Προσοχή στις φωτιές και στο έθιμο του σωρού

Δεν πέρασαν πολλές μέρες από τη στιγμή που προσπαθήσαμε να θυμίσουμε ότι η θερμοκρασία ανεβαίνει και η αντιπυρική περίοδος πλησιάζει (οι πυρκαγιές στην Ικαρία το 2012. Προσοχή στη νέα περίοδο), και εκδηλώθηκε η φωτιά κοντά στο Αυλάκι. Αυτός που βρίσκεται μόνος στο χωράφι και βάζει φωτιά, μπορεί άθελά του να γίνει ο υπαίτιος μιας μεγάλης καταστροφής από αμέλεια, από λάθος εκτίμηση ή από υπερβολική αυτοπεποίθηση.

Από την 1η Μαΐου απαγορεύεται επίσημα κάθε είδους καύση στο ύπαιθρο. Εφέτος η Ανάσταση και το άναμμα του σωρού πέφτουν μέσα σε αυτήν την περίοδο και πρέπει να είμαστε περισσότερο προσεκτικοί. Δε είναι στις προθέσεις μας να τρομάξουμε τους νέους που συλλέγουν, στοιβάζουν και εν τέλει καίνε τα κλαδιά. Θέλουμε μόνο να τους θυμίσουμε ότι μετά την Ανάσταση κάποιος πρέπει να θυσιαστεί και να μείνει στο χώρο της καύσης μέχρι να βεβαιωθεί ότι έσβησαν και τα τελευταία κάρβουνα. Αν βέβαια υπάρχει η δυνατότητα της κατάσβεσης ακόμα καλύτερα.

Τώρα, σε περίπτωση που αντιληφθούμε εκδήλωση πυρκαγιάς καλό είναι να το αναφέρουμε αμέσως στο πλησιέστερο κλιμάκιο της πυροσβεστικής.

Προσέχουμε για να έχουμε. Ραντεβού στις εκκλησίες και καλή Ανάσταση.

ikariamag.gr