Πού θα βρεις Ικαριώτικους Ουρανούς στο κέντρο Αθήνας

Ένα λεπτό να πιάσω την ανάσα μου στην ανηφόρα και να δω τον ουρανό. Κατεβαίνω από τη στροφή για το σπίτι -μια στάση για τ´αστέρια. Λίγο να βολευτω καλύτερα στον καναπε του μπαλκονιού, να γεμίσω τα μάτια μου με ορίζοντα· τα κλείνω, τα ανοίγω πάλι εκεί που η θάλασσα συναντά το ήλιο. Στα φωτάκια στο βάθος σχηματίζεται το λιμάνι. Στα βουνά στο βάθος παίρνουν μορφή τα χειμωνιάτικα όνειρα μου. Κι όταν τα σύννεφα αγριεύουν με την κακοκαιρία, πόσο δεδομένη την έχω αυτή την ομορφιά, ποσό μου λείπουν οι καριωτικοι ουρανοί. Όλοι οι ουρανοί του κόσμου δε θα έδιναν μεγαλύτερη έμπνευση, πόσο μου λείπουν οι καριωτικοι ουρανοί...

Και ξαφνικά... τους βρήκα: Ουρανοβάμων στην αιχμή του Θόλου. Την προσωπική της έκθεση ζωγραφικής παρουσιάζει η Άννα Τσαμκόσογλου στο Books Art & Coffee, στην οδό Πανεπιστημίου 37 στην Αθήνα. Η έκθεση με θέμα τους Ικαριώτικους Ουρανούς θα διαρκέσει από τις 13 Ιανουαρίου έως τις 4 Φεβρουαρίου 2018.

Η επιμελήτρια της έκθεσης, Ιστορικός Ευρωπαϊκού Πολιτισμού, κυρία Μιρέλλα Κ. Κασιμάτη, αναφέρει για τους Ικαριώτικους Ουρανούς της Άννας Τσαμκόσογλου πως η αναπαράσταση των νεφών, της ατμόσφαιρας, ακόμα και του αέρα, προκύπτει μέσα από ένα παιχνίδι αντανάκλασης του φωτός και παραλλαγής της σκιάς μας, δίνοντάς μας  ένα ασύλληπτο αποτέλεσμα. Ένα αποτέλεσμα που μας οδηγεί από τα όρια της εικόνας στο μονοπάτι  μιας αναζήτησης, εγείροντας συναισθήματα αλλά και φιλοσοφικά ερωτήματα». Η Ντόρα Ηλιοπούλου-Ρογκάν, Δρ.Ιστορικός της Τέχνης & Τεχνοκριτικός χαρακτηρίζει ως δυναμική, πολλές φορές εκρηκτική μάλιστα μες από το χρώμα-φως , την Τσαμκόσογλου που κατορθώνει  να προκαλεί άτεγκτες εντυπώσεις μες από τα έργα της  [μεικτή τεχνική, ακρυλικά κ.α].Εντυπώσεις που αντιστέκονται στο χρόνο χάρη όχι μόνο στα οπτικά αλλά και στα ψυχικά ερεθίσματα που μας προκαλούν.

Ποια είναι όμως η Άννα Τσαμκόσογλου; Ζωγράφος και Εικαστικός. Γεννήθηκε στην Αθήνα και μεγάλωσε στην Κάλυμνο. Η καταγωγή της από τον πατέρα της είναι η Σαντορίνη και από τη μητέρα της  η Αρμενία. Είναι απόφοιτη της Σχολής Καλών Τεχνών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας και κάτοχος Μεταπτυχιακού Διπλώματος Σπουδών του Πανεπιστημίου Δυτικής Μακεδονίας στις Πολιτισμικές Σπουδές, Σημειωτική & Επικοινωνία.

Δώρα Τεμπέλη
doratempeli@yahoo.gr

Διαβάστε τις ελεύθερες πτήσεις της Δώρας Τεμπέλης. 

ikariastore banner