Ένας γενετικός εφιάλτης

Στην πορεία της η Monsanto καταγράφει τη μεγάλης κλίμακας παραγωγή μερικών από τα πλέον επικίνδυνα προϊόντα της σύγχρονης εποχής όπως τα πολυχλωριωμένα διφαινύλια και η διοξίνη. Αυτή η τελευταία αναπτύχθηκε με βάση ένα ζιζανιοκτόνο, το κύριο συστατικό του αποφυλλωτικού που ψέκαζαν τα δάση και τα χωριά του Βιετνάμ και που της επέτρεψαν να συνάψει το ακριβότερο συμβόλαιο (με το Πεντάγωνο) στην ιστορία της.

Ένας από τους μεγαλύτερους ρυπαντές της βιομηχανικής ιστορίας. Παραπλανητική διαφήμιση, παραποίηση εγγράφων, κρυψίνοια, συγκάλυψη, παραπληροφόρηση, χαλκευμένες μελέτες, φίμωση ερευνητών, λαθρεμπόριο, τρομοκρατία, επιθέσεις, δωροδοκία, εκβιασμοί, απειλές, δικαστικές διενέξεις, διώξεις, αντίποινα, καταχρηστική εκμετάλλευση και γενικά αμφιλεγόμενες ενέργειες εις βάρος παραγωγών, καταναλωτών, ολόκληρων λαών, υγείας και περιβάλλοντος. Η κλοπή της βιοποικιλότητας στο Μεξικό, η σόγια της πείνας στην Αργεντινή, οι σπόροι της αυτοκτονίας στην Ινδία είναι μόνο μερικά από «τα κατορθώματά της».

Το βιβλίο περιγράφει πώς επινοήθηκαν οι γενετικά τροποποιημένοι οργανισμοί, πώς και γιατί φιμώνονται οι επιστήμονες. Η αλήθεια μιας των θυμάτων και στην καταστροφή των οικοσυστημάτων. Ιδιαίτερο ενδιαφέρον παρουσιάζει το ιδιοκτησιακό καθεστώς της Monsanto και οι διασυνδέσεις της με το Λευκό Οίκο, διάφορα υπουργεία και πρώην μέλη του Κογκρέσου.

Σήμερα σε όλη την Ευρώπη βρίσκεται σε εξέλιξη μία έντονη αντιπαράθεση απόψεων  σχετικά με τις συνέπειες των ΓΤΟ στην υγεία και στο περιβάλλον, με τις προεκτάσεις τους στη συνθήκες ζωής των αγροτών. Οι συζητήσεις σε επιστημονικό, οικονομικό και κοινωνικό επίπεδο δεν έχουν τέλος. Παρ’ όλες τις οχλήσεις και τις διαμαρτυρίες η εταιρία συνεχίζει το θεάρεστο έργο της.

Η συγγραφέας Μαρί Μονίκ Ρομπέν θεωρείται κορυφαία μορφή της ερευνητικής δημοσιογραφίας. Έχει γυρίσει πολλά ντοκιμαντέρ που έχουν αποσπάσει 20 διεθνή βραβεία. Αναρωτιέται τι είναι εκείνο που υπερισχύει σήμερα. Η τυφλή κερδοσκοπία, η αλαζονεία των επιστημόνων η ο απλός κυνισμός; Ποιος επιτρέπει σε μία και μοναδική εταιρία να κρατάει το μέλλον της ανθρωπότητας εγκλωβισμένο σε δοκιμαστικούς σωλήνες;

Ένα από τα πιο ενδιαφέροντα βιβλία εργασίας των τελευταίων ετών με ενδελεχή και εμπεριστατωμένη έρευνα για όσα δεν έχουν ακουστεί αλλά κυρίως για τις καταστροφές που θερίζει η ανθρωπότητα από τις σπορές της Monsanto.

Γιάννης Κέφαλος για το ikariamag

Φάκελος Μonsanto, ένας γενετικός εφιάλτης. Εκδόσεις Πάπυρος

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr