Το πήρες το μήνυμα;

Οι νίκες Καμίνη - Μπουτάρη, η αξιοπρόσεκτη προσπάθεια Αμυρά, αλλά και δεκάδων άλλων ανεξάρτητων υποψηφίων, κόντρα στα κομματικά χρίσματα, σε πολλές πόλεις, είναι η απόδειξη ότι, επιτέλους, η κοινωνία θέλει να περιοριστεί η εξουσία των κομμάτων, τουλάχιστον σε τοπικό επίπεδο.

Οι κινήσεις των σύγχρονων πολιτών έδειξαν με τις επιλογές τους, να επιβραβεύουν τις ανεξάρτητες υποψηφιότητες, εκείνες που γεννήθηκαν εκτός κομματικού σωλήνα, και με κάποιες κατά τόπους εξαιρέσεις, να επιθυμούν να πάρουν την τύχη των πόλεων στα χέρια τους και να απομακρυνθούν από το κυρίαρχο κομματικό σύστημα. Να επιλέξουν μόνο αυτοδιοικητικά. Ελπιδοφόρο και αισιόδοξο.

Οι πολίτες όμως, σε αυτές τις εκλογές, επιβράβευσαν με την ψήφο τους και κάτι άλλο επίσης σημαντικό. Την πολιτική συμπεριφορά και το ήθος αυτών των ανδρών. Σεμνοί και σοβαροί με όραμα και ιδέες, αλλά κυρίως χωρίς λαϊκίστικα συνθήματα, κλισέ φρασεολογία, εξυπνακίστικες γενικεύσεις και αφορισμούς, προσβολές και κομματικές εμμονές.

Αυτό είναι το περιβόητο μήνυμα και μάθημα ταυτόχρονα.

Όσο θα μιλάνε οι πολιτικές παρατάξεις με ξύλινο κομματικό λόγο κυρίως σε αυτοδιοικητικό επίπεδο, όσο θα χρησιμοποιούν συνθήματα και σημαίες, αγίους και σύμβολα και όσο θα σπέρνουν τον φόβο κα τη μισαλλοδοξία, τόσο θα απομακρύνεται ο ψηφοφόρος από κοντά τους και θα αναζητά αλλού, νέες αντιλήψεις και σύγχρονες προτάσεις για την αντιμετώπιση των τοπικών προβλημάτων των κοινωνιών του. Οι κομματικοί μηχανισμοί  και τα εργαλεία επικοινωνίας τους, δείχνουν να έχουν μάλλον ξεπεραστεί.

Ακούς, Ικαριά;

Μενέλαος Μανώλης
menelaos@ikariamag.gr