Το εκκλησάκι της Ανάληψης

Στο Γιαλισκάρι,ένα από τα πίο όμορφα χωριά της Ικαρίας,υπάρχει το εκκλησάκι της Ανάληψης.

Ένας  ικαριώτης από την Αμερική,ονομαζόμενος  Γιάκας Νίκος,επέστρεψε στην Ικαρία μετά από χρόνια και θέλησε να χτίσει ένα μικρό εκκλησάκι  για το χωριό.

Υπήρχε ένα μικρό νησάκι πολύ κοντά στην ακτή,ανάμεσα στο Γιαλισκάρι και στην παραλία της Μεσακτής.Ξεκίνησε λοιπόν να χτίζει το εκκλησάκι πάνω σε αυτό το νησί ,μεταφέροντας τα υλικά με βάρκες και με την βοήθεια των ντόπιων κατάφερε να το ολοκληρώσει  το ΄65.

Το 1980,το έργο του, πήρε άλλη  αξία γιατί το νησάκι ενώθηκε με το κυρίως νησί με τεράστιες πέτρες.Έτσι ,δημιουργήθηκε και ένα μικρό λιμανάκι που εξυπηρετούσε αρκετούς ψαράδες του χωριού.

Το 1985,φτιάχτηκε και ο παραλιακός δρόμος που οδηγεί από το χωριό στο νησάκι,ενώ παράλληλα διαμορφώθηκε όλο το λιμανάκι.

Σήμερα,το λιμανάκι έχει ονομαστεί επισήμως αλιευτικό καταφύγιο και μπορεί να εξυπηρετήσει πάνω από πενήντα βάρκες και καϊκια,όπως και πολλά φουσκωτά και ιστιοπλοϊκά τους καλοκαιρινούς μήνες.

Είναι ένα από τα πιο ρομαντικά αξιοθέατα του νησιού.Τα βράχια στο νησάκι  καταλήγουν σταδιακά μέσα στην θάλασσα,δίνοντας στον επισκέπτη την αίσθηση ότι βρίσκεται όρθιος μέσα στο νερό,ενώ έχει θέα από την μία μεριά τον Αρμενιστή και την παραλία της Μεσακτής  και από την άλλη το Γιαλισκάρι και όλα τα παράλια μέχρι και το Καραβόσταμο.

*Η βόλτα είναι πολλή όμορφη το ηλιοβασίλεμα που ο ήλιος πέφτει δίπλα στον Αρμενιστή.

*Επιστρέφοντας από την βόλτα,δοκιμάστε την υπέροχη κακαβιά της Κας Ελευθερίας και τα ντόπια ψάρια στην ταβέρνα του "Κελάρη".

Φωτογραφίες:Αξαρλή Μυρτώ 

Αξαρλή Μυρτώ  για το ikariamag

ikariastore banner