1η Συνεδρίαση της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης Ικαρίας

Την Δευτέρα 2/5 στις 6 το απόγευμα στην αίθουσα συνεδριάσεων του δήμου Ικαρίας στον Αγ. Κηρύκου έγινε η πρώτη συνάντηση των μελών της Επιτροπής Τουριστικής Ανάπτυξης του νησιού μας.

Συμμετέχουν ο αντιδήμαρχος κ Γ. Κρητικός και οι δημοτικοί σύμβουλοι Ν. Καλαμάρας, Κ. Ρουστάς, Γ. Τσακαλίας, Η. Γαγλίας, από επαγγελματίες ο κ. Ιονιδόπουλος, Θ. Ανδριώτης, Ο. Μύτικα, Θ Οικονόμου και αναμένονται να οριστούν άλλα 8 μέλη από τους υπόλοιπους επαγγελματίες του χώρου.

Είχε αρκετό κόσμο, ειπώθηκαν ενδιαφέροντα πράγματα (όχι πρωτόγνωρα) αλλά δεν ειπώθηκαν όλα. Πρώτο και κυρίαρχο το θέμα των συγκοινωνιών! ακτοπλοϊκών και εσωτερικών! Στα ακτοπλοϊκά, την επιδοτούμενη γραμμή  Πειραιάς - Αγ. Κήρυκος - Φούρνοι - Σάμος διατηρεί η Hellenic Seaways σύμφωνα με πληροφορίες (σύντομα θα αναρτηθεί και στο πρόγραμμά της).

Τονίστηκε ότι τον Ιούλιο και Αύγουστο αν δεν μπει στην γραμμή και 2ο πλοίο, δε θα μπορέσουμε να καλύψουμε τις ανάγκες των επισκεπτών μας. Σίγουρα το ΡΡ προσφέρει λύσεις τουλάχιστον στην μεταφορά των ασυνόδευτών ΙΧ. Συζητήθηκε η δυνατότητα σύνδεσης με Δωδεκάνησα (Πάτμος) με Βόρειο Αιγαίο (Χίος) μπήκε το θέμα της τιμής των εισιτηρίων (τι θα γίνει με το περίφημο Μεταφορικό ισοδύναμο;). και έγινε η πρόταση για μείωση μέχρι και 30% των επιβατών από τις Κυκλάδες τουλάχιστον για τους θερινούς μήνες  με το Νήσος Μύκονος. Συζήτηση έγινε και για τις εσωτερικές συγκοινωνίες (μεγάλη ανάγκη ύπαρξης λεωφορείων στα λιμάνια και στο αεροδρόμιο- να υπάρξει συνέπεια στα αποφασισμένα προς εκτέλεση δρομολόγια)

Τονίστηκε η απαράδεκτη κατάσταση με την διαχείριση των σκουπιδιών μας (σε ορισμένες περιπτώσεις χρειάζεται και η επιβολή προστίμων). Το θέμα με την καθαριότητα αφορά όλους τους κατοίκους του νησιού μας.

 

Υπάρχει ενδιαφέρον από ιδιώτες για κάμπινγκ όποτε θα έχουμε θετική εξέλιξη, αν όλα πάνε καλά, και με τους ελεύθερους κατασκηνωτές. Για την λειτουργία των ιαματικών πηγών, τουλάχιστον για φέτος πάμε στην λύση της δημοπρασίας.

Το ερωτηματολόγιο προς τους επισκέπτες του νησιού μας θα πρέπει να βρει ανταπόκριση από τους επαγγελματίες, έτσι στο τέλος του καλοκαιριού να έχουμε μια εικόνα για τα κακώς κείμενα του τόπου μας από τους επισκέπτες μας.

Ελπίζουμε στην επόμενη συνάντηση(να γίνει το συντομότερο δυνατόν)  να μπουν θέματα όσο αφορά την λειτουργία της Επιτροπής, τους στόχους της, (σίγουρα είναι γνωμοδοτικός ο
ρόλος της προς το δημοτικό συμβούλιο) αλλά μπορεί να βοηθήσει πολύ περισσότερο και σε πολλά περισσότερα.

Τη Τρίτη 3/5 το πρωί ο αντιδήμαρχος κ. Κρητικός βρέθηκε στην Σάμο λόγω της επίσκεψης του υφυπουργού Τουρισμού κ. Νικητιάδη (ο οποίος τόνισε ότι υπάρχει ένας νέος σχεδιασμός από πλευράς υπουργείου για τουρισμό, 365 μέρες το χρόνο σε όλες ανεξαιρέτως τις περιοχές της Ελλάδας. Ίδωμεν) όπου μπήκαν τα θέματα των δρομολογίων  και το κόστος τους (ανακοινώθηκε μείωση 10%, θα το δούμε στην πράξη όμως).

Υπάρχουν θετικές εξελίξεις για το τουριστικό καταφύγιο στον Αγ. Κήρυκο, όχι όμως και για πύλη εισόδου (αφού για το αεροδρόμιο απαιτείται μεγαλύτερο μήκος του διαδρόμου).

ikariamag
 

ikariastore banner