Ο Σύλλογος Ένωση για το Υδροηλεκτρικό Ικαρίας

Προς:  1) Περιφέρεια Β.Αιγαίου  Υπόψη  Περιφερειάρχη  
κ.Αθ.Γιακαλή                                        
2) Αντιπεριφερειάρχη κ.Θ.Παπαθεοφάνους
3) Δήμαρχο  Ικαρίας κ.Χρ.Σταυρινάδη
4)    Περιφερειακό Σύμβουλο  κ.Ν.Κουλουλία
5) ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. – Αθήνα
6) Εργοταξιακό Γραφείο της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. – Αγ.Δημήτριος  Ικαρίας
7) Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας – Υπόψη κας Μαργ.Καραβασίλη Ειδ.Γραμμ. – Αθήνα
8) Α/Τ  Αγ.Κηρύκου – Ικαρία
9) Λιμενικός Σταθμός Ευδήλου – Ικαρία
10)  Κτηματική Υπηρεσία Σάμου
11) Εισαγγελία Σάμου

ΨΗΦΙΣΜΑ ΓΕΝΙΚΗΣ ΣΥΝΕΛΕΥΣΗΣ ΤΟΥ ΣΥΛΛΟΓΟΥ Η ΕΝΩΣΗ (Βρακάδων-Κουνιάδου-Προεσπέρας) ΙΚΑΡΙΑΣ

Η Γενική Συνέλευση του Συλλόγου Η ΕΝΩΣΗ Ικαρίας που έγινε στα γραφεία του οδός Κάνιγγος 23 - Αθήνα στις 27/11/2011 , με παρόντα 75 μέλη του Συλλόγου, μεταξύ των άλλων θεμάτων, έλαβε γνώση και ενός κειμένου του Αρχιπελάγους Ι.Θ.Π.  με τίτλο “όργιο παραβάσεων κατά την κατασκευή του Υβριδικού στην Ικαρία” που υπογράφεται από τον κ. Θοδωρή Τσιμπίδη και δημοσιεύτηκε στο Site Ikariamag στις 21/11/2011.

Ως γνωστόν, ο Σύλλογος Η ΕΝΩΣΗ δραστηριοποιείται στην περιοχή από το 1974, στηρίζοντας με κάθε τρόπο την ανάπτυξη των χωριών μας με διάφορα έργα υποδομής και πολιτιστικά. Είναι λοιπόν αυτονόητο να στηρίζει και την κατασκευή του Υβριδικού Ενεργειακού Έργου Ικαρίας που κατασκευάζεται από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και τον ανάδοχο ΕΝΕΤ Α.Ε. στην περιοχή της Προεσπέρας και Κάτω Προεσπέρας. Το έργο αυτό μόνο ανάπτυξη θα φέρει στην περιοχή και στην Ικαρία γενικότερα και όχι “ανεπανόρθωτες  βλάβες στο περιβάλλον “, όπως αβάσιμα και πεισματικά ισχυρίζεται κατ΄επανάληψη ο συντάκτης του κειμένου, ο οποίος πολεμά λυσσαλέα την κατασκευή του έργου, παριστάνοντας παράλληλα και  τον αυτόκλητο προστάτη των κατοίκων της Προεσπέρας. Μάλλον εξυπηρετεί άλλους σκοπούς ή παίζει το παιχνίδι των αντιπάλων του έργου, αλλά έχει μπλέξει τους ρόλους! Οι κάτοικοι της περιοχής Προεσπέρας έχουν επιβιώσει κάτω από πολύ δύσκολες συνθήκες και δεν έχουν ανάγκη από την “προστασία” του κ.Θοδωρή Τσιμπίδη, ο οποίος δεν διαθέτει  τις τεχνικές και επιστημονικές γνώσεις για να κρίνει και να επικρίνει αόριστα την τεχνολογία κατασκευής του Ενεργειακού Έργου της ΔΕΗ.

