Η Περιφέρεια Β. Αιγαίου για το συμβούλιο και την αποχώρηση Τέντομα

Σύμφωνα με το δελτίο τύπου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου:

Όπως είχε προαναγγελθεί, έγινε η συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου Β. Αιγαίου την Τρίτη 7 Ιουνίου στη Χίο με θέμα την «Αγροτική ανάπτυξη και το καλάθι των αγροτικών προϊόντων του Β. Αιγαίου» με την παρουσία του Υπουργού Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Κ. Σκανδαλίδη, της Υφυπουργού Ναυτιλίας και Αλιείας κ. Ελπίδας  Τσουρή,  και του Γεν. Γραμματέα του Υπουργείου Αγροτικής Ανάπτυξης κ. Γεώργιου Κανελλόπουλου.

Στη συνεδρίαση παρέστησαν πάνω από 70 εκπρόσωποι Συν/σμών και επαγγελματικών φορέων που είχαν κληθεί από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού Συμβουλίου από όλα τα νησιά.

Διεξήχθη ένας γόνιμος διάλογος, τοποθετήθηκαν πάνω από 40 εκπρόσωποι των αγροτών, οι οποίοι έθεσαν τα προβλήματα τους στον Υπουργό.

Επί 6 ½ ώρες ο κ. Σκανδαλίδης ανέπτυξε ένα δημιουργικό διάλογο με τους αγρότες και τους Περιφερειακούς Συμβούλους, για τα ζητήματα που αφορούν την αγροτική παραγωγή και τα προϊόντα στο Βόρειο Αιγαίο, κρατώντας λεπτομερείς σημειώσεις από τις τοποθετήσεις και δίνοντας στο τέλος της συνεδρίασης απαντήσεις.

Η συνεδρίαση χαρακτηρίστηκε από την υψηλή ποιότητα των τοποθετήσεων κυρίως των αγροτών, οι οποίοι ζουν «στο πετσί τους» τα προβλήματα, αλλά και από την υπεύθυνη στάση και κριτική που ασκήθηκε από τους περιφερειακούς συμβούλους και τους εκπροσώπους των παρατάξεων που τοποθετήθηκαν.

Τόσο ο Περιφερειάρχης κ. Αθανάσιος Γιακαλής, όσο και οι επικεφαλείς των παρατάξεων ζήτησαν από τον Υπουργό και την Κυβέρνηση, να δώσουν λύσεις σε προβλήματα που ταλανίζουν για χρόνια τους αγρότες και τα προϊόντα τους (λάδι, κτηνοτροφικά, κρασί, αλιεία, κόστος ζωοτροφών, μεταφορικά κόστη).

Ο Υπουργός τόνισε στο Περιφερειακό Συμβούλιο, ότι η επίσκεψή του σε όλα τα Περιφερειακά Συμβούλια της χώρας έχει διπλό σκοπό. Πρώτον να έλθει σε άμεση επαφή με τους εκπροσώπους του αγροτικού κόσμου και την αυτοδιοίκηση, ώστε μαζί να σχεδιάσουν και να υλοποιήσουν, ποιά προϊόντα της περιοχής μπορούν να στηριχθούν και να προωθηθούν με συγκεκριμένες δράσεις.

Αγροτική παραγωγή δεν είναι μόνο οι επιδοτήσεις αλλά η βελτίωση της παραγωγής, η διαφήμιση και η προώθηση των τοπικών προϊόντων τόνισε ο κ. Σκανδαλίδης.

Μοναδική παραφωνία αποτέλεσε ο κ. Β. Τεντόμας ο οποίος αποχώρησε από το Συμβούλιο, με τα γνωστά επιχειρήματα όπως αναφέρει στο Δελτίο Τύπου που εξέδωσε χθες.

Δήλωσε ότι θα είναι με το λαό στο πεζοδρόμιο και απήλθε.

Δυστυχώς γι΄ αυτόν όμως, που ομιλεί εξ΄ ονόματος του λαού, όλοι οι υπόλοιποι Περιφερειακοί Σύμβουλοι παρέμειναν επί 6 ½  ώρες και με διάλογο και επιχειρήματα, με θέσεις και κριτική, υπηρέτησαν τον υπόλοιπο λαό τη συντριπτική πλειοψηφία και έκαναν το καθήκον τους μεταφέροντας τα προβλήματα των αγροτών μας στον Υπουργό.

