Αγώνας για τα νησιά μας: Όχι στην απαξίωση και την ερήμωση της νησιωτικής Ελλάδος

κ. Περιφερειάρχη
Οι κάτοικοι των νησιών μας βιώνουν τα αποτελέσματα της αποτυχημένης κυβερνητικής πολιτικής, η οποία εκτός των άλλων οδηγεί και στην ερήμωση των νησιών μας. Ο Καλλικράτης, που τόσο πρόχειρα σχεδιάστηκε, οι αποφάσεις για τη συρρίκνωση και το κλείσιμο πολλών Υπηρεσιών Δ.Ο.Υ, Τελωνεία, Λιμενικοί και Αστυνομικοί Σταθμοί, Καταστήματα ΙΚΑ κλπ κινούνται μόνο στη λογική της περιστολής των δαπανών, χωρίς ακόμη και αυτή να επιτυγχάνεται, και όχι στην αναγκαιότητα για αναδιοργάνωση του Κράτους. Αφήνοντας στο περιθώριο τους πολίτες, την κοινωνία, την τοπική οικονομία και την ανάπτυξη της νησιωτικής Ελλάδας. Το τελευταίο δε διάστημα τα προβλήματα έχουν πολλαπλασιαστεί και η λογική μοιάζει να έχει χαθεί ..

Οι ακτοπλοϊκές συνδέσεις στα νησιά μας υποβαθμίζονται, με γερασμένα και αναξιόπλοα πλοία. Η Λήμνος, η Σάμος και η Ικαρία βιώνουν έντονα το τελευταίο διάστημα τα προβλήματα αυτά, όπου οι βασική τους ακτοπλοϊκή σύνδεση γίνεται με πλοία ηλικίας 37 έως 40 ετών που βρίσκονται σε κακή κατάσταση. Οι αντίδραση των τοπικών κοινωνιών μέχρι σήμερα δεν έχει βρει καμία ανταπόκριση από τους κυβερνώντες. Πως άραγε μπορούμε με αυτές τις συνθήκες να συζητάμε για αξιοπρεπή ακτοπλοϊκή σύνδεση των νησιών μας και για τουριστική ανάπτυξη;

Η κατάργηση των μειωμένων συντελεστών ΦΠΑ για τα νησιά μας είναι ένα θέμα που κάθε τόσο έρχεται στην δημοσιότητα. Μια τέτοια απόφαση θα αποτελέσει τελειωτικό χτύπημα για την τοπική οικονομία και για τους κατοίκους των νησιών μας. Γι’ αυτό θα πρέπει να υπάρξει έγκαιρα αντίδραση, πριν βρεθούμε προ απρόοπτων εξελίξεων.

Η Γενική Γραμματεία Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής, μετά την απαξίωση της τα τελευταία χρόνια, καταργείται, σύμφωνα με τις πρόσφατες δηλώσεις του αρμόδιου Υπουργού. Με τον τρόπο αυτό η νησιωτική πολιτική εξαφανίζεται και τυπικά από το χάρτη. Η ενίσχυση του ρόλου της Γενικής Γραμματείας με ουσιαστικές αρμοδιότητες και καθοριστικό ρόλο σε θέματα νησιωτικής πολιτικής είναι το ζητούμενο και αυτό θα πρέπει να διεκδικήσουμε.

Το θέμα της νησιωτικής πολιτικής, θα έπρεπε να μας έχει απασχολήσει ως Περιφερειακό Συμβούλιο, κάτι δεν έχει γίνει μέχρι σήμερα. Γι’ αυτό προτείνουμε να προγραμματιστεί σχετική συζήτηση στο Περιφερειακό Συμβούλιο για το θέμα αυτό.

Τα προβλήματα στις μεταφορές των μαθητών οξύνονται, λόγω της προχειρότητας του Υπουργείου Εσωτερικών και της αδυναμίας στην εξόφληση των υποχρεώσεων προς τους μεταφορείς των μαθητών.

κ. Περιφερειάρχη,
Στη δύσκολη αυτή στιγμή που ζουν οι νησιώτες όπως και όλοι οι Έλληνες, έχουμε χρέος να θέσουμε όρια, να βάλουμε κόκκινη διαχωριστική γραμμή σε βασικά αναπτυξιακά θέματα για τα νησιά μας και για τους κατοίκους της Περιφέρειας. Να αντιδράσουμε στην  κυβερνητική απαξίωση και την ερήμωση της νησιωτικής Ελλάδας. Γιατί στην εποχή μας, τίποτα πλέον δεν είναι αυτονόητο και τίποτα δεδομένο!!

Προτείνουμε συνεπώς να συγκληθεί άμεσα το Περιφερειακό Συμβούλιο Βορείου Αιγαίου, να συζητηθεί το θέμα και να ληφθούν αποφάσεις για τους τρόπους αντίδρασης με κινητοποιήσεις για τα προβλήματα στις ακτοπλοϊκές συνδέσεις, για την επικείμενη κατάργηση του ΦΠΑ και την κατάργηση της Γενικής Γραμματείας Αιγαίου & Νησιωτικής Πολιτικής. Η Περιφέρεια Βορείου Αιγαίου θα πρέπει να τεθεί ως επικεφαλής της προσπάθειας αυτής και σε συνεργασία με την Πρωτοβάθμια Αυτοδιοίκηση και όλους τους τοπικούς φορείς να υπάρξει άμεση αντίδραση στα θέματα αυτά.

Με τιμή
Οι Περιφερειακοί Σύμβουλοι
της Παράταξης «ΑΓΩΝΑΣ ΓΙΑ ΤΑ ΝΗΣΙΑ ΜΑΣ»

ikariastore banner