Η Λιζέτα Καλημέρη στο ikariamag

Με αφορμή τις συναυλίες με την αδερφή της Μελίνα Κανά στην Ικαρία (διαβάστε εδώ), η Λιζέτα Καλημέρη μιλά στο ikariamag για τη μουσική, την κρίση και την επιστροφή της στο νησί.

Συνέντευξη στη Βάσω Καττέ.

Πώς προέκυψε η ενασχόληση σας με το τραγούδι;
Στη δεκαετία του ’90, στη φάση της ενηλικίωσης της δικής μου αλλά και της αδερφής μου, υπήρχε ένα έντονο κλίμα στο τραγούδι στη Θεσσαλονίκη όπου μεγάλωσα, με τον Μάλαμα, τον Ζερβουδάκη, την Τσαλιγοπούλου, τον Κώστα Καλδάρα. Οπότε υπήρχε ένα πρόσφορο έδαφος και μέσα από παρέες και λόγω φωνής μπήκα σιγά σιγά σ’ αυτό τον χώρο. Το τραγούδι για μένα είναι το χάρισμα, η κλίση που μπορεί να έχεις, δε μπορείς να γίνεις τραγουδίστρια αλλιώς. Το τελευταίο καιρό υπάρχει ένας στεγνός ακαδημαϊσμός γύρω από αυτό. Δηλαδή «ακαδημίες» τραγουδιού που προσπαθούν να φτιάξουν τραγουδιστές. Το χάρισμα έχει παραγκωνιστεί και το αποτέλεσμα είναι να υπάρχουν καλές φωνές που δεν ξέρουν όμως να τραγουδούν. Σε όλα πρέπει να υπάρχει… το χάρισμα.

Ποια είναι η γνώμη σας για την Αθήνα όπου τώρα ζείτε. Εξακολουθεί να υπάρχει η ενέργεια και η λαϊκότητα αυτής της πόλης;
Στην Αθήνα ζω εδώ και 10 χρόνια για οικογενειακούς λόγους. Σαφώς είναι διαφορετική από τη Θεσσαλονίκη, όμως οι γειτονιές που μου αρέσουν όπως η Καισαριανή ή ο Βύρωνας όπου και μένω, έχουν μια λαϊκοτητα που μου θυμίζουν τη Θεσσαλονίκη. Καλές είναι και οι αλλαγές!

Πώς συνεργάζεστε με την αδερφή σας;
Πολύ καλά. Έχουμε ξανασυνεργαστεί το 1997 και το 2007 όπου μαζί μας ήταν και ο Ορφέας Περίδης. Εκτός του ότι μας συνδέει μια οικογενειακή σχέση, έχουμε μια σχέση ζωντανή, θετική, αρμονική και καλλιτεχνικά μας ενώνουν πολλά.
 
Πόσο επηρέασε η Κρίση τη δουλειά σας;
Οπωσδήποτε η  Κρίση έχει επηρεάσει και τον δικό μας κλάδο, όμως η διασκέδαση τελικά δεν είναι πολυτέλεια. Ο κόσμος έχει ανάγκη από ψυχαγωγία πολύ περισσότερο σε αυτή την κρίσιμη φάση. Μας αντιμετωπίζει πολύ θετικά, υπάρχει μια ουσιαστικότερη σχέση μαζί του και όταν τραγουδάμε νιώθουμε ότι κάνουμε κάτι που έχει πολύ νόημα.
 
Είναι η κρίση αφορμή για αποκέντρωση και επιστροφή στην επαρχεία και σε όμορφους τόπους όπως η Ικαρία;
Είναι αφορμή για να επιστρέψει ο κόσμος… στο κέντρο. Όμως το κέντρο της καρδιάς του. Αυτό μπορεί να βρίσκεται στην Ικαρία αλλά μπορεί να βρίσκεται και στο κέντρο της Ομόνοιας. Εκεί που ο καθένας νιώθει ότι βρίσκεται η αλήθεια και το φως γι’ αυτόν.

Η πρώτη φορά που σας ακούσαμε ζωντανά στην Ικαρία ήταν το 2011 στη συναυλία σας με τον Λουδοβίκο των Ανωγείων και την Κανά στον Κάμπο. Ποια η εικο΄να που είχατε από τότε για το νησί;
Το νησί σας έμεινε μέσα στην καρδιά μου. Ήμουν πολύ ενθουσιασμένη, τόσο που έμεινα περισσότερες μέρες από όσο οι μουσικοί. Παρέτεινα δηλαδή τη διαμονή μου!

Σας ευχαριστούμε πολύ.

ikariamag.gr|η Ικαρία… αλλιώς!

ikariastore banner