ΚΚΕ για ανεμογεννήτριες : Να μην αλλάξει καμία χρήση γης στα καμένα της Χιού

ΧΙΟΣ: Σχεδιασμοί για επενδύσεις εκατομμυρίων

Με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά το ΚΚΕ ζητά να μην αλλάξει καμία χρήση γης στα καμένα. Οι κάτοικοι φοβούνται ότι θα μπουν μπρος έτοιμα σχέδια, για επενδύσεις με ανεμογεννήτριες.

Μια τερατώδης επιχειρηματική επένδυση πολλών εκατομμυρίων ευρώ, καλυμμένη με το μανδύα των «Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας», βρίσκεται εδώ και καιρό στα σκαριά στη Χίο, που όπως έχει καταγγελθεί από πολλούς φορείς για να μπορέσει να υλοποιηθεί είναι απαραίτητη η αλλαγή χρήσης γης με αποχαρακτηρισμούς. Στα βόρεια και κεντρικά του νησιού ένας όμιλος ονόματι ΡΟΚΑ σχεδιάζει και έχει ζητήσει άδεια να εγκαταστήσει 75 ανεμογεννήτριες ισοπεδώνοντας βουνά με δρόμους, δίκτυα, σταθμούς και υποσταθμούς, την παραλία στο Μετόχι για να ξεφορτώσουν τις ανεμογεννήτριές τους, καταπάτηση περιοχών Natura και άλλες αρχαιολογικής αξίας, που θα αμαυρώσουν το νησιωτικό τοπίο και θα υποβαθμίσουν την όποια προοπτική παραγωγικής και τουριστικής ανάδειξης του νησιού με βάση την πολιτισμική κληρονομιά του και τη φύση του.

Το έργο το οποίο θεωρείται τεράστιο για το μέγεθος του νησιού, θα πλήξει ανεπανόρθωτα την περιοχή του όρους Αίπος μέχρι και τη Σιδηρούντα αλλοιώνοντας την ιστορική, αρχαιολογική οικολογική φυσιογνωμία της περιοχής. Ολη η κορυφογραμμή, δηλαδή των βουνών της κεντρικής Χίου, θα μετατραπεί σε ένα απέραντο αιολικό πάρκο, με καταστροφικές συνέπειες στην χλωρίδα-πανίδα του νησιού, και μη αναστρέψιμες περιβαλλοντικές αλλοιώσεις.

Μια επένδυση που αποκαλύπτει το πώς λειτουργεί το μεγάλο κεφάλαιο, που στο βωμό ανάπτυξης νέων πεδίων κερδοφορίας, απαξιώνει φύση και ανθρώπους και μάλιστα το καλύπτει με το φερετζέ της «πράσινης ενέργειας» που δεν είναι όμως τίποτε άλλο από πράσινες μπίζνες.

