και το ίδρυμα DIDTOUR από τις Βαλεαρίδες νήσους της Ισπανίας. Τονίζεται ότι το πρόγραμμα είναι ανταγωνιστικό σε επίπεδο Μεσογείου και χρηματοδοτείται κατά 75% από το ΕΤΠΑ και κατά 25% από Εθνικούς πόρους του Υπουργείου Περιφερειακής Ανάπτυξης και Ανταγωνιστικότητας.

Ο Εκτελεστικός Γραμματέας της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου κ. Παναγιώτης Καπάρας, χαρακτήρισε το πρόγραμμα «σύγχρονο», τονίζοντας τη διευκόλυνση που θα  παρέχει εφόσον εγκριθεί, στην επικοινωνία ειδικά στην ακριτική περιοχή του Βορείου Αιγαίου, εκμεταλλευόμενο την ψηφιακή τεχνολογία και το διαδίκτυο.

 

ikariastore banner