Ενημέρωση για την συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου της 15ης Μαρτίου 2011

Κατά τη χθεσινή συνεδρίαση του Περιφερειακού Συμβουλίου (ΠΣ), ο περιφερειακός σύμβουλος Ηλίας Γιαννίρης είχε την ευκαιρία να διατυπώσει θέσεις του συνδυασμού "Οικολογικός Άνεμος στο Βόρειο Αιγαίο" στα θέματα που συζητήθηκαν,όπως:

• την υποστήριξη της σπουδαιότητας του θεσμού του περιφερειακού διαμεσολαβητή του πολίτη και της επιχείρησης κατά την σχετική διαδικασία επιλογής του κατάλληλου προσώπου. Σωστά ο νομοθέτης έχει επιλέξει την απαραίτητη ευρεία πλειοψηφία των 2/3 για την επιλογή και ελπίζουμε στο επόμενο ΠΣ, και με την εθελοντική απόσυρση της υποψηφιότητας κάποιων από τους υποψηφίους (στο Βορ. Αιγαίο είχαμε περίπου 28 υποψηφίους ενώ στην Αττική και την Κρήτη είχανε μόλις 6)  να γίνει η εκλογή του κατάλληλου υποψηφίου με διευρυμένη συναίνεση από όλους. Παράλληλα επισημάναμε την  καθυστέρηση από την ΠΣ της ψήφισης της επιτροπής διαβούλευσης της ΠΒΑ, επιτροπή που πρέπει να συνταχθεί με διάλογο με την κοινωνία των πολιτών και τους ενεργούς πολίτες των νησιών μας.

• το ζήτημα των συγχωνεύσεων στα σχολεία του Βορ. Αιγαίου, όπου υποστηρίξαμε το αίτημα για καμία αλλαγή τώρα στα νησιά μας κάτω από τη βίαιη πίεση του Υπουργείου. Τα νησιά μας είναι ιδιαίτερα ευαίσθητες κοινωνίες, σε μια ακριτική περιοχή που φθίνει, και πρώτα να λυθεί το θέμα της μεταφοράς μαθητών. Ειδικά αφού συγχωνεύονται 13 σχολεία και καταργούνται 12 (σύνολο 25) πράγμα που σημαίνει 25 επιπλέον δρομολόγια. Καμία εξοικονόμηση δεν θα γίνει με τη διαδικασία αυτή. Είναι σημαντικό να τονιστεί ότι τα κριτήρια του υπουργείου δεν έχουν εφαρμοστεί ή έχουν «ελαστικοποιηθεί» στην περίπτωση της Ικαρίας. Μάλλον το υπουργείο και η Περιφ. Διεύθυνση δεν έχει ιδέα για το που πέφτει το Περδίκι ή οι Βρακάδες. Μάλλον οι τοπικοί εισηγητές υπερέβαλαν αλλού και ήταν ελαστικότεροι αλλού. Δεν είναι δυνατόν να κυριαρχεί το ποσοτικό κριτήριο «μαθητές ανά δάσκαλο». Πρέπει να κυριαρχούν ποιοτικά κριτήρια, και ένα από αυτά είναι η επίπτωση του κλεισίματος ή της συγχώνευσης σε μια τοπική κοινωνία. Ένα άλλο είναι η δυναμική που μπορεί να αναπτυχθεί σε κάποια τοπική κοινωνία από την ύπαρξη ενός σχολείου. Συνενώσεις και καταργήσεις γινόταν πάντα, αλλά γίνονταν με διαβούλευση,  πειθώ και συναπόφαση, καθώς μπορεί στις μισές από τις περιπτώσεις που επιχειρούνται να συμφωνούν και οι τοπικές κοινωνίες. Ο μαζικός, πανελλαδικός χαρακτήρας αλλαγών που επιχειρεί η κυβέρνηση, αφορά μόνο στην εξοικονόμηση χρημάτων και πόρων στην εποχή των Μνημονίων

