Ο Βουλευτής Βαρδίκος για τον Τουρισμό και την επιβίωση σε Ικαρία και Σάμο

Ομιλία Βουλευτή Σάμου Πυθαγόρα Βαρδίκου κατά τη συνεδρίαση της διαρκούς επιτροπής μορφωτικών υποθέσεων (Τρίτη, 11 Ιανουαρίου 2011).

Σας ευχαριστώ κυρία Πρόεδρε. Όμως, έχω διαφορετική άποψη για την κατάσταση που περιέγραψε ο προηγούμενος συνάδελφος. Έχω πάει επανειλημμένα στη Τουρκία και δεν είναι έτσι η κατάσταση που επικρατεί και το περιβάλλον τους έχει υποστεί τρομερές καταστροφές. Υπάρχουν εφιαλτικοί οικισμοί λόγω της δόμησης. Εν πάση περιπτώσει, ας επικεντρωθούμε στα δικά μας θέματα.

Εκπροσωπώ έναν Νομό, κύριε Υπουργέ, όπου το 2010 σε σχέση με το 2009, είχε μια μείωση 5% στις αφίξεις και στα έσοδα είχε σχεδόν διπλάσιο ποσοστό. Για αυτό το λόγο ακούστηκαν τόσο όμορφα όλα όσα περιγράψατε. Βέβαια, εάν και είμαστε οι πιο κοντινή περιοχή στη Τουρκία, χίλια τετρακόσια μέτρα μας χωρίζουν, συγκεκριμένα ο περίφημος Επταστάδιος Πορθμός των αρχαίων, είδαμε λίγους Τούρκους και ελάχιστους Ρώσους. Αυτό σημαίνει, ότι χρειαζόμαστε περισσότερα όσον αφορά τη βίζα.

Τα κρουαζιερόπλοια, τα οποία καθημερινά περνάνε δεκάδες, αλλά τα μισά πάνε και τα υπόλοιπα φεύγουν από το Κουσάντασι. Σε εμάς, δεν σταματάνε, παρά μόνο πέντε με έξι σε αριθμό όλο το έτος. Υπάρχουν λύσεις, που ακόμα και τώρα εάν εφαρμοστούν, μπορούμε να προλάβουμε τη φετινή σεζόν.

Για αυτό, θέλω να προχωρήσω σε μια συγκεκριμένη πρόταση, την οποία έχουμε συζητήσει στο παρελθόν, αλλά θα παρακαλούσα να την μεθοδεύσουμε πιο σωστά μέσα στον μήνα Ιανουάριο και όχι πιο αργά, μαζί με δικούς σας υπηρεσιακούς παράγοντες αλλά και υπηρεσιακούς – μακάρι και από την πολιτική ηγεσία- και από το Υπουργείο Υποδομών. Να πραγματοποιηθεί μια συνάντηση στη Σάμο με τη νέα αυτοδιοίκηση, Δήμο- Περιφέρεια και με τους τοπικούς επιχειρηματίες για να συζητήσουμε πώς θα εκμεταλλευτούμε τα συγκριτικά μας πλεονεκτήματα.  Δεν είναι δυνατόν, ο «κρότωνας να ανθεί» και να στρέφει τον τουρισμό του γύρω από τον Πυθαγόρα, ενώ εμείς, πέρα από το Πυθαγόρειο, όπου από εκεί κατάγομαι, να μην έχουμε τίποτα άλλο από αυτόν. Ή η Ικαρία, να μην έχει να πουλήσει πανάκριβα –γιατί θα μπορούσε να το κάνει-, τον Ίκαρο και τον Δαίδαλο. Και εδώ, τίποτα δεν έχει γίνει. Έχουμε μια Ικάριο Ακαδημία- στα χαρτιά βέβαια- τώρα την καταργήσαμε και τυπικά. Για αυτό το λόγο, σας παρακαλώ πολύ, μέσα στο Γενάρη, να κάνουμε μια τέτοια συνάντηση.

Χάρηκα, για ένα μόνο σημείο της τοποθέτησής σας, ότι θα πρέπει να πάρουμε και νομοθετικές πρωτοβουλίες για να ξεπεράσουμε κάποια προβλήματα. Αυτή τη στιγμή, εμποδίζεται να γίνει μια μεγάλη τουριστική μονάδα στο νησί μου, γιατί το μεγαλύτερο μέρος του οικοπέδου, του οποίου τα σχέδια είναι έτοιμα για να χτιστεί είναι εκτός των πεντακοσίων μέτρων από εγκεκριμένο οικισμό και με βάση κάποιο διάταγμα, δεν μπορούν να χτίσουν πέρα από αυτά.

Πρέπει λοιπόν, να γίνει αυτή η συνάντηση, η οποία δεν θα είναι για το «θεαθήναι» αλλά θα είναι ουσιαστική,  έτσι ώστε να δρομολογηθούν κάποια θέματα σε συντονισμό με το Κράτος, το Υπουργείο σας, το Υπουργείο Υποδομών, την αυτοδιοίκηση και τους φορείς της Σάμου, έτσι ώστε να πραγματοποιηθούν μέσα στη φετινή χρονιά, όπως σας προανέφερα. Γιατί, εάν η χρονιά του 2011 είναι όπως το 2010, ειλικρινά, χωρίς να υπερβάλλω, θα αντιμετωπίσουμε πρόβλημα επιβίωσης, αφού κατά 70% η οικονομική ζωή του νομού μου εξαρτάται από τον τουρισμό. Σας ευχαριστώ.

ikariastore banner

ikariaki-agora.gr