Ημερίδα «Τοπικές ποικιλίες: Παρελθόν ή και μέλλον»

Ολοκληρώθηκε με επιτυχία η Ημερίδα με τίτλο «Τοπικές ποικιλίες: παρελθόν ή και μέλλον;» που πραγματοποιήθηκε το Σάββατο 12 Φεβρουαρίου 2011, στις 7.00 μ.μ. στην αίθουσα του Εμπορικού  Επιμελητηρίου Λέσβου.

Η ημερίδα έγινε στα πλαίσια του Ευρωπαϊκού προγράμματος Agrisles και συγκεκριμένα για να ενημερωθούν οι τοπικοί φορεί και οι πολίτες της Λέσβου για τη η πιλοτική δράση "Τοπικές ποικιλίες της Λέσβου" που έχει στόχο:
• την εύρεση των τοπικών ποικιλιών που υπάρχουν ακόμη
• τη καταγραφή όσων έχουν χαθεί,
• τις τοπικές ποικιλίες που διατηρούνται σε Τράπεζες Γενετικού Υλικού
• και τέλος ποιες μπορούν να αξιοποιηθούν και με ποιο τρόπο
Στην ημερίδα συμμετείχαν μεταξύ των άλλων ο Πρόεδρος του ΓΕΩΤΕΕ Αιγαίου κ. Γιάννης Τσακίρης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ελλήνων Χημικών-Παράρτημα Β, Αιγαίου κ. Ηλίας Πολυχνιάτης, ο Πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Λέσβου κ. Περικλής Αντωνίου, οκ. Πανάγος Κουφέλος από το Κληροδότημα Σημαντήρη, στελέχη του Πανεπιστημίου Αιγαίου, ιδιώτες γεωπόνοι καθώς και στελέχη των αρμόδιων δημόσιων υπηρεσιών.

Στην ημερίδα, διαβάστηκε η ομιλία του ΓΓ της Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου κ. Φώτη Χατζημιχάλη, ο οποίος λόγω ειλημμένων υποχρεώσεων δεν μπόρεσε να παραβρεθεί. Μεταξύ των άλλων ο ΓΓ τόνισε ότι στη σημερινή δυσμενή οικονομικά συγκυρία που διανύουμε, πρέπει να επανεξετάσουμε τα μοντέλα ανάπτυξης που ακολουθήσαμε τις τελευταίες δεκαετίες και να τα προσαρμόσουμε στις σύγχρονες καταστάσεις που επικρατούν πλέον τόσο σε Ευρωπαϊκό όσο και σε διεθνές επίπεδο. Μόνο έτσι θα μπορέσουμε να βρούμε λύσεις που θα μας ωθήσουν σε μια άλλου είδους ανάπτυξη που να ταιριάζει στο τόπο μας –εν προκειμένω στα νησιά του Βορείου Αιγαίου- και που ταυτόχρονα θα έχει ως αποτέλεσμα τη παραγωγή προϊόντων και υπηρεσιών υψηλής ποιότητας  και προστιθέμενης αξίας, που θα μπορούν να σταθούν με επιτυχία στη σημερινή ιδιαίτερα ανταγωνιστική και παγκοσμιοποιημένη οικονομία. 

Επίσης, ο ΓΓ σημείωσε πως η υλοποίηση Ευρωπαϊκών Προγραμμάτων από το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης, έχουν ως κύριο στόχο «να ανοίγονται δρόμοι» μέσα από συγκεκριμένες καινοτόμες δράσεις, που συνδυάζουν την επιχειρηματικότητα με τη προστασία του περιβάλλοντος. Έτσι ευαισθητοποιούνται οι πολίτες και ενημερώνονται οι τοπικοί Φορείς οπότε μετά είναι πιο εύκολο στο να σχεδιάζονται και να υλοποιούνται με επιτυχία μεγάλες δράσεις από τα βασικά αναπτυξιακά προγράμματα και εργαλεία που διαθέτουμε ως Πολιτεία (πχ τα τοπικά προγράμματα LEADER, οι Δράσεις για Νέους Αγρότες, για Βιολογική Γεωργία, για Σχέδια Βελτίωσης, για επιχειρηματικά σχέδια στα πλαίσια του νέου Αναπτυξιακού Νόμου κλπ). Είμαι σίγουρος, κατέληξε στην ομιλία του ο ΓΓ,  πως η σημερινή ημερίδα θα συμβάλλει στην κοινή προσπάθεια  όλων  μας  για μια νέα αναπτυξιακή πορεία  της χώρας μας και της περιοχής μας.

Η εκδήλωση συνεχίστηκε με τις εξής εισηγήσεις:

1.    «Σύντομη παρουσίαση του προγράμματος Agrisles», κα Τσίγγου Ραλλού γεωπόνος της Δνση Αγροτικών Υποθέσεων Β. Αιγαίου Αποκεντρωμένης Διοίκησης Αιγαίου και Επιστημονική Υπεύθυνος του Έργου

Το Agrisles το οποίο ανήκει  στην ομάδα Προγραμμάτων MED, ξεκίνησε  τον Μάη του  2009 και ολοκληρώνεται Δεκέμβρης 2011, με συνολικό Προϋπολογισμό 1.222.000 €, από τα οποία τα 110.000 €  είναι ο Προϋπολογισμός της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου (75% ΕΕ – 25% Εθνική συμμετοχή).

