Περιφερειακό Συμβούλιο

Στη Χίο συνεδρίασε  την Πέμπτη 17 Ιουνίου 2010, το Περιφερειακό Συμβουλίο Βορείου Αιγαίου, υπό την προεδρία της Γενικής Γραμματέας της Περιφέρειας κ. Σοφίας Θεολογίτου. Στη συνεδρίαση συμμετείχαν τα μέλη του Περιφερειακού Συμβουλίου Βορείου Αιγαίου, Νομάρχης Λέσβου Παύλος Βογιατζής, Νομάρχης Χίου Πολύδωρας Λαμπρινούδης, Νομάρχης Σάμου Μανώλης Κάρλας, Πρόεδρος του Νομαρχιακού Συμβουλίου Χίου Παντελής Στεφάνου, Πρόεδρος Νομαρχιακού Συμβουλίου Σάμου Γεώργιος Στάντζος, Δήμαρχος Μυτιλήνης Αθανάσιος Γιακαλής, Δήμαρχος Χίου Παντελής Βουρλής, Δήμαρχος Βαθέος Σάμου Φίλιππος Πετρούσκας, Εκπρόσωπος ΤΕΔΚ Λέσβου Αθανάσιος Σκαμάγκης, Εκπρόσωπος ΤΕΔΚ Χίου Γιάννης Μαλαφής, Εκπρόσωπος Κεντρικής Ένωσης Επιμελητηρίων Γιώργος Ορφανός, Εκπρόσωπος Οικονομικού Επιμελητηρίου Ελλάδας Παναγιώτης Μπαρούτης, Εκπρόσωπος ΠΑΣΕΓΕΣ Κωνσταντίνος Γανιάρης, Εκπρόσωπος ΓΣΕΕ Αναστάσιος Κώσταλος, Εκπρόσωπος Γεωτεχνικού Επιμελητηρίου Νίκος Ζούρος, Εκπρόσωπος Τεχνικού Επιμελητηρίου Δημήτρης Μάντζαρης και η Εκπρόσωπος Υπουργείου Εργασίας και Κοινωνικής Ασφάλισης Σοφία Παπαντωνάκη.

Στο Περιφερειακό Συμβούλιο συμμετείχαν χωρίς δικαίωμα ψήφου και ο Γενικός Γραμματέας της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου και Νησιωτικής Πολιτικής Δημήτρης Χαλκιώτης καθώς και οι βουλευτές Κωστής Μουσουρούλης και Πυθαγόρας Βαρδίκος. Την συνεδρίαση ακόμη παρακολούθησαν Δήμαρχοι και άλλοι φορείς της Νομαρχιακής και Τοπικής αυτοδιοίκησης.

Η Γενική Γραμματέας κ. Σοφία Θεολογίτου, στην ομιλία της τόνισε ότι: «Η σημερινή συνεδρίαση έχει 2 βασικά σημεία, το κλείσιμο του 3ου ΠΕΠ και την υλοποίηση του νέου ΠΕΠ Κρήτης-Νήσων Αιγαίου στο πλαίσιο του ΕΣΠΑ 2007 – 2013. Θέλω να υπογραμμίσω πόσο είναι σημαντική η συνεργασία σας, και για τα δύο θέματα, ως Δικαιούχων και Φορέων Υλοποίησης, Δεδομένου ότι το ΠΕΠ σχεδιάζεται από σας, απευθύνεται σε σας και υλοποιείται από σας !».

Στη συνέχεια,  η κ. Θεολογίτου αναφέρθηκε στην «τιτάνια» προσπάθεια που έχει καταβληθεί τόσο για το κλείσιμο του 3ου ΠΕΠ όσο και για την επιτάχυνση του νέου ΠΕΠ Κρήτης-Νήσων Αιγαίου 2007-2013. Οι εντάξεις πράξεων από 15,2 εκατ. Ευρώ που ήταν τον Δεκέμβριο του 2009 ανήλθαν σε 64,8 εκατ. Ευρώ τον Ιούνιο του 2010 (αύξηση 326%), οι συμβάσεις των ενταγμένων πράξεων από 7 εκατ. Ευρώ ανήλθαν σε 22,5 εκατ. Ευρώ και  η απορρόφηση από 0,5% τον περασμένο Δεκέμβριο έχει ανέλθει σε 7% μαζί με τις Ιδιωτικές Επενδύσεις.

