Σάμινα, 11 χρόνια μετά: Ένα μαχαίρι που δεν έφτασε στο κόκαλο

Έντεκα χόνια συμπληρώνονται σήμερα από το τραγικό συμβάν του ναυαγίου του «Εξπρές Σάμινα» κατά το οποίο 81 συνάνθρωποί μας έχασαν τη ζωή τους.

Η βύθιση του πλοίου είχε κάνει τότε τον γύρω του κόσμου με πολλούς επιβάτες να κατηγορούν το πλήρωμα για αδιαφορία και αρκετούς να μιλούν για τις προδιαγραφές του Σάμινα που δε θα έπρεπε πια να εκτελεί δρομολόγια αλλά και για τις ευθύνες του πλοίαρχου και υποπλοίαρχου.

Η δικαιοσύνη πάντως έκρινε ότι ο πρόεδρός της πλοιοκτήτριας εταιρείας όσο και ο εκπρόσωπός της έπρεπε να καταδικαστούν σε εξαγοράσιμη ποινή 6 μηνών ο καθένας.

Παράλληλα, ο πλοίαρχος Βασίλης Γιαννάκης είχε αρχικά καταδικαστεί σε κάθειρξη 12 ετών για τα εγκλήματα της ανθρωποκτονίας από αμέλεια, της σωματικής βλάβης από αμέλεια και της διατάραξης της ασφάλειας της υδάτινης συγκοινωνίας με ενδεχόμενο δόλο. Ωστόσο τον Μάρτιο του 2010 με απόφαση του Αρείου Πάγου η ποινή φυλάκισης του πλοιάρχου Β. Γιαννάκη μειώθηκε, με τον ίδιο να απαλλάσσεται από τις κατηγορίες της  ανθρωποκτονίας από αμέλεια και της πρόκλησης σωματικών βλαβών από αμέλεια. Εν τω μεταξύ την  ίδια περίοδο είχε ήδη αποφυλακιστεί. Μαζί με τον Γιαννάκη καταδικάστηκαν ο υποπλοίαρχος Αν. Ψυχογιός σε κάθειρξη 12 ετών και 10 μηνών, ο Α΄ μηχανικός Γ. Σκιαδαρέσης σε κάθειρξη 7 ετών, ο ύπαρχος Γ. Τριαντάφυλλος σε φυλάκιση 5 ετών.

Το μόνο παρήγορο σε αυτή την ιστορία είναι ότι το Νοέμβριο του 2007 (επτά χρόνια μετά το ναυάγιο) το εφετείο Αθηνών επικύρωσε τελικά αποζημιώσεις από 35.000 έως 60.000 ευρώ για κάθε ναυαγό και για τους συγγενείς των θυμάτων του ναυαγίου, παρά το αίτημα της εταιρείας να περιοριστεί  στα 10.000 ευρώ το ύψος της κάθε αποζημίωσης.

Κάτι ακόμα σίγουρο είναι ότι ο τότε αρμόδιος Υπουργός δήλωσε πως το μαχαίρι θα φτάσει στο κόκκαλο… (Πρόσφατα τον ακούσαμε από άλλο πόστο, να λέει την ίδια έκφραση για τις αυθαιρεσίες της αστυνομίας στο Σύνταγμα. Καταλαβαίνεις…)

Τα νησιά μας θρηνούν ακόμα τους νεκρούς τους.

ikariamag