Σε ελεύθερη πτώση ο τουρισμός

Απόγνωση και κατήφεια επικρατεί στις τάξεις των ξενοδόχων της περιφέρειας και όχι μόνο, για την εξέλιξη της φετινής τουριστικής χρονιάς.

Όπως τόνισε ο πρόεδρος της Ένωσης Ξενοδόχων Κεφαλονιάς και μέλος του ΞΕΕ Σπύρος Γαλιατσάτος «ξενοδόχος που πέρυσι "είδε" το ξενοδοχείο του γεμάτο, εφέτος με πολύ μεγάλη δυσκολία θα φτάσει την πληρότητά του στο 50%». Με δεδομένο αυτό το γεγονός, αλλά και τη συρρίκνωση της τουριστικής περιόδου (πλέον τα περισσότερα ξενοδοχεία άνοιξαν τον Μάιο και όχι τον Απρίλιο) η βιωσιμότητά τους αγγίζει το κόκκινο.

Μάλιστα εκτίμησε ότι η παρούσα κατάσταση δεν θα ανατραπεί το επόμενο διάστημα και οι απώλειες σε αφίξεις και έσοδα για την Ελλάδα θα πρέπει να θεωρούνται δεδομένες.

Υπογραμμίζεται ότι τις τελευταίες ημέρες, ο ρυθμός των κρατήσεων που εισάγονται στα συστήματα των ξενοδοχείων παρουσιάζει υστέρηση, σε σχέση με το προ των εκλογών διάστημα, ανάλογα με την περιοχή και την αγορά προέλευσης, που κυμαίνεται μεταξύ 30% και 50%.

Συγκεκριμένα η Πελοπόννησος, η Κέρκυρα και η Κρήτη εμφανίζουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 50%, οι Κυκλάδες και η Χαλκιδική καταγράφουν μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 30% και η Κως κινείται με μείωση του ρυθμού των κρατήσεων πέριξ του 40%.

Την ίδια στιγμή δυο γερμανικοί ταξιδιωτικοί οργανισμοί της Γερμανίας, ουσιαστικά επιβεβαίωσαν αυτό που και οι εγχώριοι τουριστικοί φορείς έχουν διαπιστώσει από την έναρξη της τουριστικής χρονιάς εφέτος.

Συγκεκριμένα τόσο η Air Berlin, η δεύτερη μεγαλύτερη αεροπορική εταιρεία της Γερμανίας, και ο τουριστικός όμιλος Rewe τονίζουν σε ανακοινώσεις τους ότι οι κρατήσεις για την Ελλάδα κινούνται με πτώση που αγγίζει το 30% σε σχέση με πέρυσι.

Πηγή:ΑΜΠΕ
nooz.gr