Το παιδί-φάντασμα των πτήσεων

Ο Γιώργος Θαλάσσης ή «παιδί-φάντασμα», είναι ο κεντρικός χαρακτήρας του ελληνικού κόμικ « Μικρός  Ήρως», τον οποίο εμπνεύστηκε στα 1953 ο εκδότης και συγγραφέας Στέλιος Ανεμοδουράς και μετέφερε στο χαρτί το πενάκι του εικονογράφου Βύρωνα Απτόσογλου.  Αυτά ως το 1968, όταν και διακόπηκε η έκδοση για λόγους που είχαν άμεση σχέση με την επιβολή λογοκρισίας που εφάρμοσε το τότε δικτατορικό καθεστώς.

Για όσους δεν γνωρίζουν την ιστορία, πρόκειται για ένα έφηβο παιδί, ορφανό από πατέρα και άριστο γνώστη πολεμικών τεχνών, το οποίο αποφασίζει να δώσει τον υπέρ-πάντων αγώνα για την απελευθέρωση της Ελλάδας από το ζυγό των κατακτητών, κατά τη διάρκεια της τριπλής κατοχής της χώρας μας, από Γερμανούς, Ιταλούς και Βούλγαρους.

Πιστοί του σύντροφοι στέκονται η αγαπημένη του Κατερίνα, με την οποία τον συνδέει πλατωνική ερωτική σχέση και το «αιώνια πεινασμένο παιδί», ο ευτραφής, καλοκάγαθος «Σπίθας».

Η σχέση του μικρού ήρωα με τον υπογράφοντα την πτήση (και τις επόμενες) χρησιμοποιώντας το επώνυμο του, είναι  παιδική, γεμάτη σημάδια (όπως αυτά που μας αφήνουν τα χτυπήματα μας). Δε γνωρίζω βέβαια καμία πολεμική τέχνη, δεν έχω δώσει τον υπέρ  πάντων αγώνα για την απελευθέρωση της Ικαρίας … εμ συγγνώμη (σκέφτομαι παγκόσμια, δρω τοπικά) για την απελευθέρωση μας από τα χρέη (όλων των μορφών), το φόβο, την άγνοια, την ημιμάθεια, την αδιαφορία, το βόλεμα, τον ωχαδερφισμό, κλπ, κλπ. ‘Ομως προσπαθώ. Τον Θαλάσση τον γνώρισα μέσα σ΄ ένα χαρτόκουτο του «Λαγού» (ο κατά 7 χρόνια μεγαλύτερος ξάδερφος μου) κάπου στα τέλη του 1972 όπου ήταν ντανιασμένα αρκετά τεύχη του Μικρού Ήρωα! Αυτό ήταν! Κόλλησα!

Οι περιπέτειές του έθρεψαν τη φαντασία μου μέχρι την εφηβεία μου, και εντέλει έθρεψαν πολλά περισσότερα, αφού αργότερα κατάλαβα τη σημασία που έχουν αξίες όπως η αγάπη για την ελευθερία, η απέχθεια οποιασδήποτε μορφής τυραννίας και ο αγώνας για την εξάλειψή της, η ανθρώπινη αξιοπρέπεια, η συνεργασία με συνανθρώπους για  το καλό του τόπου που με «φιλοξενεί». Τα υπόλοιπα στις πτήσεις...

Ακούστε και αυτό.

Γιώργος Θαλάσσης των πτήσεων
giwrgos.thalassis.fl@gmail.com

ikariastore banner