Μοναδικό εύρημα στο βυθό του Μαγγανίτη Ικαρίας

Η είδηση, οι εικόνες και το βίντεο για το πολεμικό αεροσκάφος που εδώ και 72 χρόνια βρίσκεται στο βυθό της Ικαρίας, έπαιξαν εδώ και ημέρες σε πολλά μέσα ανά την Ελλάδα. Όπως αναφέρει και η δημοσιογράφος Βίκυ Κατεχάκη στο σχετικό της ρεπορτάζ στην Καθημερινή, σύμφωνα με το αρχείο του Μουσείου Ιστορίας της Πολεμικής Αεροπορίας, το «Μπάλτιμορ» κατέπεσε στα νερά της Ικαρίας στις 20 Απριλίου του 1945, κατά τη διάρκεια αεροναυτιλιακής εκπαιδευτικής άσκησης που εκτελούσε το τετραμελές πλήρωμά του.

Ενδιαφέρον έχει και η ιστορία αυτών των αεροσκαφών: Τα δικινητήρια Martin Baltimore, ελαφρά βομβαρδιστικά, αμερικανικής κατασκευής, αρχικά παραγγέλθηκαν από τους Γάλλους το 1940, κατά το 2ο παγκόσμιο πόλεμο. Μετά την πτώση της Γαλλίας, τα εναπομείναντα αεροσκάφη παραδόθηκαν στη Μεγάλη Βρετανία και στη RAF. Εκτός από τη RAF, χρησιμοποιήθηκαν -πολλές φορές κατόπιν παραχώρησής του από τους Βρετανούς- και από άλλες συμμαχικές αεροπορίες, της Αυστραλίας, του Καναδά, της Νοτίου Αφρικής, της Ελλάδας και της Ιταλίας (μετά τη συνθηκολόγηση του ’43), στον πόλεμο εναντίον του Άξονα. Τα Martin Baltimore διέθεταν βαρύ οπλισμό, υψηλή δομική αντοχή, βομβαρδιστική ακρίβεια, ευελιξία και γενικά υψηλές επιδόσεις. Ωστόσο, υπέστησαν εξαιρετικά μεγάλες απώλειες στις μάχες εναντίον του Rommel, όπου οι πιλότοι ήταν αναγκασμένοι να πετάνε πολύ χαμηλά, στην έρημο, καθιστώντας τους εαυτούς τους ευκολότερους στόχους.

Ένα τέτοιου τύπου βομβαρδιστικό λοιπόν, εντοπίστηκε πρόσφατα στη θαλάσσια περιοχή του Μαγγανίτη, σε βάθος 16 μέτρων. Η ανακάλυψη αυτή έχει ιδιαίτερη σημασία, καθώς από το συγκεκριμένο μοντέλο κατασκευάστηκαν μόνο 1.500 αεροσκάφη, από τα οποία δεν διασώθηκε κανένα – πλην το ενός που ανευρέθηκε στον Μαγγανίτη, το οποίο, μάλιστα, είναι σε εξαιρετικά καλή κατάσταση.

Το συγκεκριμένο αεροσκάφος φαίνεται ότι είχε πορεία προς τη Θεσσαλονίκη, όταν κατέπεσε στη Ικαρία. Η προσπάθεια χαρτογράφησης και φωτογράφησης του αεροπλάνο ανήκει στον πρόεδρο των αυτοδυτών Σάμου, Αλέξανδρο Μαλαγάρη, σε συνεργασία με τον Στέλιο Δεμερτζή.

ikariamag.gr