Ο κ. Τεντόμας προτίμησε να κάνει την «τοποθέτησή του» στο πεζοδρόμιο με κάποιους εφοδιασμένους με αυγά και γιαούρτια που δεν ξεπερνούσαν τα 60 άτομα. Έτσι προφανώς αντιλαμβάνεται ο άνθρωπος τον Δημοκρατικό διάλογο. Γιατί στη συγκέντρωση ήταν μέλη του ΠΑΜΕ και άλλοι πολίτες, που διαμαρτυρήθηκαν όπως είχαν δικαίωμα, δημοκρατικότατα και χωρίς χυδαιότητες, φώναξαν συνθήματα πάντα μέσα στα όρια της ευπρέπειας.

Όπως καταγγέλθηκε δε από τον Περιφερειακό Σύμβουλο κ. Θεολόγο Πατερέλλη, την επόμενη ημέρα στη συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 08.06.2011, μετά τη λήξη του Συμβουλίου της Τρίτης, ο κ. Τεντόμας παρότρυνε κάποιους να αποδοκιμάσουν και συναδέλφους του Περιφερειακούς Συμβούλους και με τη φωτογραφική του μηχανή περιχαρής φωτογράφιζε το γεγονός!!! Προφανώς για να εμπλουτίσει την «επαναστατική του συλλογή»!

Ο κ. Πατερέλλης δήλωσε ότι για αυτή την απαράδεχτη συμπεριφορά όταν λαμβάνει το λόγο ο κ. Τεντόμας, θα αποχωρεί από την αίθουσα.

Βέβαια ο κ. Τεντόμας αντί να απαντήσει σιώπησε.

Αφήνουμε λοιπόν τον κ. Τεντόμα να επιχαίρει και για ενέργειες εναντίον συναδέλφων του στο Περιφερειακό Συμβούλιο, που ως φαίνεται τον εκφράζουν και είναι η ουσία της αυτοδιοικητικής πολιτικής του πρότασης.  Άλλωστε ήταν και ο μόνος απ΄ όλους τους Περιφερειακούς συμβούλους που επιδόθηκε σε αυτού του είδους την «επαναστατική γυμναστική» αποχωρώντας από τη συνεδρίαση. Και βέβαια το επιχείρημα ότι η συνεδρίαση έγινε στη Χίο και όχι στη Λέσβο, επειδή εδώ θα υπήρχαν περισσότεροι αγρότες δείχνει τι έχει στο πίσω μέρος του μυαλού του ο κ. Τεντόμας…
Δεν ξέρουμε ποιοι απ΄ αυτούς με τους οποίους διαδήλωνε ο κ. Τεντόμας ήταν αγρότες-θεωρούμε κανένας ή ελάχιστοι.

Επειδή εγκαλείται η Περιφερειακή Αρχή γιατί έκανε τα συμβούλια της 7 και 8 Ιουνίου στη Χίο είναι αυτονόητο ότι η Χίος βέβαια είναι νησί της Περιφέρειάς μας, κατοικείται από Έλληνες και έχει αναπτύξει μία αξιοσημείωτη πρόοδο στον τομέα προώθησης τοπικών αγροτικών προϊόντων, που αποτελεί παράδειγμα για μίμηση. Εξάλλου η σύγκλιση του συμβουλίου στη Χίο είχε προαναγγελθεί από τον Πρόεδρο του Περιφερειακού συμβουλίου από τις αρχές Μαϊου. Και παρόμοια περιφερειακά συμβούλια, θα γίνουν και σε άλλα νησιά της Περιφέρειάς μας. 

Τέλος στην Περιφέρεια του Βορείου Αιγαίου, στο Περιφερειακό συμβούλιο θα συζητάμε σπουδαία ζητήματα που αφορούν τις παραγωγικές τάξεις και το λαό, θα συμφωνούμε ή θα διαφωνούμε, αλλά πάντα μέσα από το διάλογο και τις διαφορετικές απόψεις. Μόνο έτσι προχωράει η ζωή και η δημοκρατία. Αυτή είναι η θέση της αιρετής Περιφέρειας και του Περιφερειάρχη κ. Αθανάσιου Γιακαλή, αυτή είναι η πεποίθησή μας και η πολιτική μας πρόταση.

 

ikariastore banner