Την αναστολή της απεργίας της ΠΝΟ (Πανελλήνια Ναυτική Ομοσπονδία) ανακοίνωσε επισήμως μέσω του ΣΚΑΪ ο πρόεδρος της Ομοσπονδίας Γιάννης Χαλάς την επομένη των επεισοδίων ναυτεργατών – αγροτών στο λιμάνι του Ηρακλείου. Την απόφαση έλαβε η Εκτελεστική Επιτροπή της Ομοσπονδίας, που συνεδρίασε το πρωί του Σαββάτου, και μετά από αυτή, τα δρομολόγια των πλοίων αναμένεται να διεξαχθούν κανονικά.

Εργαζόμενοι από δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, συνταξιούχοι, μικροεπαγγελματίες, άνεργοι συμμετείχαν στην απεργιακή συγκέντρωση στην πλατεία Αγ.Κηρύκου, ανταποκρινόμενοι στο κάλεσμα του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Ν.Τ. Σάμου της ΑΔΕΔΥ.

Με δεδομένη τη συνέχιση της απεργίας της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ) και με την κατάσταση να έχει πάρα πολύ δυσκολέψει και να έχει επιβαρυνθεί, η Περιφερειάρχης Βορείου Αιγαίου κα. Χριστιάνα Καλογήρου, ζήτησε από τον Υπουργό Ναυτιλίας και Νησιωτικής Πολιτικής κ. Παναγιώτη Κουρουμπλή, να εφαρμοστεί ο σχετικός νόμος που προβλέπει τη δρομολόγηση πλοίου ασφαλείας για τα νησιά του Βορείου Αιγαίου.

Εκατοντάδες εργαζόμενοι από τον δημόσιο και ιδιωτικό τομέα, άνεργοι, νεολαίοι και συνταξιούχοι έδωσαν μαχητικό και δυναμικό παρών στην απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού Κέντρου Σάμου και του Ν.Τ της ΑΔΕΔΥ, στην πλατεία Αγ.Κηρύκου. Είναι χαρακτηριστικό ότι η πλειονότητα των εργαζομένων πχ σε δημόσιες υπηρεσίες, σχολεία, αλλά και στον ιδιωτικό τομέα όπως στις κατασκευές (τουριστικό καταφύγιο κ.α.) απέργησαν. Επίσης τα περισσότερα καταστήματα της περιοχής παρέμεινα κλειστά, έπειτα από το κάλεσμα του Εμπορικού Συλλόγου Αγίου Κηρύκου.

Ένα νησί, με έκταση και πληθυσμό σαν της Ικαριάς, με συνδυαστικό υβριδικό σύστημα δεξαμενών και ανεμογεννητριών, σαν της Ικαριάς, έκοψε δια παντός τους δεσμούς του με το πετρέλαιο. (ikariamag)

Την κήρυξη 24ωρης πανελλαδικής απεργίας, σε όλες τις κατηγορίες πλοίων, από τις 6 το πρωί της Τετάρτης 2 Απριλίου, αποφάσισε, το μεσημέρι σε νέα συνεδρίασή της, η Εκτελεστική Επιτροπή της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας (ΠΝΟ).

Παρά τη δυνατή βροχή πραγματοποιήθηκε και στην Ικαρία η απεργιακή συγκέντρωση του Εργατικού κέντρου στην πλατεία του Ευδηλου. Στην απεργία αξιοσημείωτη ήταν η συμμετοχή των εργαζόμενων στις κατασκευές και στους ΟΤΑ, και η παρουσία νέων εργαζόμενων από τον χώρο του τουρισμού-επισιτισμού. Στην απεργιακή συγκέντρωση χαιρέτισαν με την παρουσία τους οι γραμματείες της ΠΑΣΕΒΕ & της ΠΑΣΥ,η ΕΤΕ/ΔΕΗ Σάμου-Ικαρίας καθώς και η Ένωση Δημοκρατικών Γυναικών Ικαρίας.

Απεργιακή ημέρα η χτεσινή! Στην Ικαρία, το Εργατικό Κέντρο Σάμου οργάνωσε συγκεντρώσεις και στις πλατείες, Ευδήλου (φ.1-4) και Αγ. Κηρύκου (φ.5-9) με ομιλίες από τους εκπροσώπους των συνδικάτων, σωματείων, φορέων. Πολλά καταστήματα και επιχειρήσεις παρέμειναν κλειστά, αλλά η συμμετοχή των κατοίκων του νησιού δεν ήταν αυτή που ίσως αναμενόταν.

Ως Γ.Σ. της ΕΛΜΕ Ικαρίας – Φούρνων, θεωρούμε απαράδεκτη τη μεθόδευση που γίνεται για μια ακόμη φορά από το Ε.Κ.Σ. και το ν.τ. ΑΔΔΕΔΥ Σάμου, την 20/2/13 ημέρα γενικής απεργίας, να πραγματοποιήσουν και στα δυο κέντρα του νησιού (Εύδηλος – Άγιος Κήρυκος) τις απεργιακές τους συγκεντρώσεις, ενώ έχουμε κατ’ επανάληψιν διατυπώσει τις ενστάσεις μας για τον τρόπο που αυτές διοργανώνονται και για το παραταξιακό τους χαρακτήρα.

Στις χτεσινές απεργιακές κινητοποιήσεις σε Άγιο Κήρυκο και Εύδηλο, η συμμετοχή των Ικαριωτών ήταν από τις μεγαλύτερες των τελευταίων χρόνων, μιλώντας πάντα συγκριτικά.

Σελίδες

ikariastore banner