ΙΚΑΡΙΑ: Στην αναδρομική έκθεση της Ουρανίας Μύτικα

Μεγάλη προσέλευση και επιτυχία για την αναδρομική έκθεση της Ουρανίας Μύτικα. Παρουσίαση: ikariamag.gr

Η αναδρομική έκθεση της Ουρανίας Μύτικα ολοκληρώθηκε στις 2 Ιανουαρίου και ήταν μια πολύ ευχάριστη πινελιά μέσα στην εορταστική περίοδο. Η προσέλευση ήταν απρόσμενα μεγάλη, ενώ και η εμπορική της επιτυχία ήταν ανέλπιστη.

Στην ισόγεια αίθουσα του Παλιού Δημαρχείου Αγίου Κηρύκου, είχαν πάρει τη θέση τους πολλά έργα διαφορετικής θεματικής και τεχνοτροπίας που είχαν εκτεθεί παλιότερα σε γκαλερί, πνευματικά κέντρα και αίθουσες τέχνης. Ως αναδρομική η έκθεση περιλάμβανε έργα που ξεκινούσαν από την πιστή αναπαραγωγή της πραγματικότητας μέχρι αφαιρετικά σχήματα που άφησαν τη φαντασία μας να καλπάσει και να ψάξει πίσω από τις φόρμες για τη δική μας αλήθεια.

Αυτές τις λίγες μέρες η έκθεση έγινε σημείο συνάντησης, διαλόγου, αντιρρήσεων αλλά και ανακαλύψεων. Ένα καλλιτεχνικό καφενείο για ανταλλαγή απόψεων, ενώ δεν έλειψαν και οι μεζέδες για να συνοδεύσουμε το καριώτικο τσίπουρο που μας προσφέρθηκε. Πέρα από το ενδιαφέρον για τα συγκεκριμένα έργα της Ουρανίας, ακούστηκαν προβληματισμοί αλλά και νέες ιδέες για το ρόλο και τη θέση των εικαστικών δημιουργών στην Ικαρία. Επίσης ακούστηκε από περισσότερα στόματα η ανάγκη για μία δημοτική πινακοθήκη. Υπάρχει πληθώρα έργων δωρισμένη στο δήμο η οποία βρίσκεται «αποθηκευμένη».

Ένας κατάλληλος χώρος κρίνεται απαραίτητος γιατί θα μπορεί να φιλοξενεί τη δουλειά και σύγχρονων δημιουργών όπως είναι η Μύτικα. Συχνά διάφοροι εικαστικοί ζητούν την αίθουσα και εκθέτουν αναγκαστικά σε ημερομηνίες που δεν είναι της αρεσκείας τους γιατί ο συγκεκριμένος χώρος, ελλείψει άλλου, είναι περιζήτητος και έχει ήδη κλειστεί για ομιλίες, ημερίδες, προβολές κ.ά.

Μία αίθουσα ή ένα κτίριο, σχεδιασμένο ακριβώς γι αυτόν το σκοπό θα προσφέρει τις κατάλληλες επιφάνειες για ανάρτηση, ενώ είναι μείζονος σημασίας το θέμα του σωστού φωτισμού που τώρα δεν υπάρχει. Είναι γνωστό ότι ο κάθε ζωγράφος προσπαθεί μέσα από το έργο του να εκφράσει έναν κόσμο μηνυμάτων και συναισθημάτων. Τα σχήμα παραμένει σχεδόν ανεπηρέαστο από μεταβολές φωτεινότητας ή χρώματος στο περιβάλλον αλλά οι αποχρώσεις των αντικειμένων είναι ιδιαίτερα τρωτές από αυτήν την έννοια. Για το λόγο αυτό τα χρώματα του καλλιτέχνη βρίσκονται στο έλεος του φωτισμού που κυριαρχεί στο χώρο.

Η Ουρανία έχει μία καταπληκτική ιδέα για εικαστική παρέμβαση στο φυσικό τοπίο της Ικαρίας αλλά αφήνουμε σε εκείνη να την ανακοινώσει, όταν θα είναι έτοιμη να την υλοποιήσει. Να της ευχηθούμε καλή συνέχεια, πάντα με έμπνευση.

ikariamag.gr| από, για και με αφορμή την Ικαριά!