Το Αρχιπέλαγος ενημερώνει 600 Μαθητές Δημοτικών σχολείων της Σάμου

Σημαντικό βήμα για την ουσιαστική ανάπτυξη της περιβαλλοντικής παιδείας και συνείδησης σε μικρούς μαθητές του νομού Σάμου, αποτέλεσε η ημερίδα που οργάνωσε τη Δευτέρα, 21/3, το Γραφείο Περιβαλλοντικής Δ/νσης Πρωτοβάθμιας Εκπαίδευσης της περιφερειακής ενότητας Σάμου στο Βαθύ. Μέλη του Αρχιπελάγους υποδέχτηκαν στον φιλόξενο χώρο της Κινηματογραφικής Λέσχης Σάμου 600 μαθητές από όλα τα δημοτικά σχολεία της Σάμου. Μιλήσαμε για τον θαλάσσιο πλούτο της Σάμου και του Αιγαίου, τις απειλές που αντιμετωπίζουν τα οικοσυστήματα του νησιού και για τις δράσεις προστασίας που αναπτύσσει το Αρχιπέλαγος. Στόχος της ημερίδας ήταν να μεταφέρουμε στους μικρούς μας φίλους το μήνυμα της μοναδικότητας της ελληνικής βιοποικιλότητας και της ανάγκης προστασίας της και να τους δώσουμε ενεργό ρόλο στη διατήρηση της φυσικής τους κληρονομιάς. Οι ιδέες που προτείναμε για την ανάληψη πρωτοβουλιών εντός και εκτός σχολείου (ορισμένα απλά, αλλά ταυτόχρονα πολύ σημαντικά βήματα που μπορούν να προσφέρουν σημαντική βοήθεια στην προστασία και διάσωση σπάνιων ειδών πανίδας του νησιού) έγιναν δεκτές με ενθουσιασμό, ενώ με μεγάλη χαρά συζητήσαμε άκρως ενδιαφέρουσες προτάσεις που τέθηκαν επί τάπητος από τους μικρούς μας φίλους.

Το ενδιαφέρον των μικρών μαθητών για την άγρια ζωή, η δίψα για περισσότερη μάθηση, και η επιθυμία να αποκτήσουν έναν περισσότερο ενεργό ρόλο, μας γεμίζει με ικανοποίηση, αισιοδοξία και βεβαιότητα ότι μπορούν να είναι οι καλύτεροι κοινωνοί των μηνυμάτων μας.

Όλοι αυτοί οι μαθητές εκπροσωπούν μία γενιά που θα κληθεί αναπόφευκτα να αντιμετωπίσει τα εγκληματικά –δυστυχώς– λάθη των προηγούμενων γενεών σε αρκετά περιβαλλοντικά ζητήματα που ταλανίζουν τόσο το νησί της Σάμου, αλλά και το σύνολο σχεδόν της ελληνικής επικράτειας. Σε αρκετά από τα πρόσωπα των μικρών μας φίλων διείδαμε συναίσθηση της συγκεκριμένης ευθύνης και μεγάλη όρεξη μπροστά στο ενδεχόμενο της ενεργούς συμμετοχής τους σε δράσεις προστασίας.

Αντίστοιχο ενθουσιασμό επέδειξε και η πλειοψηφία των δασκάλων που ήταν παρόντες στην ημερίδα, οι οποίοι ενδιαφέρθηκαν ιδιαίτερα για την ανάληψη, από κοινού με τους μαθητές, συγκεκριμένων πρωτοβουλιών που θα βοηθήσουν άμεσα στις δράσεις προστασίας του Ινστιτούτου και θα φέρουν τους μαθητές πιο κοντά στον φυσικό πλούτο του νησιού τους.

Ωστόσο εξαιρετικά δυσάρεστη εντύπωση δημιούργησε η προκλητική αδιαφορία που επέδειξαν κάποιοι (ευτυχώς λίγοι) εκπαιδευτικοί καθ’ όλη τη διάρκεια της ημερίδας, γεγονός το οποίο μας προβληματίζει έντονα για τον βαθμό στήριξης που μπορούν να παρέχει η εκπαιδευτική κοινότητα σε αυτή την τόσο σημαντική προσπάθεια. Όπως έχουμε τονίσει κατ’ επανάληψη ο ρόλος που διαδραματίζουν οι εκπαιδευτικοί στην ανάπτυξη κριτικής σκέψης και περιβαλλοντικής συνείδησης στα παιδιά είναι πολύ σημαντικός και συχνά καθοριστικός ως προς τον βαθμό υπευθυνότητας και την κοινωνική συμπεριφορά των αυριανών πολιτών.

Σε κάθε περίπτωση το Αρχιπέλαγος, ανεξαρτήτως κόπου, χρόνου και δεσμεύσεων λόγω ερευνητικών δραστηριοτήτων θα συνεχίσει απαρασάλευτα να επενδύει στην στοχευμένη και ουσιαστική περιβαλλοντική εκπαίδευση, στην ευαισθησία και οξυδέρκεια της νέας γενιάς και να βρίσκεται οποτεδήποτε ζητηθεί δίπλα σε εκπαιδευτικούς και μαθητές.

Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας Αρχιπελάγους Ι.Θ.Π

 

ikariastore banner