Μετενέργεια τέλος από σήμερα

Νέες απώλειες για το εισόδημα των εργαζομένων

Μετενέργεια τέλος από σήμερα για τις συλλογικές συμβάσεις σύμφωνα με τις προβλέψεις του μνημονίου με αποτέλεσμα την παύση ισχύος των κανονιστικών όρων των κλαδικών συμβάσεων και τη διατήρηση μόνο του βασικού μισθού και εφόσον υπάρχουν, των επιδομάτων ωρίμανσης, τέκνων, εκπαίδευσης και βαρέων και ανθυγιεινών επιδομάτων.

Σύμφωνα με το νέο νόμο, μετά την κατάργηση της μετενέργειας ο μισθός κάθε εργαζομένου, ανεξάρτητα με την προϋπηρεσία του, μπορεί, αν δεν υπάρξουν νέες κλαδικές ή συλλογικές συμβάσεις, να επαναπροσδιοριστεί με βάση το βασικό μισθό με την υπογραφή ατομικής σύμβασης.

Η κατάργηση της μετενέργειας συμπαρασύρει 152 συμβάσεις που έχουν λήξει και καλύπτουν περίπου 2 εκατομμύρια εργαζόμενους. Παραμένουν ακόμη σε ισχύ 23 κλαδικές ή ομοιοεπαγγελματικές συμβάσεις.

Εν τω μεταξύ, σύμφωνα με τη Ναυτεμπορική τουλάχιστον 18,4% θα είναι η απώλεια του ελληνικού ΑΕΠ από το ξέσπασμα της διεθνούς χρηματοπιστωτικής κρίσης το 2008 μέχρι και το τέλος του τρέχοντος έτους, εφόσον βέβαια επιβεβαιωθούν οι προβλέψεις των επίσημων πιστωτών μας ότι η ύφεση του ΑΕΠ θα περιοριστεί φέτος στο 4,7% από 6,9% που έφτασε το 2011.

Σε απόλυτους αριθμούς η απώλεια εθνικού εισοδήματος από το 2008 μέχρι και το 2012, με βάση τις προβλέψεις που έχουν γίνει για την Ελλάδα, η χώρα έχει χάσει σε εθνικό εισόδημα 28,3 δισ. ευρώ, με το ΑΕΠ να αναμένεται να φτάσει στα 204,6 δισ. ευρώ φέτος από 232,9 δισ. που ήταν στο τέλος του 2008, ενώ το εισόδημα των μισθωτών μειώθηκε κατά περίπου 15%.

lifo.gr

ikariastore banner