Απολογισμός συμμετοχής στο 3ο Festival Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού

Προς: Επιχειρήσεις Π.Β.Α., συμμετέχουσες στο “3ο Festival Ελληνικού Γάλακτος & Τυριού”

Αξιότιμοι κύριοι,
Όπως γνωρίζετε, ολοκληρώθηκε με μεγάλη επιτυχία η συμμετοχή της Περιφέρειας Βορείου Αιγαίου & του Επιμελητηρίου Λέσβου (με την αρωγή και του Επιμελητηρίου Χίου) στο “3ο FESTIVAL ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ & ΤΥΡΙΟΥ”, που διοργανώθηκε από τον «Ευρωπαϊκό Οργανισμό Στρατηγικού Σχεδιασμού» στο Στάδιο Ειρήνης & Φιλίας (Νέο Φάληρο, Αθήνα), από 21 έως 23 Οκτωβρίου 2011.   

Η συμμετοχή στο εν λόγω festival αποφασίστηκε μόλις διαπιστώθηκε το ενδιαφέρον ικανοποιητικής μερίδας τυροκομικών επιχειρήσεων του Βορείου Αιγαίου με εξωστρεφή & εξαγωγικό προσανατολισμό, κατόπιν σχετικών διερευνητικών επαφών που πραγματοποιήθηκαν με τους εκπροσώπους τους, αλλά και ενδελεχούς έρευνας & σε βάθος εξέτασης όλων των παραμέτρων – λεπτομερειών. 

Βασικοί στόχοι της κοινής συμμετοχής, ήταν αφενός η καθιέρωση και η προώθηση της τυροκομικής φυσιογνωμίας της περιοχής με τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά προϊόντα της, αλλά ταυτόχρονα και η παρουσίαση των “brand names” των συγκεκριμένων επιχειρήσεων.

Το εν λόγω festival, είχε την καινοτομία για τα ελληνικά δεδομένα, να φιλοξενεί έναν αριθμό ελλήνων εμπορικών αντιπροσώπων, αλλά και εκπροσώπων από δίκτυα διανομής και super markets του εξωτερικού (Ρωσία, Γερμανία, ΗΠΑ, Σουηδία, Ολλανδία, Βέλγιο, Ουκρανία, Πολωνία, Τσεχία, κ.α.), προκειμένου να κλειστούν επί μέρους συμφωνίες για εξαγωγές τυροκομικών προϊόντων, γεγονός που γινόταν ίσως για πρώτη φορά σε ελληνική διοργάνωση.

Παράλληλα με τις εργασίες της έκθεσης, διοργανώθηκε και ο 3ος διαγωνισμός τυριών, στον οποίο είχαν δικαίωμα να δηλώσουν συμμετοχή οι τυροκομικές επιχειρήσεις που επιθυμούσαν από όλη την Ελλάδα, ανεξάρτητα από τη συμμετοχή τους ή μη στην έκθεση. Από το Βόρειο Αιγαίο διαγωνίστηκαν μόνο το λαδοτύρι και το κασέρι της επιχείρησης “ΘΥΜΕΛΗΣ Α.Β.Ε.Ε.”, τα οποία απέσπασαν δύο χάλκινα μετάλλια από την επιτροπή.

Κατά τη διάρκεια της έκθεσης πραγματοποιήθηκαν ανοιχτές συζητήσεις με τη συμμετοχή των ελλήνων τυροκόμων – επιχειρηματιών και των εκπροσώπων των διεθνών εμπορικών οίκων που δραστηριοποιούνται στο χώρο της διανομής τροφίμων, ενώ έλαβαν χώρα και εξατομικευμένες επιχειρηματικές συναντήσεις (partenariat) για την προώθηση των προϊόντων τους.

Κοινή διαπίστωση υπήρξε η ανάγκη συστηματικότερης προώθησης των τυροκομικών προϊόντων της χώρας και κατ’ επέκταση του Βορείου Αιγαίου, στη βάση συγκεκριμένου σχεδίου στόχευσης των αγορών, με μεγαλύτερη εξωστρέφεια, δυναμική παρουσία και γνώση των επιμέρους καταναλωτικών αναγκών της κάθε αγοράς (marketing, συσκευασίες, ετικέτες, κ.α.).

Οι εκπρόσωποι των ξένων οίκων, ανέλυσαν τις προδιαγραφές των αγορών τους για μια επιτυχή προώθηση των ελληνικών τυροκομικών προϊόντων, οι οποίες περιελάμβαναν, ανάλογα με τη χώρα, σύνθεση ενεργειών και κατευθύνσεων, που οι έλληνες τυροκόμοι πρέπει να ακολουθήσουν. Χαρακτηριστική ήταν η αναφορά των εκπροσώπων των διεθνών εμπορικών οίκων, στην διαπίστωσή τους για την άριστη ποιότητα των περισσοτέρων ελληνικών τυριών (με ιδιαίτερη αναφορά σ’ αυτά του Βορείου Αιγαίου), η οποία όμως δεν συνοδεύεται από το κατάλληλο εξαγωγικό marketing, με αποτέλεσμα να μην υπάρχει καμιά σχεδόν γνώση στους καταναλωτές του εξωτερικού. Η ίδια διαπίστωση ισχύει και για το σύνολο σχεδόν των προϊόντων του κλάδου τροφίμων & ποτών.

Πιστεύουμε ότι η αξιοποίηση των πληροφοριών αυτών, όπως και αυτή καθευατή η συμμετοχή σας στο “3ο FESTIVAL ΕΛΛΗΝΙΚΟΥ ΓΑΛΑΚΤΟΣ & ΤΥΡΙΟΥ”, θα φανεί ανταποδοτική ως προς τους στόχους της  επιχείρησής σας, είτε μέσω της προώθησης των εκλεκτών σας προϊόντων απευθείας στο καταναλωτικό κοινό της Αθήνας, είτε μέσω εποικοδομητικών συμφωνιών για νέες τοποθετήσεις των προϊόντων σας στην Ελλάδα και το εξωτερικό.

Για οποιαδήποτε περαιτέρω πληροφορία ή διευκρίνιση, παρακαλούμε να επικοινωνήσετε με το σύμβουλο marketing & επιχειρησιακής έρευνας της Π.Β.Α. κ. Πάνο Πίτσιο (τηλ. 22513 – 52125 & 6973 – 004872, fax. 22510 40270, email: p.pitsios@pvaigaiou.gov.gr)

Με τιμή,
Αθανάσιος Γιακαλής
Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου

Πιο εξειδικευμένα, οι σπουδαιότερες πληροφορίες – παρατηρήσεις, που μπορούν να φανούν χρήσιμες για τις επιχειρήσεις του Βορείου Αιγαίου, είναι οι ακόλουθες στο συνοδευτικό αρχείο:
 

Συνοδευτικά Αρχεία: