Προ των πυλών ο «Καλλικράτης»

Τέθηκε ήδη σε διαβούλευση το σχέδιο «Καλλικράτης» που μεώνει στο μέγιστο δυνατό τους Δήμους της χώρας και μαζί με αυτούς και της Ικαρίας από τρεις σε έναν.

Η ειδική πρόβλεψη του νομοσχεδίου για τις νησιωτικές περιοχές η οποία προϋπόθετε για κάθε νησί έναν Δήμο -πλην εύλογων εξαιρέσεων- έγινε πραγματικότητα. Στις «εύλογες εξαιρέσεις» δεν υπάχθηκαν ούτε μεγάλα νησιά όπως η Λέσβος, και έτσι, η μικρή μας Νικαριά σε λιγότερο από έναν χρόνο θα διοικείται από έναν μικρό «κυβερνήτη», τον Δήμαρχο του δήμου Ικαρίας.

Στο πλαίσιο αυτό, το νομοσχέδιο προβλέπει ενισχυμένες αρμοδιότητες για τον έναν Δήμο, γεγονός που πιθανόν να έχει θετικά αποτελέσματα. Το ίδιο θετικά αποτελέσματα θα έχει και η -μέσω του σχεδίου- προώθηση της συλλογικής δράσης, της αποσυμφόρησης και της διαφάνειας.

Ωστόσο, το μαχαίρι που θα μπει στις δημοτικές επιχειρήσεις που διαθέτουν οι δήμοι και οι συγχωνεύσεις που θα γίνουν στα νομικά τους πρόσωπα, δημιουργεί μια σχετική σύγχυση σχετικά με τις επιπτώσεις που αυτό θα έχει για τον τόπο μας. Προβληματικό παραμένει στην Ικαρία και το θέμα της στέγασης όπως και η «εξαναγκαστική» μετακίνηση υπαλλήλων (ή και ολόκληρων οικογενειών) από τα ήδη ερημωμένα χωριά μας στο ένα πλέον διοικητικό κέντρο του νησιού.

ikariamag

 

ikariastore banner