Η Ικαρία χρειάζεται έργα υποδομής, όπως το συγκεκριμένο, για να αναπτυχθεί και δεν ωφελείται  από τις αβάσιμες και λαικίστικες κριτικές του Αρχιπελάγους. Επίσης, ο συντάκτης του κειμένου ισχυρίζεται ότι οι Πολιτιστικοί Σύλλογοι της περιοχής Ραχών υπερασπίζονται τις εμπλεκόμενες εταιρείες και ότι “ εκτελούν λυπηρά και ντροπιαστικά χρέη κολαούζων”. Του επιστρέφουμε τον χαρακτηρισμό ως απαράδεκτο, διότι ο κ.Τσιμπίδης δεν διαθέτει  το ηθικό ανάστημα να επικρίνει το κοινωνικό & πολιτιστικό έργο των Συλλόγων, όταν μάλιστα,  αντί να προστατεύει το περιβάλλον της Ικαρίας, όπως διατυμπανίζει συνεχώς, ο ίδιος το καταστρέφει προκλητικά, όπως προκύπτει από την πρόσφατη απόφαση  (Αρ.Πρωτ.1363/21-06-2011) της Διεύθυνσης Δασών Ν.Σάμου,  η οποία τον αποβάλλει από δασική έκταση 842 τ.μ. στην θέση Καστανιές της Δημοτικής Ενότητας Ραχών του Δήμου Ικαρίας. Η έκταση αυτή ήταν δασική και καταστράφηκε με εκχέρσωση από τον κ.Θοδωρή Τσιμπίδη, με ό,τι αυτό συνεπάγεται από ποινικής πλευράς, προκειμένου να τοποθετήσει στην έκταση αυτή λυόμενες κατασκευές για τις αμφιβόλου ωφέλειας για την Ικαρία δραστηριότητες του Αρχιπελάγους.

Ας κατονομάσει λοιπόν,  πρώτος αυτός,  τις πηγές χρηματοδότησης του Αρχιπελάγους, ώστε να μάθει ο Ικαριακός λαός με πόσα χρήματα των φορολογούμενων πολιτών  ασκεί ανέξοδη  κριτική επί παντός επιστητού, ως αυτόκλητος προστάτης της Ικαριακής κοινωνίας. Και ας μην ενδιαφέρεται μόνο για τις πηγές χρηματοδότησης των επιστημονικών συνεδρίων σχετικά με την ενέργεια και άλλα θέματα που αφορούν την Ικαρία και διεξάγονται κάθε χρόνο στο  Νησί.

Σχετικά με την “παράνομη απόθεση χιλιάδων κυβικών αδρανών υλικών “ που αναφέρεται στο κείμενο του Αρχιπελάγους, ο Σύλλογος Η ΕΝΩΣΗ ήρθε σε επαφή με την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. και πληροφορήθηκε υπεύθυνα ότι η απόθεση των προιόντων εκσκαφής της λιμνοδεξαμενής στην Κάτω Προεσπέρα γίνεται σε χώρους (αγροτεμάχια) ανατολικά της δεξαμενής που εξαγόρασε τμηματικά η ΔΕΗ Ανανεώσιμες από ιδιώτες, μέχρι τα μέσα Οκτωβρίου 2011.             Ο χώρος αυτός προβλεπόταν στην εγκεκριμένη μελέτη περιβαλλοντικών επιπτώσεων του 2003 (Κ.Υ.Α. αρ.πρωτ. 130401/20-08-2003),  αλλά επειδή η έκταση ήταν ιδιωτική , έπρεπε πρώτα να εξαγορασθεί  από την ΔΕΗ Ανανεώσιμες Α.Ε. τμηματικά  από τους διάφορους ιδιοκτήτες  και στην συνέχεια να υποβληθεί προς έγκριση η Ειδική Τεχνική Μελέτη Εφαρμογής (ΕΤΜΕ) χώρων απόθεσης προιόντων εκσκαφής. Συνεπώς η απόθεση αυτή δεν είναι παράνομη, αφού η προαναφερόμενη Κ.Υ.Α επιτρέπει την προσωρινή απόθεση προιόντων εκσκαφής μέχρι την τελική έγκριση της ΕΤΜΕ. Αυτό το δέχεται και η πρόσφατη έκθεση αυτοψίας που έγινε από το Τμήμα Περιβάλλοντος Σάμου.

Τέλος, επισημαίνουμε στον κ.Θοδωρή Τσιμπίδη και σε όσους αφανώς τον συμβουλεύουν, ότι η αντικειμενική ιστορία ενός τόπου και εν προκειμένω της Ικαρίας, βεβαίως θα καταγράψει τα ονόματα εκείνων που έκαναν θετικά και τολμηρά βήματα για την ανάπτυξη του Νησιού με έργα υποδομής, όπως το Ενεργειακό αυτό έργο. Συγχρόνως όμως,  θα καταγράψει με μελανά  γράμματα και αυτούς που από   σκοπιμότητα και μόνο  προσπαθούν να παρεμποδίσουν την πρόοδο του τόπου τους, εκτοξεύοντας   αβάσιμες καταγγελίες με μοναδικό στόχο να σταματήσουν την κατασκευή του έργου.

Αθήνα, 06/12/2011

ikariastore banner