New York Times: Το μυστικό μακροζωίας μπορεί να βρίσκεται στον καφέ

Οι άνθρωποι που ζουν στο ελληνικό νησί της Ικαρίας, είναι διάσημοι για το εξαιρετικά υψηλό προσδόκιμο ζωής και οι ερευνητές τους μελετούν προσεκτικά για να ανακαλύψουν το γιατί. Τώρα, μία νέα έκθεση δείχνει ότι ένας λόγος μπορεί να είναι ο καφές που πίνουν. 

«Ο ελληνικός βραστός καφές φαίνεται πως παράγει αντιοξειδωτικές ουσίες» λέει ο Δρ. Γεράσιμος Σιάσος, καθηγητής της Ιατρικής Σχολής Αθηνών και συγγραφέας της μελέτης, η οποία έχει δημοσιευθεί στο περιοδικό Vascular Medicine.

Αυτός και οι συνεργάτες του, ανακάλυψαν πως οι γηραιότεροι κάτοικοι του νησιού που έπιναν ελληνικό καφέ είχαν βελτιωμένη λειτουργία των ενδοθηλίων, το στρώμα δηλαδή των κυττάρων που καλύπτουν εσωτερικά τα αιμοφόρα αγγεία.  

«Όταν υπάρχει δυσλειτουργία στα ενδοθήλια, οι αρτηρίες γίνονται πιο δύσκαμπτες και προκαλούνται καρδιακές προσβολές και αρτηριακές αποφράξεις» λέει ο Δρ. Σιάσος που έκανε την έρευνα μαζί με τον συνεργάτη του Δρ. Χριστόδουλο Στεφανίδη. 

Φυσικά ο καφές είναι μόνο ένας από τους παράγοντες. «Έχει να κάνει με τον τρόπο ζωής τους» λέει ο Δρ. Σιάσος». «Κοιμούνται παραπάνω από οκτώ ώρες το βράδυ, υπάρχει έντονη κοινωνικότητα και έχουν πολύ λιγότερο άγχος από τους ανθρώπους στην Αθήνα». 

Οι κάτοικοι του νησιού επίσης, ακολουθούν Μεσογειακή διατροφή η οποία περιέχει πολλά φρούτα, λαχανικά, ελαιόλαδο και ψάρι. «Οι περισσότεροι κοιμούνται για μεσημέρι, περπατούν και ασχολούνται με τους κήπους τους καθημερινά» λέει ο Δρ. Σιάσος. 

Οι ερευνητές θα ταξιδέψουν στην Ικαρία αυτό το καλοκαίρι για να εξετάσουν πως το νερό του νησιού, τα ορυκτά και η ποιότητα του αέρα μπορεί να συμβάλλουν στη μακροζωία.

Μετάφραση: ikariamag.gr

nytimes.com

ikariastore banner