«Αιγαία Ζεύξη»
Ετσι, λοιπόν η συγκεκριμένη «επένδυση» έχει την επωνυμία «Αιγαία Ζεύξη» και αφορά τα τρία μεγάλα νησιά του Βορείου Αιγαίου (Λέσβο, Χίο, Λήμνο) και τη δημιουργία Αιολικών Πάρκων με σκοπό την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας ισχύος 706 MW από εγκατάσταση εκατοντάδων ανεμογεννητριών. Μάλιστα, η εταιρεία έχει καταθέσει και αναμένει την έγκριση της Μελέτης Περιβαλλοντικών Επιπτώσεων όλου του έργου, από το Περιφερειακό Συμβούλιο στις 28 Αυγούστου.
Αξίζει να σημειωθεί, ότι με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά οι εκλεγμένοι σύμβουλοι του ΚΚΕ σε Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου και δήμο Χίου, σε επιστολές τους είχαν ζητήσει την άμεση σύγκληση των αντίστοιχων συμβουλίων και είχαν αναφερθεί στο συγκεκριμένο επενδυτικό έργο, καθώς και άλλους σχεδιασμούς, ζητώντας να μη γίνει καμία αλλαγή χρήσης γης.
Πρέπει να πούμε ότι οι τοπικοί παράγοντες του νησιού και της περιοχής λειτουργώντας ως ντίλερ της εταιρείας έκαναν δύο εκδηλώσεις για να πείσουν τους φορείς και τους κατοίκους για το καλό του έργου με τελευταία μόλις την περασμένη Ανοιξη και την προηγούμενη πριν από περίπου ένα χρόνο με την παρουσία μάλιστα και του σημερινού υπουργού Εμπορικής Ναυτιλίας Κ. Μουσουρούλη, βουλευτή της ΝΔ τότε στο νησί.
Σύμφωνα λοιπόν με την τεχνική έκθεση της εταιρείας, προβλέπεται η δημιουργία συνολικά 7 Αιολικών Πάρκων στις δημοτικές ενότητες Καρδαμύλων, Ομηρούπολης και Αμανής, όπου θα εγκαταστήσει συνολικά 75 ανεμογεννήτριες με ισχύ 2 MW η καθεμία και συνολική ισχύ 150 MW και φυσικά αντίστοιχα έργα διασύνδεσης επί του νησιού.
Τα 6 αιολικά πάρκα σχεδιάζονται για το Βορειοκεντρικό τμήμα του νησιού και 1 στο Βορειοδυτικό και συγκεκριμένα: 39 ανεμογεννήτριες στην Ομηρούπολη, 26 στα Καρδάμυλα και 10 στην Αμανή. Και για να γίνει αντιληπτό το μέγεθος, η κάθε ανεμογεννήτρια έχει πτερύγια με διάμετρο 80 μέτρα και το ύψος του πύργου φτάνει τα 67 μέτρα. Η εκφόρτωση όλων αυτών θα γίνει από το λιμάνι των Μεστών και από εκεί στην παραλία Μετόχι στη Σιδηρούντα για όσους μεταφερθούν στο αιολικό πάρκο του όρους Αίπους ενώ γι' αυτό της Αμανής θα γίνει στο λιμάνι Λειχήνα.
Οσον αφορά την επίγεια μεταφορά τους προβλέπεται διάνοιξη νέων χωμάτινων οδών ενώ προβλέπεται η κατασκευή από ενός υποσταθμού σε κάθε αιολικό πάρκο και διασύνδεση με αντίστοιχους μικρότερους ενώ θα κατασκευαστεί και Σταθμός Μετατροπής του παραγόμενου ρεύματος σε εναλλασσόμενο. Πολλές θα είναι και οι εκσκαφές που θα γίνουν για την υπόγεια διέλευση των καλωδίων.
Και όλη την παραπάνω καταστροφή της χλωρίδας και της πανίδας του νησιού, η εταιρεία έχει προσπαθήσει να παρουσιάσει σαν ανάπτυξη που θα πληρωθεί, όπως αναφέρει στην Τεχνική έκθεση, με 870. 000 ευρώ ετησίως στο Δήμο Χίου και 510.000 ευρώ στις δημοτικές ενότητες που θα εγκατασταθούν οι ανεμογεννήτριες ως αντισταθμιστικά ενώ θα δημιουργήσει όπως υποστηρίζει 172 νέες θέσεις εργασίας στη φάση κατασκευής.
Κάτοικοι και φορείς του νησιού, εδώ και καιρό έχουν εκφράσει την αντίδρασή τους στην υλοποίηση αυτών των σχεδίων και επισήμαιναν, ότι με αφορμή την καταστροφική πυρκαγιά, υπάρχει κίνδυνος να ανοίξει διάπλατα ο δρόμος για την εταιρεία, καθώς θα έχει έτοιμη φυσική αποψίλωση, απομάκρυνση φυσικών και άλλων στοιχείων που «εμπόδιζαν» και θα οδηγήσει σε ευρεία αλλαγή χρήσης γης. Αλλωστε είναι γνωστή η τακτική των αποχαρακτηρισμών από το παρελθόν όπου ολόκληρες περιοχές μετά από μεγάλες φωτιές (π.χ. Πάρνηθα) δεν εντάσσονται σε καθεστώς αναδάσωσης με ευθύνη των κυβερνήσεων. Είναι σημαντικό λοιπόν να μην επιτραπεί καμία αλλαγή χρήσης γης και οι κάτοικοι πρέπει να παλέψουν σ' αυτήν την κατεύθυνση.

