Συνεχίζεται το σήριαλ με την υπόθεση της Creta Farms

Μετά την καταγγελλόμενη από το Αρχιπέλαγος «απόπειρα φίμωσης» του  και την όπως υποστηρίζει, «Πρώτη καταδίκη της Creta Farm για ρύπανση του περιβάλλοντος στο Ρέθυμνο», το Αρχιπέλαγος σχολιάζει την απάντηση των εργαζομένων της Creta Farms  και μας παραθέτει τα όσα υποστηρίζουν οι κάτοικοι της κοινότητας Πρίνου:

Αρχιπέλαγος: Ως προς τον τρόπο λειτουργίας του Αρχιπελάγους, δράσης και τεκμηρίωσης αυτών δεχόμαστε την καλοπροαίρετη κριτική αλλά όχι την αμφισβήτηση, πολλώ δε μάλλον από εργαζομένους που κατά τα φαινόμενα χειραγωγούνται. Δεν εξηγείται διαφορετικά η η διαρκής σύμπλευση με το μέρος της εργοδοσίας, η οποία φαίνεται να έχει απαγορεύσει κάθε συνδικαλιστική δραστηριότητα στους κόλπους της (δεν υπάρχει άλλωστε σχετικό σωματείο εργαζομένων). Αναφορικά με το ζήτημα καλύτερα να απαντήσουν οι κάτοικοι της κοινότητας Πρίνου και για αυτό παραπέμπουμε στη σχετική ανακοίνωση τους:

Η απάντηση των εκπροσώπων του Πρίνου στους εργαζόμενους της Creta Farm
To Τριμελές Πρωτοδικείο Ρεθύμνου καταδίκασε στις 18-3-2011 τον πρόεδρο της Creta Farm με ένα χρόνο φυλάκιση και πρόστιμο 3.000 ευρώ, επειδή ρυπαίνει με πρόθεση το περιβάλλον.

Το σεβαστό Δικαστήριο απέρριψε ανενδοίαστα τους ισχυρισμούς που επικαλέστηκαν οι μεγαλοδικηγόροι συνήγοροι και μάρτυρες υπεράσπισης της Creta Farm περί δήθεν μικροσυμφερόντων και άλλων δολοπλοκιών ολίγων κατοίκων του Πρίνου, προκειμένου να απαλλάξουν την εταιρεία των ευθυνών της. Χωρίς σεβασμό προς τις Δικαστικές Αρχές η Creta Farm εξακολουθεί να ρυπαίνει, προτάσσοντας αυτή τη φορά τους εργαζομένους της, διαστρεβλώνοντας την αλήθεια και επαναλαμβάνοντας το ίδιο τροπάριο… περί μικροσυμφερόντων των ολίγων κ.λπ.

Αν είναι δυνατόν να θεωρηθεί μικροσυμφέρον, να νοιαζόμαστε για την ποιότητα του αέρα που αναπνέουμε, του νερού, της θάλασσας, των προϊόντων που παράγουμε, για την υγεία μας ή ακόμα για την αξία της γης μας. Ύστερα είναι και το θέμα της διατροφικής αλυσίδας. Ποιος μας εγγυάται ότι τα γεωργικά προϊόντα μας είναι καθαρά και δε φτάνουν μολυσμένα στο πιάτο του καταναλωτή; Και τι να πει κανείς για το θέμα του τουρισμού; Ο Δήμος Ρεθύμνου έχει 30 χλμ επισκέψιμη παραλία με επιχειρήσεις στις οποίες απασχολούνται εργαζόμενοι που αποτελούν το 80% του παραγωγικού πλούτου του νομού. Ίσως να είναι η μοναδική πόλη στην Ελλάδα που έχει αυτό το φυσικό πλούτο. Είναι όμως η μοναδική πόλη στον κόσμο που μπορεί και συνδυάζει χοιροτροφική μονάδα τέτοιου μεγέθους και φυσική ομορφιά. Μήπως θα πρέπει όλοι επώνυμοι και ανώνυμοι να είμαστε περισσότερο υπεύθυνοι απέναντι στους επισκέπτες μας και στην ποιότητα ζωής;

Η δήθεν μικρή «άτακτη» ομάδα του Πρίνου εκπροσωπεί με μόνιμες διαδικασίες το σύνολο του χωριού. Προφανώς οι περισσότεροι σιωπούν υπό το φόβο των αντιποίνων.

Είμαστε με το μέρος των εργαζομένων. Διαμαρτύρεστε ότι κινδυνεύει η εργασία σας. Όμως πρωτίστως κινδυνεύει η Υγεία σας. Αν είχατε τη φρόνηση να διερευνήσετε αντικειμενικά το θέμα θα συμμεριζόσαστε τις ανησυχίες μας. Είμαστε στην ίδια πλευρά: υπέρ της υγιούς ανάπτυξης των ασφαλών (απαλλαγμένη ρύπων) συνθηκών εργασίας και διαβίωσης. Δεν είναι στις προθέσεις μας ούτε στις δυνάμεις μας να ανοίγουμε ή να κλείνουνε βιομηχανίες. Δεν επιθυμούμε να κλείσει η βιομηχανία, απαιτούμε όμως να εφαρμόζεται η νομοθεσία. Οι βιομηχανίες οφείλουν να μην εξαπατούν τις δημόσιες αρχές με ψευδή στοιχεία, να μην κάνουν πολεοδομικές παραβάσεις χιλιάδες τετραγωνικών, ούτε να διοχετεύουν ανεπαρκώς τα λύματά τους, προσβάλλοντας το περιβάλλον (μεθόδους που δυστυχώς έχει εφαρμόσει η βιομηχανία σας). Οφείλουν να σέβονται τους νόμους.

Μην έχετε αυταπάτες ότι η εργοδοσία σας αδικείται με όλη την πλειάδα  επιφανών νομικών και τεχνικών συμβούλων που διαθέτει, και τις διασυνδέσεις (λόγω των εργασιών της) στον πολιτικό χώρο, τα ΜΜΕ κλπ. Μην τρελαθούμε δηλαδή και υποστηρίζουμε, ότι… «βρήκε το δίκιο του ο εργάτης και το ’χασε η πολυεθνική».

Νίκος Τουρνάκης
Πρόεδρος Πολιτιστικού Συλλόγου Πρινέ

Δράκος Κιαγιάς
Πρόεδρος Τοπικής Κοινότητας Πρίνου

 

ikariastore banner