Το Περιφερειακό Συμβούλιο ενημερώθηκε για την εξέλιξη της διαδικασίας διαχειριστικού κλεισίματος του ΠΕΠ 2000-2006. Αναγνωρίστηκε η ανάγκη επίσπευσης των διαδικασιών από πλευράς των φορέων για την υποβολή των απαραίτητων δικαιολογητικών που εκκρεμούν ακόμα για την ολοκλήρωση των έργων καθώς και για την παράδοση ολοκληρωμένων και λειτουργικών έργων ώστε να μην δημιουργηθούν προβλήματα στην έγκριση της τελικής έκθεσης από την Ευρωπαϊκή Επιτροπή.

Σ’ ότι αφορά στην πορεία υλοποίησης ΕΣΠΑ 2007-2013, παρουσιάστηκε αναλυτικά η πρόοδος υλοποίησης των αξόνων προτεραιότητας αρμοδιότητας υλοποίησης της ΕΔΑ Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, και αναγνωρίστηκε η σημαντική εξέλιξη του προγράμματος το τελευταίο διάστημα.

Στη συνέχεια έγινε ενημέρωση για την Επιχειρηματική Συμφωνία Υλοποίησης μεταξύ ΥΠ.ΟΙ.Α.Ν. και Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου.

Αποφασίστηκε η  εξουσιοδότηση της Γενικής Γραμματέως να συστήσει Επιτροπή Αξιολόγησης υποβληθεισών μελετών, αποτελούμενη από στελέχη των υπηρεσιών της Περιφέρειας (Διαχ.Αρχή 4, ΔΙΣΑ 1, ΠΕΧΩ 1, ΔΕΚΕ 1.) και από 1 εκπρόσωπο των Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων των Νομών και ΤΕΔΚ  των Νομών η οποία θα αιτιολογήσει και θα υποβάλει στο πλαίσιο της σχετικής εγκυκλίου την πρόταση της Περιφέρειας για χρηματοδότηση μελετών από το ΠΔΕ.

Σχετικά με τις διαδικασίες απλοποίησης του συστήματος διαχείρισης, το Συμβούλιο ενημερώθηκε για το πλαίσιο υλοποίησης του ΕΣΠΑ μετά και την ψήφιση του Ν.3840/2010 ιδιαίτερα όσον αφορά

α. Την επικαιροποίηση μελετών
β. Την προσαρμογή του συστήματος επιβεβαίωσης διαχειριστικής επάρκειας
γ. Την ενημέρωση για τις διαδικασίες που αφορούν την αξιολόγηση και την στρατηγική μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων και τις στρατηγικές περιβαλλοντικών επιπτώσεων που πρέπει να τηρούνται στο ΕΣΠΑ.
δ. Έγινε ενημέρωση για τη διαδικασία ενεργοποίησης του χρηματοδοτικού μηχανισμού JESSICA και τις ευκαιρίες που παρέχει στην υλοποίηση δράσεων αστικής ανάπτυξης και εκφράστηκε η πρόθεση επιπλέον διερεύνησης για αξιοποίησή του στην παρούσα  προγραμματική περίοδο.

Σύμφωνα με τα όσα αναφέρει η απόφαση του Περιφερειακού Συμβουλίου, εκφράστηκε η ικανοποίηση για τις προσπάθειες της Περιφέρειας τόσο για την ολοκλήρωση του ΠΕΠ 2000-2006 όσο και για την πρόοδο υλοποίησης του ΠΕΠ 2007-2013.

Η όλη συζήτηση έγινε σε πνεύμα συναίνεσης και διαπιστώθηκε η ανάγκη για την περαιτέρω προσπάθεια όλων, λαμβάνοντας υπόψη τις ειδικότερες δημοσιονομικές δεσμεύσεις της χώρας και τους στόχους του ΠΕΠ, για την επίτευξή τους.

Διαπιστώθηκε ότι:
1.Έγινε απλοποίηση του πλαισίου
2.Έχει επιταχυνθεί το πρόγραμμα
Υπάρχουν συντονισμένες προσπάθειες και για την αξιοποίηση άλλων χρηματοδοτικών εργαλείων. Για την υποστήριξη των φορέων και την επιτάχυνση του προγράμματος θα εξεταστεί η δυνατότητα της συνεργασίας με στελέχη της ΕΓΝΑΤΙΑΣ Α.Ε.
 

ikariastore banner