Το Αρχιπέλαγος καταγγέλλει τις διαδικασίες υλοποίησης προγράμματος Κοινωφελούς Εργασίας στην Π.Ε.Σάμου

ΑΝΑΚΟΙΝΩΣΗ – ΑΝΟΙΧΤΗ ΕΠΙΣΤΟΛΗ

Tο Αρχιπέλαγος κατανοεί απόλυτα την ανάγκη και τη δικαιολογημένη αγωνία των εργαζομένων στο πρόγραμμα κοινωφελούς εργασίας για τακτική και ομαλή καταβολή των μισθών τους.

Όμως, το Αρχιπέλαγος αφενός δεν φέρει καμία ευθύνη για την καθυστέρηση καταβολής της επιχορήγησης από το Υπουργείο για να καταστεί δυνατή η καταβολή των μισθών των εργαζομένων και αφετέρου είναι προφανές ότι στόχος των διαδηλώσεων των εργαζομένων και των υποκινητών τους δεν θα πρέπει να είναι το Αρχιπέλαγος αλλά η πολιτική ηγεσία και οι αρμόδιες υπηρεσίες του Υπουργείου Εργασίας που δεν μπορούν στοιχειωδώς να εκπληρώσουν τις υποχρεώσεις τους.

Το Αρχιπέλαγος εδώ και δεκατέσσερις (14) μήνες που έχει ξεκινήσει το πρόγραμμα δεν έχει λάβει ούτε ένα ευρώ από το Υπουργείο, αν και έχει δαπανήσει πολύτιμους οικονομικούς πόρους αλλά και έχει απασχολήσει πολλά από τα στελέχη του, για να υλοποιήσει το πρόγραμμα μέχρι σήμερα. Οι περί του αντιθέτου πληροφορίες που διαδίδονται από μερικούς είναι ψευδείς και συκοφαντικές και στόχο έχουν να εκμεταλλευτούν την δικαιολογημένη αγωνία  και  προσμονή των εργαζόμενων για την έμμεση καταβολή των μισθών τους.

Το Αρχιπέλαγος θέλησε να υλοποιήσει το πρόγραμμα Κοινωφελούς Απασχόλησης σύμφωνα με τις πάγιες αρχές του για κοινωνική δικαιοσύνη και ευαισθησία, ισονομία, ισοτιμία και σεβασμό απέναντι στις τοπικές κοινωνίες με γνώμονα πάντα την εξυπηρέτηση με τον αποτελεσματικότερο τρόπο των συμπολιτών μας και πάνω από όλα σεβασμό στη διαφάνεια, νομιμότητα και στους θεσμούς. Για αυτό το λόγο άλλωστε από την αρχή της υλοποίησης του προγράμματος είχε γίνει ανοιχτή πρόσκληση για τη δημιουργία Επιτροπής Διαφάνειας και ορθής Εκτέλεσης του προγράμματος. Δυστυχώς όμως κανένας δεν έδειξε ενδιαφέρον να συμμετάσχει σε μια τέτοια επιτροπή ούτε καν οι όψιμοι επικριτές του προγράμματος.

Το Αρχιπέλαγος ανέλαβε την υλοποίηση του προγράμματος θέτοντας δύο στόχους:
- αφενός να συμβάλλει στην αντιμετώπιση του μεγάλου προβλήματος της ανεργίας στο νομό (δεδομένου ότι αποτελεί το μοναδικό μη-κυβερνητικό φορέα που διέθετε διαχειριστική επάρκεια και θα μπορούσε να αναλάβει ένα τέτοιο πρόγραμμα),
- και αφετέρου θεώρησε ότι το πρόγραμμα αποτελεί μία μεγάλη ευκαιρία για να υλοποιηθούν στο νομό δράσεις σχετικά με την προστασία (αντιπυρική προστασία) και τον εξωραϊσμό (καθαριότητα, καθαρισμό μονοπατιών και δασών) του φυσικού και αστικού περιβάλλοντος των νησιών.

Δυστυχώς όμως, η περιβαλλοντική διάσταση του προγράμματος δεν έχει επιτευχθεί μέχρι σήμερα (με εξαίρεση το νησί των Φούρνων) λόγω της παράνομης τοποθέτησης εργατών στα δημοτικά και δημόσια γραφεία, στην εξυπηρέτηση πάγιων και διαρκών αναγκών των δήμων και την καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας. Αποτέλεσμα της δραματικής μείωσης των εργαζομένων που θα έπρεπε να εργάζονται στις δράσεις του προγράμματος είναι η εικόνα που αντικρίζουμε όλοι σήμερα στα δύο νησιά, σκουπίδια παντού σε παραλίες, χείμαρρους, δρόμους κ.λπ. παρότι την αρχική φιλότιμη προσπάθεια των εναπομεινάντων εργαζομένων και κάτω από αντίξοες καιρικές συνθήκες.

Παράλληλα, εδώ και αρκετό καιρό, το Αρχιπέλαγος και ο υπεύθυνος του προγράμματος έχουν γίνει αντικείμενο απειλών, εκβιασμών, φραστικών επιθέσεων και προπηλακισμών όχι μόνο από εργαζόμενους αλλά και από υπάλληλους και στελέχη (αιρετούς και μη) των συνεργαζόμενων φορέων οι οποίοι θέλουν να εξυπηρετήσουν τις προσωπικές δημοτικές ή πολιτικές τους φιλοδοξίες, εκμεταλλευόμενοι το πρόγραμμα.

Δηλώνουμε κατηγορηματικά αντίθετοι σε αυτή τη λογική και αποφασισμένοι να μην επιτρέψουμε να παιχτούν τέτοιου είδους παιχνίδια πάνω στις «πλάτες» του Αρχιπελάγους και των εργαζόμενων του προγράμματος.

Με αυτή την ανακοίνωση/ ανοικτή επιστολή, θέλουμε να ενημερώσουμε άμεσα όλους τους εμπλεκόμενους φορείς ότι το Αρχιπέλαγος δεν μπορεί να συνεχίσει την υλοποίηση του προγράμματος κάτω από αυτές τις απαράδεκτες συνθήκες.

Η αδυναμία της συνέχισης της υλοποίησης του προγράμματος με κανένα τρόπο δεν οφείλεται στις καθ΄ όλα δίκαιες διεκδικήσεις των εργαζομένων ούτε φυσικά σε αδυναμία του Αρχιπελάγους να διαχειριστεί το πρόγραμμα. Οφείλεται στο γεγονός ότι το Αρχιπέλαγος δεν επιθυμεί να καταστρατηγήσει τις κοινωνικές και ηθικές αρχές με βάση τις οποίες εργάζεται όλα αυτά τα χρόνια, επιτρέποντας σε κάποιους να  εξυπηρετήσουν τις πολιτικές τους σκοπιμότητες, τους ιδιοτελείς σκοπούς τους και τις πελατειακές τους σχέσεις.

Το Αρχιπέλαγος λέει  όχι:
- στις πιέσεις, απειλές και εκβιασμούς από όπου και αν προέρχονται,
- στη λάσπη και τη συκοφαντία,
- στη συγκάλυψη συγκεκριμένων εργαζομένων που σπάνια εργάζονται,
- στην καταστρατήγηση του ωραρίου εργασίας,
- στην παράνομη τοποθέτηση εργατών σε δημοτικά γραφεία,
- στην παράνομη εξυπηρέτηση άλλων πάγιων αναγκών των δήμων και άλλων δημόσιων φορέων από εργαζόμενους του προγράμματος,
- στην κατάλυση της νομιμότητας,
- στην καταστρατήγηση του κανονιστικού και θεσμικού πλαισίου του προγράμματος,
- στη μετατροπή συγκεκριμένων ανέργων ωφελουμένων του προγράμματος σε πληρωμένους άεργους με νοοτροπία  δημοσίων υπαλλήλων.
- στην παρεμπόδιση του σημαντικού έργου που υλοποιεί στον τομέα της προστασίας του περιβάλλοντος στο νομό και στον ελλαδικό χώρο γενικότερα.

Καλούμε το Υπουργείο Εργασίας, Κοινωνικής Ασφάλισης και Πρόνοιας και την ΕΥΔ του Ε.Π. «Ανθρώπινο Δυναμικό» αναλαμβάνοντας τις υποχρεώσεις και ευθύνες του, αφενός να επιλύσουν άμεσα το θέμα της άμεσης καταβολής των μισθών των εργαζομένων και αφετέρου να επικοινωνήσουν με τους συμπράττοντες φορείς του έργου έτσι ώστε να δοθούν οι απαραίτητες οδηγίες και διευκρινήσεις προς κάθε κατεύθυνση για την ορθή και νόμιμη υλοποίηση του προγράμματος.

Το Αρχιπέλαγος το μόνο που επιθυμεί και επιδιώκει είναι το έργο να υλοποιηθεί μέσα στο πλαίσιο της νομιμότητας, της κοινωνικής δικαιοσύνης και της ισότητας των συμπολιτών μας και να εφαρμοστούν κατά γράμμα και χωρίς καμία παρέκκλιση τα όσα ορίζονται από το κανονιστικό και θεσμικό πλαίσιο υλοποίησης της πράξης.

Εκ μέρους του Δ.Σ. του Αρχιπελάγους,
Θοδωρής Τσιμπίδης

ikariastore banner