Πρωτοβουλία για την Ανακύκλωση Μαγειρικών Ελαίων στη Σάμο

Σημαντική προσπάθεια για τον περιορισμό των επιπτώσεων που προκαλούνται στο περιβάλλον της Σάμου από την ακατάλληλη απόρριψη δεκάδων τόνων, ετησίως, μαγειρικού λαδιού ξεκίνησαν 43 εθελοντικές ομάδες του νησιού και το Αρχιπέλαγος, Ινστιτούτο Θαλάσσιας Προστασίας.

Ειδικά δοχεία για τη συγκέντρωση του μαγειρικού λαδιού έχουν τοποθετηθεί σε κεντρικά σημεία του νησιού τα οποία θα μεταφέρονται σε κατάλληλα οργανωμένο χώρο (και εξοπλισμένο με τις απαραίτητες δεξαμενές) πριν τη τελική τους απομάκρυνση από το νησί. 

Με τον τρόπο αυτόν βοηθάμε στην αντιμετώπιση ενός πολύ σημαντικού προβλήματος, στο οποίο συμβάλλουμε όλοι μας εν αγνοία μας. Τα χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια απορρίπτονται ακατάλληλα, επιβαρύνουν τις εκάστοτε υδραυλικές εγκαταστάσεις και επηρεάζουν τη λειτουργία των βιολογικών καθαρισμών.

Προκαλούν, σημαντική ρύπανση στο έδαφος και τα υπόγεια νερά, είναι ιδιαίτερα τοξικά για τους υδρόβιους οργανισμούς, ενώ παράλληλα αποτελούν ένα ιδιαίτερα εύφλεκτο υλικό. Επίσης, όταν χρησιμοποιούνται στη διατροφή των ζώων, προκαλούν ασθένειες, τόσο στα ίδια τα ζώα, όσο και τους τελικούς καταναλωτές των προϊόντων τους.

Χρησιμοποιημένα μαγειρικά έλαια: Τοξικά για το περιβάλλον. Συμμετέχουμε όλοι στην ανακύκλωσή τους!

Δείτε τη σχετική αφίσα με τα σημεία συγκέντρωσης

 

 

 

Γιάννης Κουτελίδας
Συντονιστής Επικοινωνίας Αρχιπελάγους, Ι.Θ.Π

ikariastore banner