Μονάχους Μονάχους... στην Ικαρία: Επίσκεψη αστραπή από ένα μικρό μοναχικό επισκέπτη

Την προηγούμενη εβδομάδα λάβαμε μία κλήση από την Ικαρία και ενημερωθήκαμε ότι μία νεαρή μεσογειακή φώκια (Monachus monachus), 80 εκατοστών περίπου, βρισκόταν στην ξηρά, στο αλιευτικό καταφύγιο στην περιοχή Μαγγανίτη Ικαρίας.

Το μικρό φωκάκι ευτυχώς δεν φαινόταν τραυματισμένο και πιθανότατα είχε βγει στην παραλία λόγω εξάντλησης, καθώς στην περιοχή επικρατούσαν εξαιρετικά δυσμενείς καιρικές συνθήκες. Ανησυχητικό όμως ήταν το γεγονός ότι το φωκάκι βρισκόταν εκεί χωρίς τη μητέρα του, πράγμα εξαιρετικά ασυνήθιστο σε φυσιολογικές συνθήκες για αυτή την ηλικία, καθώς ο θηλασμός είναι απολύτως απαραίτητος για την επιβίωση του μικρού.

Η παραμονή του μικρού στην περιοχή ήταν σύντομη και έτσι δεν χρειάστηκε η μετάβαση των εθελοντών βιολόγων του Αρχιπελάγους στην περιοχή, ούτε και της βιολόγου της Mom και της καθηγήτριας του Α.Π.Θ. Αναστασίας Κομνηνού, οι οποίες παρακολουθούσαν την περίπτωση. Τελικά ύστερα από λίγες ώρες, η νεαρή φώκια αποχώρησε από μόνη της και δεν εμφανίστηκε ξανά στην ευρύτερη περιοχή, την οποία παρακολουθούσαμε επισταμένως τις υπόλοιπες ημέρες. Για το λόγο αυτό πιστεύουμε ότι η ιστορία είχε αίσιο τέλος και ότι ο μικρός μοναχός επανασυνδέθηκε με τη μητέρα του.

Ευχαριστούμε πολύ το Λιμεναρχείο Αγίου Κήρυκου Ικαρίας, για την αποστολή των δεδομένων του περιστατικού και του φωτογραφικού υλικού που τραβήχτηκε από κάτοικο της περιοχής.

ΑΡΧΙΠΕΛΑΓΟΣ Ι.Θ.Π.

ikariastore banner