Πανελλήνιος Διαγωνισμός από το Υπουργείο Παιδείας και το Φεστιβάλ Ικαρίας: «Ένας μύθος για κάθε μαθητή»

Με στόχο περίπου 100.000 μαθητές της Γ’ Γυμνασίου να έρθουν σε επαφή με τον …μύθο του τόπου τους, το Υπουργείο Παιδείας σε συνεργασία με το Φεστιβάλ Ικαρίας διοργανώνουν Πανελλήνιο Μαθητικό Διαγωνισμό, σημαίνοντας συναγερμό εκπαιδευτικής εκστρατείας για το σχολικό έτος 2014-15.

Ζητούμενο είναι η γνωριμία τους με τον Θησέα, τον Ιπποκράτη, τη Σαπφώ, τον Διγενή Ακρίτα, τον Αθανάσιο Διάκο, τον Σπύρο Λούη, τη Μαρία Κάλλας, τον Παπανικολάου, και τόσους άλλους που ξεπηδούν μέσα από την ιστορία μικρών ή μεγαλύτερων κοινωνιών για να φθάσουν στις μέρες μας να γίνουν θρύλοι.

Οι μαθητές καλούνται να ερευνήσουν, να «αναστήσουν» και να αποτυπώσουν  προσωπικότητες από τον Ελλαδικό χώρο που ταυτίστηκαν με το παράδοξο, το ακατόρθωτο, το μεγαλειώδες, -άξιες θαυμασμού από γενιές και γενιές- στην ιστορία, τις τέχνες και τα γράμματα, τον αθλητισμό, την ιατρική, ακόμα και την εκκλησία.

Συγκεκριμένα, ομάδες από Δημόσια και Ιδιωτικά Γυμνάσια της χώρας, αφού αποστείλουν ηλεκτρονικά τις εργασίες τους μέχρι τέλος Φεβρουαρίου, θα αξιολογηθούν και θα επικρατήσει μία ομάδα από κάθε Περιφερειακή Δ/νση Δευτεροβάθμιας Εκπαίδευσης. Συνολικά 13 εργασίες θα παρουσιαστούν σε εκδήλωση, όπου και τελικώς θα βραβευθεί μία.

Η επιβράβευση για τους μαθητές που θα διακριθούν είναι η φιλοξενία τους για τέσσερις μέρες  στο όμορφο νησί του Ικάρου.
Στην υλοποίηση της ιδέας αυτής συνέβαλαν τα πολύ καλά αποτελέσματα αντίστοιχου πιλοτικού προγράμματος το 2008-2009 στα Γυμνάσια του Αιγαίου.  

Είμαστε στην διάθεση σας προκειμένου να σας ενημερώσουμε για τις δραστηριότητές μας, αλλά και να γίνουμε η αφορμή μερικής έστω, αφύπνισης των μαθητών από το μηδενιστικό πνεύμα της οικονομικής κρίσης. 

Υπεύθυνος Προγράμματος
Καθ. Σταμάτης Βασίλαρος

ΦΕΣΤΙΒΑΛ ΙΚΑΡΙΑΣ-ΙΚΑΡΙΑΚΑ ΔΡΩΜΕΝΑ, ΣΕΜΙΤΕΛΟΥ 4, 115 28 ΑΘΗΝΑ
Τηλ.: 210 7774122, 694 57 08 668, e-mail: helaca@hol.gr

Λεπτομέρειες για τον Διαγωνισμό, εδώ.
 

Συνοδευτικά Αρχεία:
ikariastore banner