Ικαριά εδώ και κει

Πριν από ελάχιστα χρόνια (όταν ήμουν 17-18 ετών) εργαζόμουν σε ένα κατάστημα με ρούχα στην οδό Αθηνάς.

Ήταν από αυτά τα μαγαζιά που είναι χαμηλά στην Αθηνάς, κοντά στο Μοναστηράκι, ως εκ τούτου περνούσε από το κατάστημα όλων των λογιών ο κόσμος.

Μου άρεσε η αλήθεια είναι. Εξυπηρετούσα από τον κλάσικ ελληνάρα που σε ζαλίζει να του κάνεις 100% έκπτωση, στον ταλαιπωρημένο αλλοδαπό που θέλεις από μόνος σου να του κάνεις 100% έκπτωση, στον φοιτητή τουρίστα από την Ισπανία που δεν καταλαβαίνεις Χριστό από τα αγγλικά του και τελικά τον στέλνεις λίγο πιο κάτω να φάει κάνα κεμπάπ να ισιώσει, και βεβαίως (λαστ μπατ νοτ λιστ) τον γκλαμ τουρίστα που ανάλογα την έφεσή σου στις πωλήσεις, μπορείς να του πουλήσεις το μισό μαγαζί.

Το μαγαζί που λέτε, είχε υπόγειο, ισόγειο και όροφο. Ένα βροχερό πρωινό όπως και το σημερινό, είμαι στο υπόγειο και κάνω δουλειές. Διπλώνω, οργανώνω και τα λοιπά αυτιστικά μου.

Και εκεί όπως διπλώνω ακούω τη φωνή του Αντώνη (του αφεντικού): «Ηλέκτραααα! Σου στέλνω κόσμο!»

Κατεβαίνει που λέτε από τις σκάλες ένας κύριος, περίπου 60 ετών, μέτριο ύψος με πουκάμισο, τζιν και αθλητικά για τρέξιμο.

Ξεκινάει λοιπόν να μου λέει τι θέλει και αντιλαμβάνομαι ότι είναι ελληνοαμερικανός γιατί μιλάει λίγο σπαστά τα ελληνικά. Αλλά κάτι είχε ρε παιδάκι μου παραπάνω η προφορά του. Ήταν κάπως πιο γνώριμη.. είχε κάτι οικείο.

Για να το διαπιστώσω λοιπόν, του πιάνω την κουβέντα και αρχίζω να του λέω περί ανέμων και υδάτων.

Και κάποια στιγμή...Επιφοίτηση!

-Συγνώμη, να σας κάνω μία ερώτηση;
-Ναι, παιδί μου.
-Ε..μήπως είστε από την Ικαρία;
-Άχου, πού το κατάλαβες;
-Ε.. αφού οι Americarians ξεχωρίζουν από την προφορά!

Μετά βάλαμε τα γέλια και αρχίσαμε να μιλάμε για το νησί. Δυστυχώς δεν θυμάμαι ποιος ήταν, από ποιο χωριό και φυσικά ούτε και τι ψώνισε!

Αλλά εύχομαι να είναι καλά όπου και να' ναι και με αφορμή την ανάμνησή του, θα ήθελα να πω σε όσους δεν το ξέρουν...ότι η Ικαρία είναι παντού!

Γι’ αυτό..το νου σας..
:)

Ηλέκτρα Πάστη
elektra.pasti@gmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Ηλέκτρας Πάστη.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr