Περί "γκρούβαλων"

Καλή σας μέρα, πατριώτες και φίλοι του νησιού. Το τελευταίο διάστημα σε διάφορα έντυπα, ηλεκτρονικά και μη, γίνεται αναφορά για τους "γκρούβαλους". Προσωπικά αγνοώ την ετυμολογική ρίζα αυτής της λέξης αλλά καταταλαβαίνω ότι έχει τη σημασία επιθέτου και μάλιστα επιθέτου που αποδίδει αρνητική σημασία σε άνθρωπο ή ομάδα ανθρώπων. Θυμάμαι να την πρωτοάκουσα στο νησί όπου μεγάλωσα και σε κάθε ευκαρία επισκέφτομαι.Αρχικά, αυτός ο χαρακτηρισμός είχε να κάνει με τους "ποταμίτες", τους ελεύθερους κατασκηνωτές κατά κόσμον,αλλά ειδικότερα τους κατασκηνωτές που καμμία εκτίμηση δεν έδειχναν στον τόπο.Και αυτή η συμπεριφορά, ας την ονομάσω αδιάφορη, εκφραζόταν με φασαρίες-τσακωμούς σε πανηγύρια κατά κύριο λόγο,αλλά και με μικροκλοπές από καταστήματα, απλωμένους υπνόσακους μέσα σε κεντρικές πλατείες,ρίψη απορριμάτων κατά μήκους του ποταμού όπου "άραζαν", χρήση απαγορευμένων ουσιών σε δημόσια θέα.Βεβαίως δεν ήταν όλοι τόσο ανέυθυνοι και "κάφροι", αλλά ένα σημαντικό σε αριθμό σύνολο ανθρώπων. Σε συνάρτηση με τον χρόνο τα πράγματα χειροτέρεψαν. Κάποιοι υπερασπιστές του ελεύθερου κάμπινγκ και της "ελέυθερης σκέψης" άρχισαν να υπερασπίζονται αυτά "τα φτωχά παιδιά, αυτή τη γενιά των 700 ευρώ" και να δημιουργείται προοδευτικά μια κόντρα ανάμεσα σε κατοίκους, δημοτικες παρατάξεις,παρέες.

Πρώτα από όλα να πω, ότι έχω κάνει ελεύθερο κάμπινγκ και πολλοί φίλοι μου ή και γνωστοί επιλέγουν αυτόν τον τρόπο διακοπών.Με επίγνωση βέβαια ευθυνών όσον αφορά την καθαριότητα,την υγειινή και γενικά με αίσθημα ευθύνης απέναντι στην εκάστοτε τοπική κοινωνία που τους φιλοξενεί στις παραλίες ή γενικά στις εκτάσεις της.

Στην Ικαρία τι κόσμος κατασκηνώνει?είναι η γενιά των απολυμένων και αλυσοδεμένων από τις εκμεταλλευτικές σχέσεις εργασίας? είναι τα παιδιά που έρχονται για να σεβαστούν ήθη,παραδόσεις,ανθρώπινες σχέσεις? είναι κόσμος που σέβεται την ιστορία του τόπου?που παλεύει για τα προβλήματα της επαρχίας?που αγωνίζεται για δημόσια και δωρεάν παιδεία,υγεία,ακτοπλοϊα? είναι η νεολαία που λέει όχι σε όλα τα ναρκωτικά και σε όχι σε κάθε εξάρτηση? είναι η τοπική κοινωνία τόσο άδικη και μονολιθική που τα "βάζει" με σπουδάζουσα,εργαζόμενη νεολαία,έτσι άκομψα και απόλυτα?για σκεφτείτε το προφίλ της πλειοψηφίας όλων αυτών των κατασκηνωτών...τους έχετε δει στα χωριά σας,στα πανηγύρια,στα μπαράκια,στα καφενεία,στα μαγαζιά σας,ακόμα και μέσα στις αυλές σας κοιμώμενους και αραχτούς...σε όλα αυτά τα μέρη τους έχετε δει και τους έχω δει. Αλλά δεν τους έχω δει έξω απο τα εργοστάσια να περιφρουρούν μαζί με τους χιλιάδες νέους την απεργία,δεν τους έχω δει στα λιμάνια να είναι δίπλα στους ναυτεργάτες,στους νησιώτες και να φωνάζουν όχι βροντερο στην άρση του καμποτάζ, δεν τους έχω δει στο Πανεπιστήμιο μαζί με τους φοιτητές από τα λαϊκά στρώμματα να απαιτούν δωρεάν διανομή συγγραμάτων, δωρεάν στέγαση και σύτιση,δωρεάν παιδεία. Δεν τους θυμάμαι όταν στο νησί μας καιγόμασταν,π νιγόμασταν, πεθαίναμε απο έλλειψη γιατρών,να είναι στο πλάι των κατοίκων που αγωνίζονταν για τα αυτονόητα.Δεν τους έχω δει να είναι ξύπνιοι από τα χαράματα για να πάνε για το μεροκάματο ή για να προασπίσουν αγωνιστικά το μεροκάματο,το επίδομα άδειας, την ανάκλιση απόλυσης συναδέρφου τους. Και δεν έχω δει τους περισσότερους από αυτούς. Και βέβαια είμαι σε θέση να θυμάμαι πολλούς από αυτούς που κάθε καλοκαίρι έρχονται σταθερά στον τόπο μας. Και ναι δεν τους έχω δει. Εσείς?

Προπαγανδίζεται ότι οι λεγόμενοι-για άγνωστους λόγους σε μένα -"γκρούβαλοι" είναι κάτι παιδιά καημένα,φτωχά, καταδικασμένα από την κοινωνία, από την πολιτεία ολόκληρη, με καλούς τρόπους, με αισθήματα ευγένειας, προοδευτικότητας, συνέπειας και ωριμότητας περίσσιας.

Πέρσι στο πανηγύρι της Προεσπέρας τέτοιοι ήταν? ή κάτι χαζοχαρούμενα που μας χάλασαν τη διάθεση??όταν πας στην παραλία του Να και σου ρχονται τα σύννεφα καπνού από "μπάφους" είναι από τα παιδιά τα καλοσυνάτα? Όταν είσαι στο πανηγύρι με το παιδί σου -όπως και ήμουν πέρσι στον Άγιο Ισίδωρο- και καπνίζουν κάθε λογής λουλά,τους παρακαλάς να σταματήσουν και δεν το κάνουν ή μετά σε βρίζουν κι από πάνω,αφορά ανθρώπους με συνείδηση και ορθή σκέψη? όταν κλέβουν από μπύρες μέχρι και νερό ή ότι λογής από μπακάλικα τους ωθεί η καημένη η ζωή τους ή η αξιολύπητη στάση γενικά της αστικής ζωούλας τους?

Μερίδα ανθρώπων τα βάζει με τους Δήμους και ειδικότερα με τον Δήμο Ραχών. Κακόβουλους τους χαρακτηρίζω. Γιατί η κριτική τους δεν αφορά στο τι γίνεται γενικά στον τόπο και στη χώρα,αλλά εστιάζουν στην "πληγή" των καλοκαιρινών κατασκηνωτών.Και να ταν κριτική πάει καλά. Αλλά διαβάζω και ακούω πικρόχολα σχόλια για τον Δήμο που μέ εξοργίζουν. Ένας δήμος που πρωτοστατεί αγωνιστικά ενάντια σε κάθε αντιλαϊκό μέτρο,ένας δήμος που αγωνίζεται σ ένα καπιταλιστικό σύστημα για να πάρει τελικά ψίχουλα για την περιοχή του,ένας δήμος που ανοιχτά έχει δηλώσει ότι είναι ενάντια σ όλα τα ναρκωτικά και έχει πρωτοσταθεί στην ίδρυση παραρτήματος του ΕΣΥΝ -ΕΘΝΙΚΟ ΣΥΜΒΟΥΛΙΟ ΚΑΤΑ ΤΩΝ ΝΑΡΚΩΤΙΚΩΝ- ένας δήμος που με τις λίγες υλικές αλλά και ανθρώπινες δυνάμεις στέκεται στο ύψος των περιστάσεων και προσπαθεί, δεν λέγεται Δήμος ανάξιος, ούτε απόλυτος, ούτε αισχρός,ούτε ανίκανος.Πήγανε όλοι αυτοί που δικάζουν και καταδικάζουν, να ρωτήσουν, να βοηθήσουν, να υποστηρίξουν? Δε θα εκθειάσω το έργο του Δήμου, ούτε θα επισυνάψω πρακτικά δημοτικών συμβουλίων. Έκαστος ενδιαφερόμενος ας ψάξει και ας σταματήσει επιτέλους αυτή η άλογη, άσκοπη και μικροαστική προπαγάνδα. Οι άνθρωποι που τα χίλια δυο προσάπτουν σε αρχές και σε πρόσωπα, ας κατέβουν στις απεργίες,στους δρόμους με την εργατιά,τη νεολαία,τους ΕΒΕ. Ας αφήσουν το κοντρόλ της τηλεόρασης και ας φωνάξουν ενάντια στον Καλλικράτη που σαν ταφόπλακα θα μπει πάνω από το κεφάλι και των Ικαριωτών.

Γκρούβαλος για μένα και μάλιστα χωρίς εισαγωγικά, είναι πλέον όχι μόνο ο παραθεριστής κατασκηνωτής με την άθλια συμπεριφορά του. Αλλά και ο ντόπιος που κρίνει χωρίς ο ίδιος να πράττει. Γκρούβαλοι είναι όλοι αυτοι που καπνίζουν χασίσια στα πανηγύρια και δεν τους νοιάζει τίποτα. Γκρούβαλοι είναι αυτοί που αντι να πρωτοστατούν στους μεγάλους αγώνες για την υγεία, την παιδεία, την ακτοπλοϊα, για το δικάιωμα στην εργασία, στον αθλητισμό και τόσα άλλα σπουδαία ζητήματα, κανουν κλίκες και συζητάν για το τι θα βρουν να προσάψουν στον Δήμαρχο, στον τάδε,στον εκείνο και πάει λέγοντας. Και η γενιά των 700 ευρώ δεν πάει κάμπινγ στο Να με ύφος τραπούκου και όρεξη για φασαρίες...πάει στη δουλειά της και παλέυει για κατώτατο μισθό 1400 ευρώ, διεκδικεί διακοπές ποιοτικές, χωρίς εξαρτήσεις χωρίς ψευτομαγκιά και στρεβλωμένη "ελευθεριάζουσα" σκέψη. Και κάποιοι ξέρουμε ότι τα"γκουβαλάκια", όχι όλα αλλά αρκετα του είδους και λεφτά έχουν-ή καλύτερα μπαμπά και μαμά με λεφτά- και ακριβά παπούτσια έχουν και που την κεφαλή κλίναι έχουν. Και μάλιστα η κλίνη μερικών είναι υπερπαραγωγή εκεί στα κρύα από πολλές απόψεις ΒΠ(βόρεια προάστια).

Γκρούβαλος είναι και αυτός που παθητικά δέχεται τη διάβρωση του τόπου και μένει σε δραματικούς μονολόγους,έναντι κοινού και ένεκα συμφέροντος. Η Ικαρία έχει αγωνιστικές καταβολές, αγωνιστικό παρόν και μέλλον που δε θα το ορίσουν κινήματα πολιτών απ το πουθενά,ούτε πρωτοβουλίες που απλά κρύβουν αστικές σαπισμένες ιδεολογίες. Οι πολιτιστικοί συλλόγοι ας αναλάβουν και αυτή δράση, ας περιφρουρήσουν τα πανηγύρια, τις εκδηλώσεις τους. Όχι δεν θα γίνουν αστυνομικοί. Ο Ικαριώτης πάντα μπορούσε να περιφρουρεί τον κόπο του, τον αγώνα του,την κοσμοθεωρία του. Με τη συμμετοχή μας στους μαζικούς φορείς,στις επιτροπές αγώνα,σε συλλόγους μπορούμε να διεκδικήσουμε όλοι μαζί, αγωνιστικά, χωρίς ψευτοεπαναστατικά τρικ.

Επιλογικά να πω ότι δεν μπαίνουν όλοι στο ίδιο τσουβάλι.Αλλά εγώ έχω γίνει έξω φρενών με τους "τσουβαλιασμένους".

Καλό υπόλοιπο καλοκαίρι.

Μαρία Στρούπα
stroupamaria@hotmail.com

ikariastore banner