Αφορά: Την επεξεργασία και ανάπτυξη μίας διακρατικής στρατηγικής για την καινοτομία στη γεωργία μεταξύ των νησιών της Μεσογείου.
Οι στόχοι:
• Η καλύτερη κατανόηση των προβλημάτων και των ευκαιριών
• Η ανάπτυξη της μεθόδου Agrisles
• Η μέθοδος Agrisles να αποτελέσει εργαλείο προώθησης της οργανωτικής καινοτομίας στη νησιωτική γεωργία σε φορείς λήψης αποφάσεων
• Τη δημιουργία ενός διαπεριφερειακού δικτύου συνεργασίας

Δυνατότητες οργανωτικής καινοτομίας με τη χρήση των τοπικών ποικιλιών της Λέσβου
• Συνεργασία των αγροτών μεταξύ τους είτε ως ομάδα παραγωγών είτε με άλλη νομική μορφή κάτω από μία κοινή ετικέτα
• Συνεργασία αγροτών που καλλιεργούν τοπικές ποικιλίες με οικονομικούς παράγοντες της Λέσβου
• Απευθείας πώληση από τους αγρότες στους καταναλωτές των τοπικών προϊόντων χωρίς μεσάζοντες.

Οι Εταίροι του προγράμματος Agrisles:
1. Το Γραφείο Γεωργικής Ανάπτυξης της Περιφέρειας της Κορσικής (Γαλλία)-Ηγέτης Εταίρος
2. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Βορείου Αιγαίου (Ελλάδα)
3. Το Περιφερειακό Ταμείο Ανάπτυξης Θεσσαλίας (Ελλάδα)
4. Το Υπουργείο  Γεωργίας, Περιβάλλοντος & Φυσικών Πόρων της Κύπρου
5. Το Γραφείο Γεωργικής Υποστήριξης της Περιφέρειας της Σαρδηνίας (Ιταλία)
6. το Υπουργείο για τη νήσο Γκόζο (Μάλτα)
7. Το Τμήμα Γεωργίας και Δασών της Περιφέρειας της Σικελίας (Ιταλία)  
8. Το Τμήμα Νησιωτικής Γεωργίας και Αλιείας, νήσοι Βαλεαρίδες (Ισπανία)
9. Η Περιφερειακή Διεύθυνση Γεωργίας των νησιών Αζόρες (Πορτογαλία)
 
2. «Γεωπονική θεώρηση των τοπικών ποικιλιών», Δρ. Μπεμπέλη Π. Καθηγήτρια Βελτίωσης Φυτών του Γ. Π. Α.: Αναφέρθηκε στη σημασία της παραδοσιακής γεωργίας για παραγωγή προϊόντων τοπικής ονομασίας με προστιθέμενη αξία, τα ιδιαίτερα οργανοληπτικά τους χαρακτηριστικά και τη θρεπτική τους αξία, τις καλύτερες  τιμές παραγωγού καθώς και για τις διαφορές των τοπικών ποικιλιών από τις άγριες και τις βελτιωμένες. Υπογράμμισε δε, πως είναι θέμα εθνικής κληρονομιάς, η διάσωση των τοπικών ποικιλιών για τις μελλοντικές γενιές

3. Πειραματικά αποτελέσματα ελληνικών τοπικών ποικιλιών, Κώστας Κουτής Γεωπόνος ΜSc
Εστίασε στη παραδοσιακή γνώση και εμπειρία, στις τοπικές παραδοσιακές ποικιλίες και τη συστηματική τους βελτίωση. Επίσης αναφέρθηκε  στη γενετική διάβρωση στην Ελλάδα μετά το 70 και τα είδη που εξαφανίστηκαν καθώς και στην αξιοποίηση των φυτογενετικών πόρων στην Ελλάδα, με στόχο τοπικές, ποιοτικές γεύσεις και προιόντα πρωτίστως τοπικής κατανάλωσης.

4. «Συλλογή και καταγραφή τοπικών ποικιλιών, συλλογές από τη Λέσβο», Δρ. Θανόπουλος Ρ. , γεωπόνος του τμήματος Γεωργικών Εκμεταλλεύσεων του Γ.Π.Α.
Αναφέρθηκε στη μεθοδολογία και διαδικασία της συλλογής των τοπικών ποικιλιών μέσα από επισκέψεις σε χωριά, συζητήσεις, «ξύπνημα μνήμης» και τη συμπλήρωση σχετικού ερωτηματολόγιου. Επίσης, στην αξιολόγηση συλλογών και πληροφοριών, τη σύγκριση με καταγραφές και συλλογές του παρελθόντος. Τέλος έκανε συγκεκριμένη αναφορά στα είδη που καλλιεργούνταν σε Λέσβο και Λήμνο μέσα από καταγραφές του 1958, του 1983 και του 2006.

Ακολούθησαν διευκρινιστικές ερωτήσεις προς τους ομιλητές καθώς και παρεμβάσεις για την ουσία του Προγράμματος  και το πώς μπορεί καλύτερα να αξιοποιηθούν τα αποτελέσματά του από τους γεωπόνους και τους καλλιεργητές της Λέσβου.

Σημειώνεται πως τις επόμενες ημέρες θα ξεκινήσει στα χωριά της Λέσβου η καταγραφή των τοπικών ποικιλιών και καλούνται οι γεωπόνοι, οι ενδιαφερόμενοι καλλιεργητές και κάθε πολίτης του νησιού που μπορεί να βοηθήσει το έργο της καταγραφής με προτάσεις  αλλά και συστήνοντας περιοχές και παλαιούς καλλιεργητές τοπικών ποικιλιών, να έρθει σε παφή με την επιστημονική υπεύθυνο του προγράμματος κα Ραλλού Τσίγκου ως ακολούθως  τηλ 22513-50871 και 22510-37434, e-mail pvadga@northaegean.gr  

 

Διαβάστε σχετικά:
- Ευρωπαϊκό Πρόγραμμα MED AGRISLES

 

ikariastore banner