Οι σύλλογοι Ραχών για το Υβριδικό Ενεργειακό Ικαρίας

Ψήφισμα των συλλόγων δημοτικού διαμερίσματος Ραχών Ικαρίας σχετικά με την κατασκευή του Υβριδικού – Ενεργειακού Έργου Ικαρίας

Όπως είναι γνωστό, στην Ικαρία κατασκευάζεται το πρωτοποριακό αυτό έργο το οποίο θα παράγει οικολογική ενέργεια συνδυάζοντας υδατόπτωση και ανεμογεννήτριες, με πολλαπλά και σημαντικά οφέλη για την Ικαρία, ενώ παράλληλα θα συμβάλει στην απεξάρτηση από τα εισαγόμενα ορυκτά καύσιμα και το πετρέλαιο που δημιουργούν το γνωστό φαινόμενο του θερμοκηπίου και σε καμία περίπτωση το έργο αυτό δεν είναι δυνατόν να θεωρηθεί ότι συνιστά «περιβαλλοντικό έγκλημα που εκτυλίσσεται στο Νησί», σύμφωνα με όσα αναφέρονται στις καταγγελίες του “Αρχιπελάγους” που υπογράφονται από τον Θ. Τσιμπίδη και δημοσιεύθηκαν στον Ικαριακό και Σαμιακό τύπο, οι οποίες στρέφονται ευθέως εναντίον του έργου.

Ειδικότερα μας προβληματίζει σοβαρά και μας δημιουργεί εύλογα ερωτηματικά σε τι άραγε αποβλέπει η ενορχηστρωμένη αυτή επίθεση του Αρχιπελάγους και ενδεχομένως των όποιων καθοδηγητών του και ποιους σκοπούς εξυπηρετεί, όταν μάλιστα οι διάφορες καταγγελίες του για την δήθεν καταστροφή του περιβάλλοντος στην περιοχή της Προεσπέρας όπου κατασκευάζεται το έργο, αποδείχθηκαν αβάσιμες, όπως αναφέρεται στις πρόσφατες καταθέσεις του Λιμενικού Σώματος, της Δασικής και της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας, καθώς και στο πόρισμα της Επιτροπής του Δήμου Ικαρίας που συνεστήθη για τον σκοπό αυτό.

Επισημαίνεται ότι οι παραπάνω υπηρεσίες προέβησαν πρόσφατα σε αυτοψίες στους χώρους κατασκευής του έργου και διεπίστωσαν το αβάσιμο των καταγγελιών.

Είναι προφανές ότι, όταν κατασκευάζεται ένα τέτοιο έργο στην περιοχή με την διάνοιξη δύο λιμνοδεξαμενών, χωρητικότητας 80.000m3 νερού εκάστη, του Δημοτικού δρόμου όπως και των βοηθητικών δρόμων προκύπτουν πολλά προϊόντα εκσκαφής (χώματα και πέτρες) τα οποία εναποτίθενται κατ’ αρχήν προσωρινά πλησίον της εκσκαφής και σε συνέχεια σε χώρους που προβλέπονται από τις εγκεκριμένες περιβαλλοντικές μελέτες, δηλαδή σε δημοτικούς χώρους και σε ιδιωτικά γειτονικά αγροτεμάχια που έχουν αγορασθεί ή ενοικιασθεί από τον Ανάδοχο του Έργου. Τα προϊόντα εκσκαφής προφανώς δεν καταστρέφουν το περιβάλλον, αφού μετά το πέρας των χωματουργικών εργασιών, οι χώροι απόθεσης προβλέπεται να διαμορφωθούν κατάλληλα και να δενδροφυτευθούν.

