Και μετά;

Εξαντλείς το γόνιμο χώμα και μετά ξοδεύεις βουνά χημικών λιπασμάτων για να συνεχίσει να δίνει καρπούς.

Σηκώνεις μεγάλα και ψηλά φουγάρα που ξερνάνε βρωμιές στην ατμόσφαιρα και μετά τους βάζεις φίλτρα για να επιβραδύνεις την προχωρημένη ρύπανση.

Σπαταλάς το μισό της παγκόσμιας παραγωγής σιτηρών για να ταΐζεις τις αγελάδες που θα σε θρέψουν και μετά τις αρρωσταίνεις τόσο που το κρέας τους δεν είναι πια βρώσιμο.

Αδειάζεις τους ωκεανούς από τα αλιευτικά τους αποθέματα και μετά φτιάχνεις ιχθυοτροφεία για να μεγαλώνεις ψάρια με επεξεργασμένη τροφή και αντιβιοτικά.

Οδηγείς πολλά είδη του ζωικού βασιλείου στα όρια της εξαφάνισης και μετά φτιάχνεις μεγάλα σιδερένια κλουβιά για να τα σώσεις, σκλαβωμένα και μίζερα.

Φέρνεις ξηρασία και απόγνωση σε εκατομμύρια αγροτικών πληθυσμών και μετά αλλάζεις τη ροή των ποταμών. Μ’ όλα αυτά αλλάζεις και τη ροή της ιστορίας.

Ευτυχώς όμως, έχεις το αντίδοτο για όλες τις περιπτώσεις.

Καταναλώνεις προϊόντα χείριστης προέλευσης και ποιότητας και επινοείς τα συμπληρώματα διατροφής για υγεία και ευεξία.

Κουράζεις την καρδιά σου και βουλώνεις τις φλέβες σου για ν’ ανακαλύψεις το αποφρακτικό μπαλονάκι.

Κάνεις στείρα την κοιλιά των γυναικών για να τους φυτεύεις τεχνητά παιδιά.

Γεμίζεις τις θάλασσες αστικά και βιομηχανικά λύματα, πετρελαιοειδή και σκουπίδια. Τώρα για να κολυμπήσεις χρειάζεται κάποιος να πιστοποιήσει την καθαρότητα. Δεν κολυμπάς πια στα γαλάζια νερά αλλά στις γαλάζιες σημαίες.

Λατρεύεις τον καναπέ σου και μετά τοποθετείς δίπλα του έναν κυλιόμενο διάδρομο αφού ξαναθυμάσαι ότι ως (πρωτεύον;) θηλαστικό οφείλεις να κινείσαι.

Κάνεις σχέσεις, προβληματικές και αρρωστημένες, για να δείξεις πόσο εγωιστής είσαι και πόσο αγνοείς την κατανόηση, τη συγκατάβαση και την ανοχή.

Γεμίζεις τις πόλεις σου με καταθλιπτικούς που τώρα για να δείχνουν «φυσιολογικοί» χρειάζονται εβδομαδιαίες συνεδρίες στον ψυχολόγο και στον ειδικό σύμβουλο.

Αν υποθέσουμε ότι η ηλικία της γης είναι ένας αιώνας, τα κατορθώματά σου, όλα όσα πέτυχες, σου πήραν μόνο 2 δευτερόλεπτα.

Γεννάς προβλήματα ασταμάτητα μα ευτυχώς βρίσκεις λύσεις.

Είσαι ο άνθρωπος. Ο δημιουργός των πάντων. Ο δημιουργός του τίποτα.

Γιάννης Κέφαλος
jianniskefalos@yahoo.gr