• Τη θέση μας για το πρόβλημα της μεταφοράς των μαθητών στα νησιά μας. Οι δήμοι της Περιφέρειάς μας πρέπει να αποκτήσουν δικά τους οχήματα και να μεταφέρουν τους μαθητές με ασφάλεια. Το θέμα αυτό συνδέεται με τις συνενώσεις σχολείων καθώς δεν προβλέπεται κονδύλι για τις συνενώσεις των σχολείων και την αυξημένη μεταφορά μαθητών, ενώ για την περίπτωση της Ικάριας έχουμε το πρόβλημα της διπλής νησιωτικότητας - το μεγάλο νησί και το μικρο νησί - όπως οι στεριανές περιοχές και οι νησιωτικές, όπου στα μικρότερα νησιά τα προβλήματα για πολλούς λόγους διογκώνονται. Υποστηρίξαμε ότι πρέπει να δεσμευτούμε ως ΠΣ συμβούλιο ότι θα πληρωθούν οι παλιές συμβάσεις, θα υπογραφούν νέες συμβάσεις και το ΠΣ θα επισπεύσει  τις διαδικασίες, κατά προτεραιότητα μόλις δημοσιευτεί το ΦΕΚ.

• την υιοθέτηση ψηφίσματος για το Πανεπιστήμιο Αιγαίου. Το ΠΣ αναγνωρίζει ως πρωταρχικό το ρόλο του Παν/μίου Αιγαίου για τους σκοπούς του, ενώ υιοθετήθηκε η πρόταση μας για το συγκερασμό του ψηφίσματος του ΠΣ με το ψήφισμα των οργάνων, συλλόγων και φορέων του Παν/μίου Αιγαίου. Το Παν/μιο Αιγαίου πρέπει να έχει ρόλο συμβούλου της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου, σταθερά και μόνιμα, κάτι σαν το δεξί χέρι της Περιφέρειας. Το Πανεπιστήμιο έχει θέσει τα θεμέλια και τα επιχειρήματα για τη νησιωτικότητα και κινδυνεύει από κεντρικές πολιτικές που δεν υπολογίζουν τη νησιωτικότητα. Ο στόχος μας ως αιρετή περιφέρει πρέπει να είναι να αντικειμενικοποιήσουμε τις απόψεις και τις δράσεις και τις ανάγκες και τα κριτήρια της ανάπτυξης και της ζωής των νησιωτών. Να φύγουμε από τον υποκειμενισμό και τις  πελατειακές λογικές.

• Τη θέση μας για την υιοθέτηση ψηφίσματος από την Περιφέρεια Β. Αιγαίου κατά της αστυνομικής βίας και των επεισοδίων έξω από το ΥΠ. Αιγαίου στις 23/2/2011. Δυστυχώς μειοψηφήσαμε στο αίτημα αυτό καθώς η πλειοψηφία δεν δέχθηκε καν να συζητηθεί το θέμα.

• Την υπερψήφιση και από την πλευρά μας της πρότασης ψηφίσματος του  κ. Κόρακα για τα γεγονότα στη Λιβύη, καταδικάζοντας την άγρια καταστολή των αγωνιστικών λαϊκών κινητοποιήσεων στη Λιβύη για δημοκρατικά, κοινωνικά δικαιώματα, ατομικές και πολιτικές ελευθερίες και καταγγέλλοντας τα σχέδια ανοιχτής ιμπεριαλιστικής επέμβασης του ΝΑΤΟ στη Βόρεια Αφρική με το πρόσχημα της αποκατάστασης της δημοκρατίας

• Τέλος το θέμα που είχαμε εισηγηθεί για το ζήτημα της διαχείρισης των απορριμμάτων στο Βορ. Αιγαίο δεν συζητήθηκε λόγω του περασμένου της ώρας (καθώς είχαν περάσει 6 ώρες συνεδρίασης). Υποστηρίξαμε την ανάγκη για την επικαιροποίηση του Περιφερειακού Συστήματος Διαχείρισης Απορριμάτων (ΠΕΣΔΑ) και στο επόμενο ΠΣ θα επανέλθουμε με την πλήρη πρόταση μας

Περισσότερες πληροφορίες:
Ηλίας Γιαννίρης 6974185330