Ολοκληρώνεται τέλος του 2012 το υβριδικό ενεργειακό κέντρο της ΔΕΗ στην Ικαρία

EΩΣ το τέλος του 2012 αναμένεται να έχει ολοκληρωθεί η κατασκευή του υβριδικού ενεργειακού κέντρου της ΔΕΗ στην Ικαρία. Το έργο έχει ολοκληρωθεί σε ποσοστό 50% και συνδυάζει δύο διαφορετικές τεχνολογίες Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), της αιολικής και της υδροηλεκτρικής.

Το υβριδικό ενεργειακό έργο Ικαρίας επισκέφθηκαν ο διευθύνων σύμβουλος της ΔΕΗ Ανανεώσιμες Γιάννης Τσιπουρίδης με εκπροσώπους από τον χώρο των ΑΠΕ, της πανεπιστημιακής κοινότητας και των ΜΚΟ.
Το έργο κατασκευάζεται στις περιοχές Πέζι, Προεσπέρα και Κάτω Προεσπέρα του τέως Δήμου Ραχών και αποτελείται από δύο υδροηλεκτρικούς σταθμούς, ισχύος 4,15 MW, που μέσω δύο δεξαμενών εκμεταλλεύονται το νερό του φράγματος στο Πέζι και ένα αιολικό πάρκο, ισχύος 2,7 MW, που τροφοδοτεί τα αντλητικά συγκροτήματα. Ο τρόπος αυτός αποθήκευσης ενέργειας δίνει τη δυνατότητα αύξησης της συμμετοχής των ΑΠΕ στην παραγωγή καθαρής πράσινης ενέργειας.

Το έργο έχει σχεδιαστεί με βάση τις ενεργειακές ανάγκες του νησιού κατά τη χειμερινή και θερινή περίοδο, την εξοικονόμηση φυσικών πόρων, καθώς και τον σεβασμό στο ευρύτερο περιβάλλον του νησιού και την ιδιαίτερη γεωμορφολογία του. Αναμένεται να καλύψει το μεγαλύτερο ποσοστό των ενεργειακών αναγκών της Ικαρίας με χρήση ΑΠΕ, να ενισχύσει την τοπική οικονομία, να δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας και να προβληθεί η Ικαρία, διεθνώς, ως πόλος έλξης επιστημονικού τουρισμού.

Υπολογίζεται ότι η επιτυχής κατασκευή και λειτουργία του έργου μπορεί να λειτουργήσει ως πιλότος για την υιοθέτηση παρόμοιας μορφής σταθμών παραγωγής ηλεκτρικής ενέργειας σε μεγαλύτερη κλίμακα, σε ενεργειακά αυτόνομα, μη διασυνδεδεμένα ελληνικά νησιά, αλλά ακόμα και στο εξωτερικό.

express.gr

ikariastore banner