Υπάρχει ελπίδα, αν...

Το Σαββατοκύριακο στις 10 και 11 του Απρίλη, οι επίσημοι διαπραγματευτές για το κλίμα από τις κυβερνήσεις του κόσμου συναντήθηκαν στη Βόννη προσπαθώντας ... να ξαναβάλουν σε τροχιά τις συνομιλίες για παγκόσμια συμφωνία για την κλιματική αλλαγή μετά το ναυάγιο, την αποτυχία, της Κοπεγχάγης. Ελπίζω να είναι πιο ενδιαφέρουσα, πιο αποτελεσματική, πιο ελπιδοφόρα (όσο μπορεί να είναι), η Παγκόσμια Συνέλευση Κινημάτων και Πολιτών που  πραγματοποιείται στην Κοτσαμπάμπα της Βολιβίας από τις 19 έως 22 Απριλίου.

Σας θυμίζω ότι η Συνδιάσκεψη στην Κοπεγχάγη απέτυχε διότι από τη μια υπήρξαν πολύ έντονα παρασκηνιακές διαπραγματεύσεις -χωρίς να το γνωρίζουν οι Κοινωνίες των Πολιτών αλλά και ο ΟΗΕ (έτσι λένε!)- και από την άλλη μια απίθανη - έκδηλη απροθυμία των κυβερνήσεων να υποτάξουν τα κρατικά τους συμφέροντα (που έχουν άμεση σχέση με τα συμφέροντα των πολυεθνικών) στην ανάγκη για την αποτροπή ενός κλιματικού χάους, δεσμευόμενες, τουλάχιστον, για αποτελεσματικές μειώσεις εκπομπών και για ουσιαστική ενίσχυση των φτωχότερων χωρών!

Η Συνδιάσκεψη της Βολιβίας φιλοδοξεί (από αυτά που λένε οι συμμετέχοντες) να αποτελέσει ένα διαφορετικό παράδειγμα, δίνοντας το λόγο σε κοινότητες που πλήττονται ήδη από την αλλαγή του κλίματος και σε οργανώσεις και κινήσεις που αγωνίζονται για ένα διαφορετικό ενεργειακό μοντέλο αλλά και για την κλιματική δικαιοσύνη.

Η ίδια η επιλογή της Κοτσαμπάμπα ως τόπου της διάσκεψης έχει συμβολική σημασία, πολύ ενδιαφέρον για το θέμα των φυσικών πόρων της παραπάνω αλλά κυρίως για τον τρόπο του ελέγχου τους: σας θυμίζω και πάλι, ότι η πόλη έγινε γνωστή το 2000 σε όλο τον κόσμο, από την επιτυχημένη εξέγερση  των κατοίκων της κατά της ιδιωτικοποίησης της τοπικής εταιρίας ύδρευσης και των υπέρογκων αυξήσεων στην τιμή του νερού. Υπάρχει ελπίδα αν, εμείς, οι πολίτες, ενώνουμε τις δυνάμεις μας και παίρνουμε στα χέρια μας τον χειρισμό ορισμένων καταστάσεων - θεμάτων που έχουν να κάνουν με το μέλλον το δικό μας αλλά και των παιδιών μας (αφού τους δίνουμε ζωή ας τους δώσουμε και τα φυσικά υλικά να την απολαύσουν). Άλλωστε το πραγματικό σπίτι μας είναι η Γη, ας μην της αλλάζουμε τα φώτα με την απληστία και την αδιαφορία μας...

Γιώργος Βιτσαράς
gvitsaras@hol.gr

ikariastore banner