Στο 46% οι ανασφάλιστοι στον Τουρισμό

Εισφοροδιαφυγή-ρεκόρ στις τουριστικές περιοχές, με ανασφάλιστους σχεδόν 1 στους 2 απασχολούμενους (46%), αποκαλύπτουν οι έλεγχοι του ΙΚΑ, του Σώματος Επιθεωρήσεων Εργασίας και του ΣΔΟΕ. Τα αποτελέσματα των στοχευμένων ελέγχων στο δίμηνο Ιουνίου-Ιουλίου σε τουριστικούς προορισμούς, αποκάλυψαν:

• Στην Κέρκυρα ποσοστό ανασφάλιστων- απασχολούμενων 46% (ελέγχθηκαν 50 επιχειρήσεις με 191 εργαζόμενους από τους οποίους οι 87 ήταν ανασφάλιστοι, δηλ. 46%).
• Στην Κρήτη ελέγχθηκαν 350 επιχειρήσεις, με 1.643 εργαζόμενους και ανασφάλιστους τους 713 (ποσοστό 43%).
• Στη Ρόδο ελέγχθηκαν 207 επιχειρήσεις που απασχολούσαν 1.418 εργαζόμενους από τους οποίους οι 407 ήταν ανασφάλιστοι (ποσοστό ανασφάλιστης εργασίας 29%).

Αποφυγή ασφάλισης
Οι έλεγχοι εστιάζονται στις τουριστικές περιοχές και ειδικά στους κλάδους του επισιτισμού και του τουρισμού όπου, στατιστικά, καταγράφονται τα υψηλότερα ποσοστά αδήλωτης εργασίας και εισφοροδιαφυγής με κύρια μέσα:
• Την απασχόληση αλλοδαπών (κατά κύριο λόγο) αλλά και Ελλήνων χωρίς καμία απολύτως ασφάλιση. Εχουν εντοπιστεί και επιδοτούμενοι άνεργοι να εργάζονται με «μαύρα».
• Τη χρήση «ευέλικτων» μορφών εργασίας με καταγεγραμμένα περιστατικά τη δήλωση εργαζομένων ως μερικής απασχόλησης, π.χ. 1 ή 2 ημέρες την εβδομάδα ενώ απασχολούνται ολόκληρη την εβδομάδα ή εκ περιτροπής σε τετράωρη βάση αν και εργάζονται οκτώ ώρες και παραπάνω καθώς και τη δήλωση στο ΙΚΑ χαμηλότερου (του πραγματικά καταβαλλόμενου) μισθού, ελλείψει κινήτρου ασφάλισης.

Στους συγκεκριμένους κλάδους οι έλεγχοι έχουν δείξει ποσοστό ανασφάλιστων πολύ υψηλότερο από το μέσο όρο του 35,9% .

ΓΙΩΡΓΟΣ ΓΑΤΟΣ
imerisia.gr

ikariastore banner