Υπάρχουν βεβαίως σοβαρά και χρονίζοντα περιβαλλοντικά προβλήματα που πληγώνουν και καταστρέφουν σταδιακά το Νησί μας, όπως οι παράνομοι σκουπιδότοποι (ΧΑΔΑ) που λειτουργούν διάσπαρτοι στο Νησί, μέχρι να κατασκευασθεί και να λειτουργήσει ένας κεντρικός ΧΥΤΥ για όλη την Ικαρία. Η υπερβόσκηση των Δημοτικών και Δασικών εκτάσεων από την αδέσποτη κτηνοτροφία που καταστρέφει την χαμηλή και θαμνώδη βλάστηση με συνέπεια τις χειμαρώδεις κατολισθήσεις και καταστροφές από τις έντονες βροχοπτώσεις και από τα ακραία καιρικά φαινόμενα που έπληξαν κυρίως την περιοχή της Δυτικής Ικαρίας την 18/10/2010. Οι πυρκαγιές των δασών, η μόλυνση των παραλιών λόγω απουσίας βιολογικών καθαρισμών, οι ανεξέλεγκτες ανεμότρατες που οργώνουν συχνά τον θαλάσσιο βυθό κοντά στην ακτογραμμή και προκαλούν ανεπανόρθωτες καταστροφές στο θαλάσσιο οικοσύστημα το οποίο προφανώς δεν καταστρέφεται από τις μεγάλες ποσότητες των χωμάτων που παρασύρθηκαν στην θάλασσα σε όλη την έκταση του νησιού λόγω της αναφερόμενης πλημμύρας.

Εξακολουθούμε λοιπόν να προβληματιζόμαστε και δεν κατανοούμε τους λόγους, γιατί οι υπεύθυνοι του Αρχιπελάγους αντιπαρέρχονται σιωπηρώς τα παραπάνω σοβαρά προβλήματα χωρίς να δείξουν καμία περιβαλλοντική ευαισθησία ή διαμαρτυρία, αλλά το μόνο που επιλεκτικά τους ενοχλεί είναι η κατασκευή του Ενεργειακού Έργου της Ικαρίας, αφού προβαίνουν σε αβάσιμες καταγγελίες, όπως φαίνεται από το πόρισμα της Επιτροπής του Δήμου Ικαρίας και τις καταθέσεις των αρμόδιων Υπηρεσιών.

Κατά την γνώμη μας, ακολουθούν λάθος πορεία με στόχους που μόνο αυτοί γνωρίζουν, ενώ θα έπρεπε να τους αιτιολογήσουν στην Ικαριακή κοινωνία.

Η προώθηση και επίλυση των σοβαρών προβλημάτων της Ικαρίας προϋποθέτει όραμα, γνώση και σωστό σχεδιασμό, με πρωτεργάτες κυρίως την τοπική Αυτοδιοίκηση με την συμμετοχή όλων των Ικαρίων που πραγματικά αγωνιούν για το μέλλον αυτού του τόπου. Οι αρνητικές κριτικές και οι αβάσιμες καταγγελίες του Αρχιπελάγους που εναντιώνονται στην κατασκευή του Ενεργειακού Έργου σε καμία περίπτωση δεν συμβάλλουν στην επίλυση των προβλημάτων του Νησιού, απεναντίας δημιουργούν σύγχυση και παραπληροφόρηση στους κατοίκους της Ικαρίας, οι οποίοι στην συντριπτική τους πλειοψηφία στηρίζουν την κατασκευή του εν λόγω έργου.

Μάρτιος 2011-03-28

 

ΠΙΝΑΚΑΣ ΑΠΟΔΕΚΤΩΝ
1) Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου : Υπ’όψιν Περιφερειάρχη κ. Αθ. Γιακαλή, Κουντουριώτου 1, 81100 Μυτιλήνη
2) Αντιπεριφερειάρχη κ. Θ. Παπαθεοφάνους, Διοικητήριο, 83100 Σάμος
3) Δήμαρχο Ικαρίας: κ. Χρ. Σταυρινάδη, 83300 Αγ. Κήρυκος Ικαρία
4) Εισαγγελία Σάμου: 83100 Σάμος
5) Α/Τ Αγίου Κηρύκου 83300 Ικαρία
6) Λιμενικός Σταθμός Ευδήλου 83302 Ικαρία
7) Ειδική Γραμματεία Επιθεώρησης Περιβάλλοντος & Ενέργειας : Υπ’όψιν κας. Καραβασίλη Μαργαρίτας Ειδικής Γραμματέας

 

ikariastore banner