Ψυχρολουσία... απ' τα παλιά

Φθινόπωρο 2014, κάθομαι σένα βράχο λίγο πιο μακριά από τις φίλες μου που λιάζονται και διαβάζουν ένα περιοδικό γελώντας με ένα άρθρο, οι μόνες φωνές στη παραλία  εκείνη την ώρα που σπάνε αυτή τη περίεργη σιωπή. Πόσο αλλάζει ο τόπος σε λιγότερο από ένα μήνα! Πριν λίγο καιρό, όπου έβλεπε το μάτι σου ήταν σκαρφαλωμένα παιδιά στα βράχια και παντού στη θάλασσα πηγαδάκια με γέλια και βουτιές.

Τώρα ησυχία απόλυτη λες και είμαστε μόνες μας στο χωριό, όλα έχουν πάρει τον δρόμο τους για να υποδεχτούν τον χειμώνα, ακόμα και οι ήχοι δεν είναι πλέον γνώριμοι, είναι πολύ διαφορετικοί αλλά τόσο όμορφοι. Μακριά ακούγονται τα παιδιά που έχουν διάλειμμα στο σχολείο, πόσο περίεργο μου φαίνεται, είναι που για εμείς, οι Iκαριώτες του καλοκαιριού όπως μας αποκαλούν μερικοί (μικρή κακία), δεν το έχουμε συνηθίσει αυτό στο χωριό.

Η Ικαρία είναι τόσο όμορφη όλες τις εποχές, όλους τους μήνες, όλα τα χρόνια, για πάντα….όπως και κάθε τόπος που τον νιώθεις τόσο κοντά σου, που έχεις περάσει από τις πιο όμορφες και ξέγνοιαστες στιγμές σου.

Χθες πήγαμε στο Μονοκάμπι, στο πανηγύρι. Περάσαμε τόσο όμορφα, είχα χρόνια να πάω σε πανηγύρι που μοιάζει με όπως τότε παλιά, πριν γίνουμε διάσημοι , που όταν έλεγα από την Ικαρία ή με απορία θα απαντούσαν Ιταλία η απλά θα έγνεφαν αδιάφορα. Είχα ξεχάσει πόσο ωραία περνάς στα πανηγύρια χωρίς να έχεις πιεί, τότε που χόρευε ο παππούς και η γιαγιά και ο πατέρας με τη μικρή του κόρη αγκαλιά χωρίς να τους ενοχλεί κανείς, τότε που θυμόσουν τι χρώμα έχει η πίστα γιατί άδειαζε μετά από κάθε τραγούδι. Να ευχαριστήσω εδώ τον κύριο Χάρη που μας φιλοξένησε στο τραπέζι του με τη παρέα του και μας θύμισε την Ικαριώτικη φιλοξενία.

Η θάλασσα μού βρέχει τα πόδια, γυρνάω τις κοιτάω και χαμογελάω. Χρόνια φίλες, οικογένεια πια, όλα τα έχουμε πει, όλα τα έχουμε κάνει μαζί. Ελπίζω στα καλύτερα... Βουτάω και κολυμπάω κοντά τους, τόσο απορροφημένες στο περιοδικό τους, τόσο ήρεμες.

Αρκετά όμως, τις βρέχω και αρχίζουν να ουρλιάζουν βρίζοντάς με πως δε θα αλλάξω ποτέ. Μα δε θέλω να αλλάξω. Κατά βάθος ούτε αυτές θέλουν.

Γλυκούλα
glykoula.eipame@gmail.com

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Γλυκούλας.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr