Δίκτυο Αειφορικών Νήσων Αιγαίου & το σύμφωνo των Νησιών

Το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου στη συνεδρίασή του την Τρίτη 29-3-2011 έδωσε την έγκρισή του για τη συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο δίκτυο ΔΑΦΝΗ και στο Σύμφωνο των Νησιών για συγκεκριμένες δομές, έπειτα από εισήγηση της Αντιπεριφερειάρχη κ. Αποστολίας Λύκου.

• Το Δίκτυο ΔΑΦΝΗ
Το Δίκτυο Αειφορικών Νήσων του Αιγαίου (ΔΑΦΝΗ) είναι μία αστική μη κερδοσκοπική εταιρεία των οργανισμών τοπικής αυτοδιοίκησης α΄ και β΄ βαθμού του Αιγαίου. Σκοπός του Δικτύου είναι η προώθηση της αειφόρου ανάπτυξης στα νησιά του Αιγαίου, δηλαδή προγραμμάτων δράσης για το περιβάλλον. Ειδικότερα η αειφορική ανάπτυξη μέσω του Δικτύου ΔΑΦΝΗ συνδέεται άμεσα με (α) με την ήπια ανάπτυξη των νησιών (β) με τη στήριξη του ποιοτικού τουρισμού και των μορφών εναλλακτικού τουρισμού (γ) με τον προγραμματισμό βασικών έργων υποδομής στο νησιωτικό χώρο (δ) με την προώθηση των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας.

• Το σύμφωνο των Νησιών
Το Σύμφωνο των Νησιών αποτελεί μία εθελοντική συμφωνία των νησιωτικών δημοτικών και περιφερειακών αρχών της Ευρώπης για μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα κατά 20% έως το 2020. Αποτελεί μία προέκταση του Συμφώνου των Δημάρχων και απευθύνεται σε νησιωτικές αρχές και περιφέρειες που θέλουν να δηλώσουν έμπρακτα τη δέσμευσή τους για συμβολή στην πανευρωπαϊκή προσπάθεια αντιμετώπισης της κλιματικής αλλαγής. Η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου στο Σύμφωνο των Νησιών, ουσιαστικά δηλώνει έμπρακτα την υποστήριξή της στους νησιωτικούς Δήμους που υιοθέτησαν την συγκεκριμένη πρωτοβουλία.

ikariastore banner