Τραγωδία στο Αιγαίο – 11 νεκροί, πάνω από 40 οι αγνοούμενοι πρόσφυγες

Μεγάλη επιχείρηση διάσωσης εκατοντάδων ναυαγών, μεταναστών και προσφύγων, που επέβαιναν σε ξύλινη βάρκα, ανοικτά της Εφταλούς στη βόρεια Λέσβο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ/Στρατής Μπαλάσκας)

Σε εξέλιξη βρίσκονται οι έρευνες σε θάλασσα και από αέρος για τον εντοπισμό των δεκάδων προσφύγων που αγνοούνται από διαφορετικά ναυάγια που σημειώθηκαν στο Αιγαίο. Μέχρι στιγμής έχουν ανασυρθεί 11 νεκροί –ανάμεσά τους 8 παιδιά– οι οποίοι εντοπίστηκαν στη Λέσβο, τη Σάμο και το Αγαθονήσι.

Οι έρευνες έχουν επικεντρωθεί στο ναυάγιο που σημειώθηκε σε θαλάσσια περιοχή βόρεια της Λέσβου, όπου αγνοούνται περίπου 38 άτομα. Το ξύλινο σκάφος στο οποίο επέβαιναν οι πρόσφυγες ανατράπηκε, με αποτέλεσμα να χάσουν τη ζωή τους δύο αγόρια και ένας άνδρας.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι μέχρι τώρα έχουν διασωθεί 242 άτομα. Άγνωστος όμως παραμένει ο αριθμός των αγνοουμένων, αφού μαρτυρίες ανεβάζουν μέχρι και σε 350 τους επιβαίνοντες στο ξύλινο σκάφος με το οποίο ξεκίνησαν από την απέναντι μικρασιατική ακτή και συγκεκριμένα την περιοχή της αρχαίας Άσσου (σημερινό Μπεχράμ Καλέ) το μεσημέρι της Κυριακής.

Σε πολύ δύσκολες καιρικές συνθήκες, με ανέμους στο στενό μεταξύ Λέσβου και Τουρκίας να πνέουν με ένταση τοπικά μέχρι και 8 μποφόρ, έδωσαν μια πραγματική μάχη για να σώσουν από βέβαιο θάνατο όσο περισσότερους ανθρώπους μπορούσαν. Τα λιμάνια του Μόλυβου και της Πέτρας μετατράπηκαν κυριολεκτικά σε «υπαίθρια πολεμικά ιατρεία», όπου γιατροί, νοσηλευτές, διασώστες και πολλοί εθελοντές έδωσαν μάχη για να κρατήσουν τους ναυαγούς στη ζωή.

Στιγμιότυπο από τη διάσωση μεταναστών στη Λέσβο (φωτ.: ΑΠΕ-ΜΠΕ / Στρατής Μπαλάσκας)

Τι λένε οι μάρτυρες
Διασταυρωμένες μαρτυρίες ναυαγών, σύμφωνα με το ΑΠΕ-ΜΠΕ, αναφέρουν ότι οι επιβαίνοντες στο σκάφος είχαν μεταφερθεί εκεί με λεωφορεία από την Κωνσταντινούπολη και τη Σμύρνη, έμειναν δε ένα βράδυ στο δάσος κοντά στο Μπαντεμλί.

Για τη μεταφορά είχαν πληρώσει έως και 1.500 ευρώ ο καθένας. Στην ακτή όμως διαπίστωσαν ότι η μεταφορά δεν θα γινόταν κατά ομάδες 50 ατόμων όπως είχε συμφωνηθεί, αλλά με ένα ξύλινο μεγάλο σκάφος με δύο μάλιστα καταστρώματα.

Στις διαμαρτυρίες που υπήρξαν, οι παρόντες στην επιβίβαση Τούρκοι δουλέμποροι απάντησαν με πυροβολισμούς στον αέρα και απειλές, οπότε πραγματοποιήθηκαν η επιβίβαση και ο απόπλους. Μέχρι και τα όρια των ελληνικών και τουρκικών χωρικών υδάτων στο σκάφος επέβαιναν Τούρκοι, οι οποίοι το εγκατέλειψαν επιβιβαζόμενοι σε άλλο σκάφος μικρότερο το οποίο τους ακολουθούσε, αναθέτοντας τον έλεγχό του σε κάποιους μετανάστες που προφανώς δεν ήξερα να το οδηγήσουν στην Ελλάδα.

Όπως έλεγε χθες στέλεχος του Λιμενικού Σώματος στη Μυτιλήνη, το συγκεκριμένο ξύλινο σκάφος προφανώς προέρχεται από πλοίο που είχε πάει στην Τουρκία προκειμένου να διαλυθεί (μάλλον στην περιοχή του Αλή Αγά απέναντι από τη Μυτιλήνη όπου λειτουργούν διαλυτήρια πλοίων).

Στην ίδια περιοχή της Εφταλούς, στη βόρεια Λέσβο, πνίγηκε άλλο ένα βρέφος όταν η πλαστική βάρκα στην οποία επέβαινε με τους γονείς του ανατράπηκε. Από το ναυάγιο αυτό αγνοούνται άλλοι 10 επιβαίνοντες.

Τα ναυάγια σε Σάμο και Αγαθονήσι
Τρία άτομα, δύο παιδιά και ένας άνδρας, έχασαν τη ζωή τους σε άλλο περιστατικό στο ακρωτήρι Γάτος στη Σάμο, ενώ αγνοείται ακόμη ένα βρέφος. Άνδρες του Λιμενικού κατάφεραν να διασώσουν 52 άτομα.

Ένα πεντάχρονο κορίτσι εντοπίστηκε νεκρό στο Καρλόβασι της Σάμου, ενώ αγνοούνται δύο άντρες. Σε άλλο περιστατικό που συνέβη στο Αγαθονήσι δύο παιδιά και μία γυναίκα έχασαν τη ζωή τους, ενώ αγνοείται ακόμη ένα παιδί.

pontosnews.gr

ikariastore banner