Τεράστια πολυεθνικά συμφέροντα
Από το συνολικό έργο αλλά και την ίδια την εταιρεία (όπως η ίδια συστήνεται στην τεχνική έκθεση) γίνεται σαφές ότι οι μπίζνες που κάνει αφορούν πολλά εκατομμύρια ευρώ. Δεν είναι τυχαίο όπως λέει η εταιρεία για να αυτοδιαφημιστεί, ότι ως όμιλος ανήκει σε άλλον και συγκεκριμένα στον Ισπανικό Ομιλο «Ιberdrola Renevables» που κατέχει τη 1η θέση παγκοσμίως στην αιολική ενέργεια με παραγωγή ρεύματος 13.000 MW! Η συγκεκριμένη πολυεθνική δεν είναι τυχαία, καθώς χειρίζεται πράσινες μπίζνες σε παγκόσμιο επίπεδο διατηρώντας και δραστηριότητες, όπως λειτουργία πυρηνικού εργοστασίου στην Αγγλία.
Αλλά και η ίδια η εταιρεία ΡΟΚΑΣ, αναφέρεται ως ο σημαντικότερος παραγωγός ηλεκτρικής ενέργειας από Ανανεώσιμες πηγές Ενέργειας στην Ελλάδα έχοντας κατασκευάσει 17 Αιολικά Πάρκα στα οποία παράγει ρεύμα 275 MW και 4 φωτοβολταϊκά πάρκα 171 MW.
Οσον αφορά το συνολικό έργο, στα τρία νησιά του Βορειοανατολικού Αιγαίου, ύψους 1,850 εκατομμύρια ευρώ, είναι χαρακτηριστικό ότι στη Λέσβο σχεδιάζει να κατασκευάσει 10 Αιολικά Πάρκα με εγκατάσταση 153 ανεμογεννητριών και στη Λήμνο 11 Αιολικά Πάρκα με 125 ανεμογεννήτριες. Στη συνέχεια τα τρία νησιά θα συνδέονται με την Εύβοια και τη Φθιώτιδα στη Στερεά Ελλάδα, με το παραγόμενο ρεύμα να καταλήγει στη Λάρυμνα ώστε να συνδεθεί στη συνέχεια με το Εθνικό Σύστημα Μεταφοράς Ηλεκτρικής Ενέργειας.
Από τα μεγέθη και μόνο αντιλαμβάνεται κανείς ότι πίσω από αυτή την «πράσινη ενέργεια», δεν κρύβεται τίποτε άλλο από μια πολιτική κατεύθυνση στον τομέα της ενέργειας που εξυπηρετεί ανάγκες κερδοφορίας του μονοπωλιακού κεφαλαίου. Δεν έρχεται να καλύψει καμία ουσιαστικά λαϊκή ανάγκη των κατοίκων του νησιού αφού δεν αντιμετωπίζει την ενέργεια σαν κοινωνικό αγαθό αλλά σαν εμπόρευμα. Δεν εξασφαλίζονται η μείωση της ενεργειακής εξάρτησης της χώρας, η φθηνή λαϊκή κατανάλωση, η ασφάλεια της εργασίας, η προστασία του περιβάλλοντος και της δημόσιας υγείας.

Γ.Μ.
rizospastis.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr