Ημερολόγιο: 100 χρόνια από την Ικαριακή Επανάσταση

Από τα εισαγωγικά του ημερολογίου

«Ιούλιος 1912....Ανάμεσα στο παραμύθι και την πραγματικότητα, άναψε η Ικαριακή Επανάσταση! Αντίσταση στην επίθεση του Νεοτουρκικού κράτους, που από την ίδρυσή του το 1908, πήρε νέα σκληρά μέτρα, όπως νέα επιβολή φόρων, καταπάτηση δικαιωμάτων Κοινοτικών, κατάργηση προνομίων(ιδίως της καπνοκαλλιέργειας στην Ικαρία).Μέτρα που αφορούσαν σε όλον τον Αιγαιοπελαγίτικο Ελληνισμό. Η προσπάθειες για αναζήτηση βοήθειας βγήκαν άκαρπες. Η εξέγερση ήταν ο μόνος τρόπος για την λύτρωση! Καταστρώθηκε σχέδιο ταυτόχρονης επαναστατικής κίνησες σε Ράχες, Εύδηλο και Άγιο Κήρυκο. Το σχέδιο πέτυχε και η επανάσταση επιβλήθηκε σε όλο το νησί! Ήταν 17 Ιουλίου του 1912!

Από τις 18 Ιουλίου αρχίσει ο βίος της Ελευθέρας Πολιτείας της Ικαρίας. Η Επαναστατική Κυβέρνηση, στην τετράμηνη διάρκειά της προβαίνει σε πολιτικές πράξεις που συνιστούν το πρόσωπο του νέου ελληνικού κράτους, όπως η ανύψωση της σημαίας αυτονομίας, η ναύλωση του πολεμικού πλοίου Κλεοπάτρα,, η σειρά γραμματοσήμων, ο εθνικός ύμνος της Πολιτείας,`1 η σφραγίδα και άλλα.»


Ο  Σύλλογος Ραχιωτών Ικαρίας, ο Πολιτιστικός Σύλλογος Χριστού και ο Πολιτιστικός Σύλλογος Αγίου Δημητρίου μάς παρουσιάζουν φέτος  το ημερολόγιο του 2012 αφιερωμένο στην Ικαριακή Επανάσταση με αφορμή την επέτειο των εκατό χρόνων της.

Δεν πρόκειται για ένα απλό ημερολόγιο αλλά για ένα καταπληκτικό λεύκωμα με φωτογραφίες, έγραφα και στοιχεία τις περιόδου της Ελεύθερης Πολιτείας της Ικαρίας.

Το ανεκτίμητης αξίας υλικό διατέθηκε από τον φωτογράφο Χρήστο Μαλαχία. Σχεδιασμός ημερολογίου:Στάμος Μαλαχίας.

Ομορφιές συμπατριώτες, ομορφιές! Μπράβο σε όλους!

ikariamag.gr

ikariastore banner