Η σκέψη της ημέρας: Τα «60 λεπτά» της Ικαρίας στις οθόνες μας

Εντυπώσεις μετά την προβολή του «60 ΛΕΠΤΑ» στην Ικαρία, στον ALPHA. Δείτε την εκπομπή εδώ.

Είθισται όταν γίνεται ένα αφιέρωμα σε κάποιον τόπο, μετά να υπάρχουν και διάφορες ενστάσεις, γιατί δεν έδειξε το τάδε, γιατί δεν έδειξε τα προβλήματα μας, γιατί τόνισε λάθος αυτό το χωριό κλπ. Φυσιολογικό είναι και αυτό και μέσα στο «παιχνίδι».

Υπάρχει βέβαια πάντα και η άλλη προσέγγιση: Τα αφιερώματα δείχνουν ένα μέρος της πραγματικότητας γιατί δε μπορεί να γίνει και διαφορετικά, ίσως ούτε και χρειάζεται από μία και μόνο ενέργεια να καταγραφούν τα πάντα. Η σύνθεση των πραγμάτων είναι το ζητούμενο.

Βλέποντας αυτά τα αφιερώματα, εμείς εδώ κάνουμε συνήθως ένα «ζουμ άουτ» για να καταγράψουμε την εντύπωση που μένει από όλα αυτά. Το στίγμα, τον μέσο όρο του περιεχομένου. Με δικό μας οδηγό, πάντα την ψυχραιμία και με μια αποστροφή στη γραφικότητα (που, κακά τα ψέματα, την γουστάρει και η τηλεόραση αλλά και αρκετοί από τους ίδιους τους Ικάριους!).

Ίσως παίζει ρόλο το ότι τα γυρίσματα έγιναν χειμώνα (σίγουρα θα παίζει και αυτό το ρόλο του) όπου η ζωή στο νησί (όπως και σε κάθε μέρος) αφήνεται να βρεί τους ρυθμούς της, την κανονικότητα της. Όμως η εικόνα της Ικαρίας που δόθηκε αυτή τη φορά, κατά την άποψη μας, διαφέρει κάπως από τα μέχρι τώρα. Συντελείται δηλαδή σταδιακά μια αλλαγή που τώρα φαίνονται περισσότερο τα αποτελέσματα της.

Πράγματα που εδώ και χρόνια λαμβάνουν χώρα στο νησί, πρωτοβουλίες, δράσεις, ξεκινήματα ζωών, ομορφιές, μεράκια και χαμόγελα, φαίνεται ότι έχουν σιγά σιγά αρχίσει να δίνουν εκείνα τον ρυθμό του νησιού καταλαμβάνοντας μεγαλύτερο μέρος στη ζωή της Ικαρίας.

Από τα ποδήλατα στα μονοπάτια και από τα κρασια στο πυθοστάσι στα ριζόγαλα, από τόν Κερατοφά στην μπιτάτη μουσική στο τοπικό ραδιόφωνο και από όσους επέστρέψαν ή ήρθαν από όλο τον κόσμο να μείνουν μόνιμα μέχρι εκείνους που ζουν από πάντα στην Ικαρία, μια σύγχρονη, ουσιαστική, αισιόδοξη και άξια πλευρά φαίνεται να υπογραμμίζει πια τον βίο στο νησί!

Όλα αυτά που αρέσουν και σε εσάς, όπως και στο ikariamag που εδώ και  χρόνια εστιάζει στη δημιουργική πλευρά του νησιού και των Ικαρίων, και έχει ήδη αναδείξει πολλά από τα θέματα που γέμισαν χτές την οθόνη.

Και στο τέλος της εκπομπής, είδαμε και την αναφορά στο portal μας, κάτι που μας έκανε να χαρούμε αυτές τις ημέρες που κλείνουμε τα 5 μας χρόνια.

Κοντολογίς, χαμογελάσαμε και περάσαμε ένα βράδυ ευχάριστο και περήφανο για τους ανθρώπους στο νησί! Μια εκπομπή ήταν άλλωστε!

ikariamag.gr

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr