Δημόσιες – Περιφερειακές Υπηρεσίες για την Επαρχία Ικαρίας - Φούρνων

Στις 11/10 με ομόφωνη απόφαση του το Επαρχιακό Συμβούλιο καλεί το Υπ. Εσωτερικών να λάβει μέτρα ούτως ώστε να μην υποβαθμιστούν οι υπηρεσίες που θα προσφέρονται από την Περιφέρεια προς τους κατοίκους της Περιφερειακής ενότητας Ικαρίας. Απάντηση στην έκκληση του Επαρχείου δεν ήρθε μέχρι την ώρα που γράφονται αυτές οι γραμμές.

Απάντηση από το παραπάνω Υπουργείο όμως, πήρε ο βουλευτής κ. Θ. Δρίτσας (ΣΥΡΙΖΑ) στις 4/11 μετά την αναφορά που έκανε στην βουλή των Ελλήνων για το ίδιο θέμα. Σταχυολογώ τα βασικότερα: τα προσχέδια των προεδρικών διαταγμάτων στάλθηκαν στις 17/9 προς την Ένωση Νομαρχιακών Αυτ/σεων Ελλάδος (ΕΝΑΕ) και στην Ομοσπονδία Συλλόγων Υπαλλήλων Νομαρχιακών Αυτοδιοικήσεων  Ελλάδος (ΟΣΥΝΑΕ), για να κάνουν τις παρατηρήσεις τους οι οποίες ελήφθησαν υπόψη και θα προβλεφθούν υπηρεσίες στα πρώην Επαρχεία προκειμένου να εξυπηρετούνται οι κάτοικοι των νησιών. Σας γνωρίζουμε ότι έχουν προβλεφθεί Διευθύνσεις στις περιφερειακές ενότητες που ήταν πρώην έδρες Ν.Α. (βλέπε Σάμος) για δε την Ικαρία προβλέπονται: Τμήμα Διοικητικού, Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Κτηνιατρικής, Γραφείο Τεχνικών Έργων, Γραφείο Μεταφορών και Επικοινωνιών, Γραφείο Κοινωνικών Υπηρεσιών. Υπάρχει μια διαφορά μεταξύ του «Τμήματος» και του «Γραφείου» με ουσιαστικά πολλά «υπέρ»  του πρώτου. Σε νέο του κείμενο (δες συνοδευτικό αρχείο), ο Έπαρχος Ικαρίας κ Φούρνων εξακολουθεί να εκφράζει τις ανησυχίες του και να ζητεί την αναβάθμιση των υπηρεσιών. Ας προσέξουμε τα εξής:  

1ον  Η υπηρεσία Τεχνικών Έργων της Περιφερειακής Ενότητας Ικαρίας, επιπέδου Γραφείου και μάλιστα ως αποκεντρωμένη μονάδα του τμήματος Δομών Περιβάλλοντος και όχι συγκοινωνιακών έργων είναι παντελώς ανεπαρκής για να καλύψει τις ανάγκες των νησιών μας. Το μέγεθος, η παλαιότητα και η κατάσταση του οδικού δικτύου, το οποίο χρειάζεται συνεχείς παρεμβάσεις για βελτίωση και αποκατάσταση ζημιών , αλλά και η πληθώρα άλλων τεχνικών έργων που εκτελούνται ή χρήζουν συντήρησης, καθιστούν αναγκαία τη συνεχή παρουσία ειδικευμένου τεχνικού προσωπικού στα νησιά της Επαρχίας. 

Ο σχεδιασμός, η εκπόνηση μελετών και η επίβλεψη μεγάλου αριθμού τεχνικών έργων που έχουν ανάγκη τα νησιά, αλλά και οι αναγκαίες συντηρήσεις των υφιστάμενων δεν είναι δυνατόν να γίνονται με προσωπικό που μετακινείται από τη Σάμο. Αυτό έχει αποδείξει η μέχρι σήμερα εμπειρία που παρά το γεγονός ότι το προσωπικό της Δ/νσης Τεχνικών Υπηρεσιών της Ν. Α. Σάμου κατέβαλλε και καταβάλλει  υπεράνθρωπες προσπάθειες για την αποκατάσταση ζημιών και την υλοποίηση των αναγκαίων έργων, για την ασφαλή λειτουργία κυρίως του οδικού δικτύου, δεν λείπουν τα προβλήματα και οι καθυστερήσεις από αντικειμενικούς κυρίως λόγους (συγκοινωνία, καιρικές συνθήκες).

Για τους παραπάνω λόγους είναι ανάγκη να δημιουργηθεί στην Περιφερειακή Ενότητα της Ικαρίας Τμήμα Τεχνικών Έργων στελεχωμένο με το αναγκαίο επιστημονικό προσωπικό που η παρουσία στα νησιά θα είναι συνεχής και συγχρόνως η συγκρότηση συνεργείου συντήρησης του οδικού δικτύου για άμεσες μικροπαρεμβάσεις που όμως είναι αναγκαίες για την οδική ασφάλεια (άρση καταπτώσεων, καθαρισμός χαντακιών και οχετών απορροής όμβριων, κλαδοκοπή,  μικροεπισκευές οδοστρώματος, τοποθέτηση σημάτων, στηθαίων ασφαλείας κ.λ.π.).

2ον Την ίδια μείωση βλέπουμε και στο γραφείο Μεταφορών όπου θα μετατραπεί σε συλλέκτη των στοιχείων και των αιτήσεων και αποστολέα στο Γραφείο Σάμου.

3ον Η  λειτουργία Γραφείου Πολιτικής Προστασίας στην Περιφερειακή Ενότητα της Ικαρίας και Τμήματος ή Γραφείου Περιβαλλοντικής Υγιεινής και Υγειονομικού ελέγχου κρίνεται απαραίτητη. Οι πολλαπλές ανάγκες των νησιών ιδιαίτερα τη θερινή περίοδο δεν είναι δυνατόν να καλύπτονται στον τομέα αυτόν με προσωπικό που θα μετακινείται και πάλι από την Σάμο.

Και καταλήγει: «Αυτές οι επισημάνσεις για τη λειτουργία των υπηρεσιών της Περιφέρειας στην Περιφερειακή Ενότητα της Ικαρίας , αν ληφθούν σοβαρά υπόψη , θεωρούμε ότι  μπορεί να συμβάλουν ουσιαστικά στην πιο αποτελεσματική εξυπηρέτηση των αναγκών των πολιτών, την υπέρβαση του συγκεντρωτισμού και την αναβάθμιση των συνθηκών ζωής των νησιωτών που η πρόσβαση τους στις υπηρεσίες κοστίζει πολύ σε χρόνο και χρήμα».

Προσθέτω και την δημιουργία: 1ον  Τμήμα Ανάπτυξης Ικαρίας (της περιφερειακής ενότητας Σάμου), 2ον  Διεύθυνση Ανάπτυξης Π.Ε Ικαρίας

επίσης να προστεθεί:

Ι. Τμήμα Χωρικού Σχεδιασμού και Περιβάλλοντος Ικαρίας
IΙ. Τμήμα Δημόσιας Υγείας Ικαρίας.

Ζητάμε τα αυτονόητα.

Γιώργος Βιτσαράς για το ikariamag
 

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner